Programul tau de fitness: sfaturi pentru a-ti pastra motivatia

Ti s-a intamplat sa te apuci de un sport pantru ca apoi sa renunti? Daca raspunsul tau este da, afla ca nu esti singura. Multe persoane se apuca de un program de finess, apoi renunta din plictiseala sau se blazeaza din caura rezultatelor care se lasa mult asteptate...

Afla cum poti sa iti pastrezi motivatia in programul tau de fitness.

Alege o activitate care se potriveste stilului tau de viata. Iti place sa lucrezi singura sau in grup? Daca preferi solitudinea, mersul pe bicicleta poate fi optiunea ideala pentru tine. Este probabil sa iti placa si activitatile ce nu iti solicita spiritul de competitie cum este mersul la sala sau patinajul. Daca te atrag activitatile de grup, considera dansul aerobic, aerobicul in apa sau poti sa te alaturi unei echipe de volei.

Stabileste-ti scopuri. Impune-ti la inceput lucruri simple, apoi avanseaza spre scopuri mai complicate. Aminteste-ti faptul ca trebuie sa-ti stabilesti scopuri realiste si usor de indeplinit, pentru ca este foarte usor sa apara frustrarile sau sa renunti daca esti prea ambitioasa. Un scop pe termen scurt ar putea fi sa mergi cinci minute, o data sau de doua ori pe zi pentru a-ti pune la punct un sistem de toleranta la efort.
Scopul imediat urmator ar putea fi sa fii in stare sa lucrezi timp de 20 de minute de trei sau patru ori pe saptamana. Un scop pe termen lung poate fi sa poti alerga 10 Km dupa 12 saptamani de antrenament.

Rasplateste-te. Incearca sa-ti dezvolti un sistem de a te rasplati prin bucuria unui scop implinit, respect de sine si autocontrol. Dupa ce ti-ai terminat programul de miscare, ofera-ti cateva minute de relaxare. Savureaza sentimentul placut pe care ti-l ofera miscarea fizica si reflecteaza asupra realizarii tale. Acest tip de rasplata interioara te poate ajuta sa practici sportul respectiv in mod regulat. Si rasplata exterioara are efect asupra motivatiei tale. Cand iti atingi un scop pe termen lung, cumpara-ti ceva ce iti doreai de mult.

Incepe incet. Cea mai frecventa greseala este sa incepi un program de fitness la o intensitate foarte mare si sa progresezi foarte repede. De obicei, descoperi abia a doua zi ca te-ai fortat prea mult, atunci cand se instaleaza febra musculara care poate fi foarte descurajanta. Este recomandabil sa progresezi treptat decat sa trebuiasca sa abandonezi programul de fitness din cauza durerii.

Adauga varietate. Adopta varietatea atunci cand vrei sa scapi de plictiseala.
De exemplu, incearca sa alternezi mersul pe bicicleta cu mersul, inotul sau cu cateva ore de dans aerobic. Cand vremea este frumoasa, lucreaza la flexibilitatea ta si fa cateva exercitii de streching. Un abonament la sala te poate ajuta sa exersezi pe mai multe aparate si sa cunosti oameni noi.

Fii creativa. Implica exercitiul aerobic in viata ta de zi cu zi. Daca ti se pare mult prea dificil sa iti rupi din timp pentru miscare, cauta ocazii sa te misti si in acelasi timp sa-ti rezolvi din interesele personale. Fa o plimbare prin parc in timpul pauzei de masa, pedaleaza pe stepper in timp ce privesti la televizor sau alege scarile in locul liftului.

Fii flexibila. Daca pleci intr-o calatorie sau esti extrem de ocupata intr-o anumita zi, este bine daca iti adaptezi exercitiile programului tau. Daca ai o gripa, nu te ingrijora daca iti neglijezi programul pentru o zi sau doua. Fii indulgenta cu tine si nu dezvolta "mustrari de constiinta" daca nu reusesti sa-ti respecti programul intr-o anumita zi. Important este sa revii la el dupa ce totul se rezolva.

Urmareste-ti progresul. Contorizeaza-ti nivelul de rezistenta la efort si rezultatele fizice in mod periodic.
Poate vei dori chiar sa-ti notezi ceea ce ai facut la fiecare sedinta de aerobic, cat timp ai rezistat si cum te-ai simtit inainte si dupa practicarea exercitiilor. Daca tii cont de eforturile tale, vei putea sa-ti dai seama cu usurinta de progresele pe care le-ai facut si sa fii mult mai motivata in atingerea scopurilor tale.

Accepta companie. Cand faci efort alaturi de cineva, acesta poate deveni mai putin extenuant si chiar mai placut. Este recomandabil sa-ti inviti un prieten sau un coleg sa exerseze cu tine sau te poti inscrie intr-o grupa de aerobic. Sau iti poti face o cunostinta noua la sala care are un program asemanator si va puteti sustine reciproc motivatia. Nu neglija nici posibilitatea de a exersa alaturi de un membru al familiei.

Pentru a afla cum sa-ti pastreazi motivatia atunci cand practici un sport, am vorbit cu trei vedete autohtone, ai caror muschi sculptati tradeaza o "arma magica" de a te mentine in forma si de a-ti pastra entuziasmul inceputului.

Anna Lesko: "Eu nu practic fitness deocamdata, poate mai tarziu cand o sa fie cazul. Mananc foarte mult, insa ma stresez si alerg toata ziua si astfel reusesc sa ard foarte multe calorii.
Corpul insa mi l-am modelat pe vremea cand luam lectii de dans. Miscarile de dans includeau si efort aerobic de incalzire. Mai recurg si la mici activitati care implica miscare in programul meu zilnic. De exemplu, parchez masina in capatul parcarii; astfel ard calorii ajungand pana la ea si evit pericolul furarii oglinzilor!"

Dana Nalbaru: Eu am inteles ca in momentul in care te apuci de un sport progresul trebuie sa fie treptat, precum la scoala, nimeni nu se naste invatat. Trebuie sa pornesti incet si sa continui. Eu merg de doi ani la sala intensiv, iar cand intervine o situatie si nu pot sa ajung, reiau programul a doua zi fara sa-mi fac probleme. Imi respect rutina de fitness chiar daca sunt obosita, cand ajung acolo, imi trece oricum. Sunt motivata si de faptul ca vreau sa fiu sanatoasa si sa arat bine.

Kitty Cepraga: "Nu prea fac miscare din lipsa de timp, insa cateodata prefer scarile in locul liftului si mai lucrez pe bicicleta medicinala".
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod