O noua vedeta in lumea vitaminelor: D

Vitaminele C si E continua sa fie preferatele multor iubitori de suplemente nutritive. Insa toate aceste vedete ale vitaminelor incep deja sa-si cedeze tronul mult neglijatei vitamine D, care si-a castigat pana la urma atentia pe care a meritat-o dintotdeauna.

Fara indoiala, sunteti deja familiarizati cu rolul pe care il joaca vitamina D in sanatatea articulatiilor, fiind mult promovata pentru calitatea ei de a ajuta la absorbtia calciului. Daca suferi din cauza unei deficiente de vitamina D, in special in a doua parte a vietii, acest lucru poate conduce la osteoporoza sau la osteomalaxie.

In urma mai multor studii recente a iesit la iveala faptul ca un nivel scazut al acestei vitamine in organism poate conduce la un risc crescut de aparitie al diabetului de tip 1, dureri ale musculaturii si articulatiilor si, probabil cel mai important, cancer la san, colon, prostata, ovare, esofag si sistemul limfatic. Daca vrei sa-ti scazi presiunea sangelui, atunci probabil medicul iti va recomanda vitamina D. Daca vei incerca sa reduci riscul de aparitie a diabetului sau sa-ti scazi sansele de a suferi vreun infart, artrita reumatica sau diverse forme de scleroza, atunci vitamina D ar trebui sa constituie principalul suplement nutritional inclus in regimul tau alimentar.


Cand se vorbeste despre beneficiile vitaminei D asupra sanatatii organismului, este greu sa-ti dai seama cu ce ai putea incepe. Incepand de la faptul ca activarea vitaminei D poate constitui un posibil inhibitor al dezvoltarii celulelor canceroase si pana la capacitatea de a stimula pancreasul sa produca insulina, ceea ce iti va echilibra sistemul imunitar. Iata care au fost concluziile ultimelor studii facute pe aceasta tema:

- La Universitatea din Boston, dupa ce persoanele cu o presiune a sangelui ridicata au fost expuse razelor UVA si UVB pentru trei luni, nivelul vitaminei D din organismul lor a crescut peste dublu - si, un lucru mult mai impresionant, presiunea sangelui lor s-a normalizat. Au fost urmarite inca noua luni dupa acest test si s-a constatat ca hipertensiunea acestor persoane continua sa dea inapoi. Una din teoriile vehiculate pe marginea modalitatii in care aceasta vitamina poate reduce presiunea sangelui ar fi: se pare ca vitamina D face sa scada productia hormonului numit renin, despre care se crede ca ar juca un rol important in hipertensiune.


- Intr-un alt studiu publicat in februarie 2004 de catre American Geriatrics Society, specialistii de la Universitatea din Basel, Olanda, au aratat ca femeile in varsta care au consumat timp de trei luni suplement de vitamina D si calciu, si-au redus cu 49% riscul de a cadea, comparativ cu consumul doar de calciu. Femeile care au suferit de pe urma acestor caderi in trecut, se pare ca au avut mult de castigat de pe urma consumului de vitamina D.

- Un alt studiu aparut in luna ianuarie a acestui an realizat de medici neurologi, a indicat faptul ca femeile care isi iau doza de vitamina D din suplementele de multivitamine - care exista sub forma a 400 de produse pe plan international - si-au scazut cu 40% riscul de a dezvolta diverse forme de scleroza, comparativ cu semenele lor care nu folosesc astfel de suplemente.

Planul tau zilnic de atac

Multi specialisti care s-au ocupat de cercetarea beneficiilor vitaminei D sunt convinsi ca recomandarile oficiale facute cu privire la consumul de vitamina D sunt cu mult sub necesarul real al organismului nostru.
Toate aceste recomandari indica valori de 200 UI pe zi pentru persoanele cu varsta de pana la 50 de ani, 400 UI pentru cele cu varsta cuprinsa intre 51 si 70 de ani si 600 UI pentru persoane cu varsta de peste 70 de ani.

Insa ultimele studii au aratat ca pentru a ajunge sa continem in sange la nivelul de vitamina D necesar pentru a lupta impotriva bolilor cronice, doza optima este de 1000 UI de vitamina D pe zi. Vitamina este foarte bine absorbita de catre organism din alimente cum ar fi laptele sau din pilulele medicamentoase, fie ca le luam numai pe acestea sau in combinatie cu alimentele potrivite.

Nu toate alimentele sunt pline de vitamina D. De exemplu, poti obtine 425 UI din 100 de grame de somon si 270 UI din 120 de grame de sardine conservate. Insa majoritatea alimentelor sunt cu mult mai sarace in continutul de vitamina D: galbenusul de ou contine doar 25 UI, iar 30 de grame de branza 2,8 UI.

Band doua pahare de lapte nedegresat, vei obtine 200 UI de vitamina D. Insa la varsta de 70 de ani, chiar si valoarea de 600 UI recomandata oficial poate constitui o provocare.
Este foarte posibil ca aceste persoane sa nu reuseasca sa consume sase pahare de lapte zilnic. Din acest motiv, foarte multe firme producatoare de alimente adauga vitamina D produselor lor: iaurtului, cerealelor pentru micul dejun, margarinei si sucului de portocale. O cana cu suc natural de portocale poate contine pana la 100 UI de vitamina D.

Si pentru ca problemele legate de expunerea la soare vor incepe sa apara foarte curand, articolul de saptamana viitoare va fi dedicat tot vitaminei D, dar aceleia pe care o putem obtine in timp ce ne bronzam.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • OanaMunteanu pe 24 Mar 2009, 10:31
    O mai buna familiarizare cu anumiti termeni

    Persoana care a scris articolul de mai sus ar face bine sa se familiarizeze intai cu anumiti termeni. In primele cateva randuri deja mi-au sarit in ochi cateva greseli de neiertat pentru un vorbitor de romana. Suplemente in loc de suplimente, osteomalaxie in loc de osteomalacie, infart in loc de infarct, renin in loc de renina... Se vede ca informatiile au fost traduse ai neadaptate limbii noastre. In rest, OK!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod