Dr. Menci: Ce ascunde pofta de mâncare exagerată?

Te trezeşti din senin că îţi este poftă de ceva bun, dar trebuie să ştii că acest efect este generat de anumite carenţe pe care le are organismul tău. Învaţă să-ţi asculţi corpul şi să descifrezi poftele pentru anumite alimente!

Te trezeşti din senin că îţi este poftă de ceva bun, dar trebuie să ştii că acest efect este generat de anumite carenţe pe care le are organismul tău. Învaţă să-ţi asculţi corpul şi să descifrezi poftele pentru anumite alimente!

 

Pofta exagerată de mâncare este rezultatul unei greşite gestionări a consumului de alimente. Sari peste micul dejun? Atunci, inevitabil vei constata o poftă de mâncare exagerată la prânz şi cină.

Poftele pentru anumite alimente apar atunci când consumăm alimente industriale rafinate, cu încărcătură glicemică ridicată şi densitate nutriţională scăzută în cadrul unor diete monotone care nu ne pot furniza nutrienţii necesari sănătăţii organismului.

 

Pofta de dulce

Pofta de dulce, în condiţiile unei diete echilibrate şi diversificate este normală, însă problemele încep atunci când nu ne putem abţine de la consumul de dulciuri. Atunci când poftim tot timpul la dulce s-ar putea, în faza incipientă, să suferim de o carenţă de crom şi magneziu.

Cromul este necesar pentru producerea factorului de toleranţă la glucoză (GTF), care este absolut necesar pentru funcţionarea normală a hormonului hipoglicemiant – insulina. Când insulina nu mai poate transporta glucoza din sânge în interiorul celulelor pentru a fi transformată în energie, celulele sunt permanent înfometate, inducând dorinţa de dulce.

 

Pofta de sărat

Cei care poftesc frecvent la alimente sărate s-ar putea să sufere de hipertensiune arterială, de deshidratare cronică şi de aceea ar trebui să se prezinte la un examen medical cât mai repede posibil. Pofta de sărat poate indica şi o lipsă de calciu şi potasiu. Se recomandă, în aceste cazuri, creşterea consumului de fructe şi legume, care sunt principalele surse de potasiu şi de produse lactate probiotice (iaurt natur, sana, kefir), surse valoroase de calciu împreună cu fasolea, alunele, nucile, sardinele, pătrunjelul frunze, brânzeturile etc.

 

Pofta de carne

Scăderea rezervelor de proteine, în special a masei musculare, atunci când suntem suprasolicitaţi fizic şi psihic, în cazul în care nu consumăm carne, ouă, lactate, poate determina pofta de carne. De asemenea, consumul de produse industriale din carne cu proteine cu valoare biologică scăzută (mezeluri, cârnaţi, paté-uri) poate declanşa şi întreţine pofta de carne, organismul sperând să găsească o sursă de proteine de înaltă calitate biologică. În aceste situaţii ar fi de preferat să adoptăm o dietă diversificată din care să facă parte în special carnea de peşte, carnea de pui (ecologic sau de curte), ouăle (ecologice sau de curte), carnea roşie ecologică, dar şi urda, quinoa, amarantul.

 

Pofta de fructe

Pofta de fructe reprezintă, în general, expresia carenţelor de enzime alimentare, vitamine, minerale şi fitochimicale (non-nutrienţi). Fructele crude vor fi consumate numai între mese, pe stomacul gol, fără a fi asociate cu nicio altă categorie de alimente: legume, leguminoase, carne, lapte, ouă, grăsimi, cereale.

Fructele se pretează cel mai bine pentru înlocuirea alimentelor junk-food care de obicei se ronţăie între mese: chips, snacks, pop-corn, dulciuri, sticks etc.

 

Pofta de cafea

Pofta de cafea poate trăda o lipsă de sulf şi fier. Surse bune de sulf sunt carnea, peştele, ouăle, lactatele, varza, broccoli, conopida, cerealele integrale, germenii proaspeţi de grâu, lintea, năutul, ceapa, usturoiul (alicină). Fierul se găseşte în organe de animale, carne, ouă, ciuperci, pătrunjel frunze, boia de ardei, cacao-ciocolată neagră, etc.

 

 

Cum previi mâncatul excesiv?

 

  • Adoptă o dietă diversificată şi echilibrată, formată din alimente naturale, integrale.
  • Asociază corect alimentele şi ingredientele din alimente, cu respectarea orarului de masă şi a celor trei mese principale zilnice.
  • Ia micul dejun întotdeauna, ştiind că acesta este esenţial pentru prevenirea poftelor şi a foamei exagerate, prevenind apariţia supraponderalităţii şi obezităţii.
  • Consumă minimum cinci porţii de legume şi câteva fructe crude în fiecare zi, înlocuind ronţăitul de alimente tip junk-food (chips, sticks, snacks)
  • Consumă alimente naturale, integrale, cu încărcătură glicemică scăzută (GL), pentru evitarea oscilaţiilor mari ale glicemiei.
  • Practică activităţi fizice precum mersul pe jos, folosirea scărilor, înot, grădinărit, zilnic, cel puţin o jumătate de oră pentru combaterea sedentarismului.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nina preda pe 19 Feb 2011, 19:21
    o rugăminte

    Am 54 de ani şi vreu să vă mulţumesc în mod deosebit pentru tot ceea ce ne sfătuiţi. În acest context vă rog să-mi răspundeţi la două întrebări care mă frământă: 1. cât de sănătoasă este folosirea foliei de aluminiu la gătit (mai ales la cuptor)? 2. cât de sănătoase sunt pentru gătit vasele din "tuci", de regulă fabricate de un segment din etnia tiganilor

    8
    8

  • pusastef pe 17 Feb 2011, 11:38
    De ce as rontai intr-una?

    Superb articolul!!! Am 43 de ani si am cam inceput sa iau proportii!!! Nu mananc mai mult decat inainte si in general am aceleasi obiceiuri alimentare. Dar nu pot sta in pat la TV fara sa rontai ceva. Nu conteaza ce ,dar in general imi place mult sa sparg seminte!!! Nu pot pur si simplu sa ma abtin mai ales ca eu am fost slaba toata viata , indiferent cat am mancat(Si sunt o mancacioasa) si nu stiu ce inseamna o cura de slabire!!! Ce pot face acum sa-mi recapat silueta?

    12
    8

  • Mihaela pe 17 Feb 2011, 08:46
    Ce ascunde pofta de mancare exagerata

    Domnule Doctor felicitari pentru articolul trimis. Pe mine ma ajuta toate aceste informatii in dezvoltaea mea persoanala si in relatiile cu clientii. Va doresc numai bine si multa sanatate. Mihaela,consultant wellness

    12
    3

  • Mihaela pe 17 Feb 2011, 08:36
    Ce ascunde pofta de nabcare exagerata

    Domnule Doctor felicitari pentru articolul trimis. Pe mine ma ajuta toate aceste informatii in ezvoltaea mea persoanala si in relatiile cu clientii. Va doresc numai bine si multa sanatate. Mihaela,consultant wellness

    6
    4

  • Pusa Elena Oancea pe 16 Feb 2011, 20:09
    Despre rontaiala...

    Dupa ore 19 la vizionarea TV este bine sa rontaim un mix de fructe (mere,stafide.+arahide) poate inlocui cina sau este mai bine.cereale sau ciocolata. Dorinta de rontait are legatura numai cu carenta de minerale sau si cu stare de stress. Cred ca raspunsul ar interesa pe multi!!! Multumesc.

    2
    1

  • Mariana pe 16 Feb 2011, 19:58
    Multumitre pentru articolul trimis

    Va multumesc pentru articol.Desi am cartile d-lui prof.,citesc cu multa placere articolele trimise .Edestul de greu sa aplici tot ce-ar fi bun pentru organism.Raman multe cunostinte la nivel de teorie,practica ne omoara.!!! Multumiri si succes in a ne trimite mai departe!

    3
    2

  • Ildicuta pe 16 Feb 2011, 16:31
    Multumim dl doctor

    Felicitari pentru toate articolele, sunteti un domn deosebit, doriti ca noi sa avem o viata cat mai sanatoasa. Multumim frumos!

    2
    1

  • Aly pe 16 Feb 2011, 16:07
    Dulce/ Sarat

    Buna ziua, Eu nu consum foarte multe dulciuri insa uneori, cand mananc ciocolata sau orice dulce simt nevoia de ceva sarat.. De ce oare? Am ajunsa sa mananc ciocolata cu pufuleti :)

    6
    1

  • Daissy pe 16 Feb 2011, 13:07
    Ce ascunde...

    Pentru că nu am putut urmări toate apariţiile dlui. doctor si nici nu reuşesc să citesc toate articolele de specialitate din apariţiile de la Eva.ro, intreb : unde găsesc Cromul necesar echilibrului de dulce. Magneziul am inteles, se gaseşte de ex. in banane, si îmi plac si le suport bine, dar daca este nevoie si de Crom, nu ştiu unde se găseşte? Sa nu fie însa în capsule. ! In rest, toate bune si frumoase, în afara perioadelor când simt nevoia "de dulce".

    3
    1

  • Barbu Adelheid-Nicoleta pe 16 Feb 2011, 09:59
    felicitari pentru articol

    Multumesc pentru articol , este foarte instructiv . eu urmaresc toate emisiunile in care dl.dr. Mencinicopschi participa , sant emisiuni foarte interesante si educative in acelasi timp .Felicitari !

    2
    1

  • Dea pe 16 Feb 2011, 09:33
    Multumim pt articol

    Eu mananc, in medie, o ciocolata mare plus alte dulciuri zilnic, de multi ani, doar ca am cam marit portiile in ultima vreme. Partea buna e ca ma mentin la 46 kg, adica sunt slabuta. M-am intrebat de multe ori de ce nu pot sa traiesc fara dulciuri si iaurt, ambele in exces...

    5
    2

  • Maier Adina pe 16 Feb 2011, 08:55
    Felicitari

    Buna ziua. Felicitari, este un articol excelent! Foarte utile sfaturile domnului dr. Mencinicopschi. Citesc si ascult (radio, TV) toate opiniile, sfaturile, cercetarile dansului. Este un om deosebit, un profesionist.

    8
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod