Pizza - o mâncare sănătoasă?

Un număr de cercetători americani de la Universitatea din Maryland au reușit să coacă o pizza ‘sănătoasă’. Pentru realizarea acestui produs ei au folosit doua procedee : fermentarea și

Un număr de cercetători americani de la Universitatea din Maryland au reușit să coacă o pizza ‘sănătoasă’. Pentru realizarea acestui produs ei au folosit doua procedee : fermentarea și coacerea. Din nefericire, autorii au reușit să demonstreze încă o dată că unul dintre cele mai populare alimente nu este sănătos.

Pizza tradițională pe care oricare dintre noi o poate cumpăra de la magazine sau din restaurante este compusă în principiu din făină albă, brânză, ketchup, rareori tomate reale, mezeluri ( cârnați, pastramă, salam, etc. ) și diferite topinguri realizate din ulei vegetal hidrogenat, tip margarină, un ulei nociv pentru inimă și vasele noastre.

În aceste condiții, pizza tradițională este practic o combinație de carbohidrați rafinați și grăsimi procesate.

Faina albă este similară cu zahărul, având un impact puternic asupra nivelului insulinei. Grăsimile se absorb și ele destul de rapid, iar nivelele ridicate de insulină vor determina formarea de noi depozite adipoase, lucru ce determina în final creșterea în greutate și obezitate ( la un consum constant și cronic).

Conținutul antioxidant al unei asemenea pizza este aproape nul, un asemenea produs fiind mai degrabă un pericol pentru sănătate! Este de fapt chiar periculos să bagam în capul oamenilor ideea că un aliment nesănătos este sănătos. Nu vom face decât să mărim numărul obezilor, diabeticilor, hipertensivilor și al altor categorii de bolnavi.

Cum au reușit totuși oamenii de știință să facă acea pizza plină de antioxidanți? Relativ simplu și intuitiv.

Au folosit în alcătuirea ei substanțe cât mai puțin procesate, sau deloc procesate. Aluatul a fost realizat din făină de grâu integrală. Acest tip de grâu conține toate elementele benefice ale bobului de grâu. Germenele de grâu, o cantitate mare de fibre, vitamine din complexul B, enzime specifice, toate acestea contribuind la potentialul antioxidant.

Apoi cercetătorii au adăugat drojdie ce conține enzime cu rol în fermentarea anumitor constituenți ai grâului. Fermentarea este folosită și atunci când se obțin kefirul, anumite brânzeturi fermentate, cașcavalul, vinul sau berea. Cercetări științifice au demonstrat că fermentarea crește activitatea antioxidantă a produsului fermentat cu 100%. Coacerea a crescut cu 60% activitatea antioxidantă, atunci când a fost folosită un timp scurt – 7 minute, și cu 80 % pentru un timp mai îndelungat – 14 minute.

Este clar că de aici și până la titlurile fanteziste ‘Pizza este bună’ e cale lungă.

Întradevar, în anumite condiții pizza ar putea fi o mâncare completă și sănătoasă, dar alegerea componetelor trebuie făcută cu mare grijă : grâu integral pentru aluat, ulei de măsline, roșii crude sau un suc de roșii fără aditivi sau zahar, carne slabă, (eventual pește, dar în nici un caz mezeluri), măsline, brânză slabă, și multe legume (ceapă, broccoli, usturoi), fără făină albă, margarină sau cașcaval vegetal.

Antioxidanții din legume, fructe și cerealele integrale ar putea preveni cancerul, bolile cardiovasculare și boli neurodegenerative precum Alzheimer.

Sursele optime de antioxidanți sunt legumele și fructele crude, dar și alimentele fermentate precum vinul(în cantitate moderată, aproximativ 250ml zilnic) sau kefirul. Este de preferat ca în locul unei porții de pizza să mâncați câteva fructe sau o salată de legume, beneficiile pentru organism fiind în mod sigur mai numeroase.

Cu stimă,

Doctor Andrei Laslău

http://www.andreilaslau.ro/

https://www.facebook.com/drlaslauandrei

Bibliografie:

J. Moore, L.L. Yu ; 233rd national meeting of the American Chemical Society March 26 2007, Abstract: AGFD 056 “Enhancing the availability of whole-grain wheat antioxidants through post-harvest treatments and improving processing conditions”


andrei-laslau
andrei-laslau
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod