Ce este prosecco? Tot ce trebuie să știi despre vinul spumant care te cucerește

Vinurile prosecco sunt cele mai populare vinuri spumante din Italia. Deși sunt comparate adesea cu șampania sunt preparate dintr-un sortiment diferit de struguri și printr-o metodă aparte. Descoperă ce este prosecco, care sunt caracteristicile gustului și cum să-l servești pentru a armoniza aromele.
Dacă ai gustat deja vin prosecco de câteva ori precis ai realizat că are mult mai multe secrete decât bulele care te întâmpină în primele secunde. Este un vin spumant fascinant, produs în principal în regiunea Valdobbiadene. De fiecare dată când te întrebi ce este prosecco trebuie să te distanțezi de noțiunea de șampanie, să înțelegi nuanțele și diferențele subtile de gust dintre diferitele sortimente și să aplici regulile recomandate de experți pentru a combina prosecco cu preparatele pe care le savurezi.
Prosecco nu-ți oferă doar bulele care te încântă sau prețul mai redus. Este preparat dintr-un singur sortiment de struguri, dar are niveluri diferite de calitate.

 
Ce este prosecco?

Definiția clasică pentru prosecco este un vin spumant cu originea în zona Valdobbiadene din Veneto, Italia. Acest vin este obținut prin prelucrarea strugurilor Prosecco, numiți și Glera, fiind transformat în vin prin metoda Charmat, care oferă aproximativ 3 atmosfere de presiune.
Acest lucru înseamnă că bulele din prosecco vor rezista mai mult timp decât cele din bere, care are aproximativ 1,5 atmosfere de presiune, dar mai puțin decât șampania, care are 5-6 atmosfere de presiune.

 
Gustul prosecco: este dulce sau sec?

Majoritatea variantelor de prosecco sunt produse în stil brut, uscat. Cu toate acestea, datorită faptului că sortimentul de struguri are o aromă fructată, care amintește de mere verzi, pepene galben, pere și trifoi, prosecco dă impresia că este mai dulce decât în realitate. O proporție ridicată din tipurile de prosecco disponibile la vânzare respectă acest nivel brut de dulceață pentru că este foarte popular, dar poți găsi și versiuni mai dulci dacă le cauți cu atenție.
 
Iată cum este etichetat prosecco, în funcție de cât de dulce este:
- brut: 0-12g de zahăr la un litru, aproximativ ½g de zahăr la un pahar;
- extra sec:  12-17g de zahăr la un litru, peste ½g de zahăr la un pahar;
- sec: 17-32g de zahăr la un litru, aproximativ 1g de zahăr la un pahar.
Dacă nu ai băut un prosecco extra sec până acum ar trebui să-l testezi pentru că oferă un gust ideal, care unifică aroma fructată, bulele fine de acid și dulceața subtilă.

 
Cum servești prosecco?

Acest vin spumant trebuie servit rece, la o temperatură de 3-7 grade, în pahare lalea. Aceste pahare sunt recomandate de experți pentru că sunt înguste și înalte, păstrând finețea bulelor mai mult timp, în timp ce baza paharului intensifică aroma florală care se concentrează la finalul băuturii.
Prosecco este surprinzător de versatil și se combină de minune cu o varietate de preparate și stiluri culinare.
Poate fi servit ca aperitiv, dar se potrivește și la felurile principale. Regula de care trebuie să ții cont când decizi dacă prosecco se potrivește cu un fel de mâncare este că acest vin împrospătează cu o aromă suavă, florală și evidențiază gusturile de o intensitate medie. Nu ezita să-l servești lângă rețete care conțin carne de pui, de porc, tofu și creveți. Datorită gustului dulce și bulelor de acid prosecco se potrivește și cu preparatele din bucătăria chinezească, thailandeză, vietnameză, din Singapore sau Hong Kong. Dacă nu ești sigur ce să bei lângă un curry picant, tot un pahar de prosecco va fi alegerea potrivită.

 
Cum alegi un prosecco de calitate?

Există următoarele tipuri de prosecco:

 
1. Prosecco DOC

Este nivelul de bază în ceea ce privește calitatea prosecco și se realizează în 9 provincii din regiunea Veneto și Friuli-Venezia Giuiflia.

 
2. Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG

În acest caz sunt folosiți strugurii dintr-o zonă mai restrânsă, de pe dealurile din Valdobbiadene și Conegliano, această zonă fiind cunoscută pentru vinurile prosecco mai concentrate.

 
3. Asolo Prosecco DOCG

Pe celălalt mal al râului din zona Conegliano-Valdobbiadene se regăsește o zonă mai puțin întinsă unde se produc vinuri prosecco cu standarde de calitate foarte ridicate. Etichetele vor menționa Asolo Prosecco.

 
4. Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive DOCG

Acest vin prosecco este realizat în vii individualizate din cele 43 de comune autorizate.

 
5. Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG

Pentru a obține această variantă de prosecco se utilizează numai strugurii dintr-o micro-regiune din vestul zonei Valdobbiadene, considerată a fi sursa vinurilor prosecco excelente, care uimesc pe toți cei care le gustă.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
E o bucurie pentru mine să scriu! Îmi place să scriu zilnic despre despre diete, stil de viață sănătos, călătorii, flori, cărți, copii sau deco.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod