Mă îngraș dacă mă las de fumat?

Sunt sigură că dacă fumezi te-ai gândit de câteva ori să renunți la fumat. Dar poate că nu ai fost suficient de hotărâtă sau ți-a fost frică să nu te îngrași. Parcă prea multă lume

Sunt sigură că dacă fumezi te-ai gândit de câteva ori să renunți la fumat. Dar poate că nu ai fost suficient de hotărâtă sau ți-a fost frică să nu te îngrași. Parcă prea multă lume spune că s-a îngrășat când a renunțat la acest viciu Și totusi, care e adevărul? Medicii te sfătuiesc să renunti cât mai repede, dar nici un moment parcă nu e bun să îți asumi riscul de a te îngrășa.

Vestea bună e că există soluții pentru a renunța la fumat fără a acumula kilograme în exces. Poate nu vei vedea rezultatele din prima lună în care ai scăpat de țigări, dar cercetările făcute au arătat că majoritatea oamenilor au reușit să rămână, în decurs de 6 luni, cu o greutate constantă. Și au reușit să renunțe la dependența de țigări.

Faptele

Fumatul arde calorii. La propriu, consumul caloric asociat cu un pachet de 20 de țigarete fumat este de aproximativ  250 de kcal.

Bineînțeles, nu este în nici un caz recomandat să fumezi pentru a slăbi. Pentru că atunci când fumezi, organismul tău este înecat de toxine, sufocat de lipsa de oxigen din țesuturi și se produc procese extrem de complexe care lasă corpul fără vitaminele și mineralele de care are atâta nevoie.  Așadar, presupunând că reușești să menții consumul alimentar la exact același nivel ca înainte să renunți la fumat, excedentul de 250 de kcal va favoriza o ușoară creștere în greutate, de până la 2-3 kilograme.

Fumatul este anorexigen. Adică taie pofta de mâncare, deci e posibil ca după ce renunți la tutun să simți că ai un apetit mai crescut. Nu te alarma, în decurs de 3 săptămâni se reglează și se încadrează în limite normale. Fumatul afectează papilele gustative și mirosul, deci după ce renunți la fumat poți savura aromele alimentelor și e posibil să mănânci cantități mai mari de mâncare, ceea ce poate provoca un câștig în greutate.

Cea mai bună soluție este să controlezi mărimea porțiilor și să ai un program regulat de alimentație.

Soluțiile

Cel mai bun lucru pe care îl poți face când renunți la fumat este să planifici din timp. Poți deveni mai activ în viața obișnuită, poți începe să faci sport regulat și să începi să practici zilnic exerciții de respirație. În felul acesta te asiguri că ai o pârghie prin care îți poți controla evoluția greutății. Pentru că sportul și activitatea fizică regulată au un rol esențial în menținerea greutății corporale la un nivel normal.

Alege să mănânci legume, lactate și să bei multă apă. Studii făcute pe grupuri de fumători cu diverse grade de dependență au evidențiat faptul că alimente precum carnea, băuturi cu cofeină, carbogazoase, dar și alcoolul modifică gustul țigărilor și favorizează creșterea numărului de țigări fumate.

În același timp, legumele verzi, lactatele naturale și apa plată te ajută să fumezi mai puțin. O soluție este ca încă de dinainte de a renunța complet la fumat să îți organizezi programul alimentar astfel încât să consumi zilnic legume proaspete, lactate și să te hidratezi.

Când ți se face poftă de mâncare, alege gustări sănătoase, cum ar fi tulpini de țelină verde, morcovi, ardei gras. Nu numai că vei mânca mai sănătos, dar îți vei îmbunătăți tranzitul intestinal și vei aduce un aport de vitamine și minerale esențial organismului.

Planifică-ți mesele. Dacă îți pregătești în fiecare zi felurile de mâncare pe care trebuie să le consumi pe durata întregii zile, vei fi mult mai puțin tentată să alegi la întâmplare o pizza la pachet sau o porție mare de paste. În felul acesta deții controlul asupra caloriilor ingerate și reduci riscul kilogramelor acumulate .

Asigură-te că te hidratezi suficient, minim 2 litri de apă sau ceaiuri zilnic.

Poate că nu e cel mai ușor lucru să renunți la fumat, dar fii sigură că e cea mai sănătoasă alegere pe care o poți face. Trăiești mai mult, mai bine, mai sănătos. Renunță la fumat pentru tine! Atunci când renunți la fumat e posibil să te îngrași cu câteva kilograme. De regulă, între 3 și 7 kilograme. Reține, însă: ca să egalezi riscul la care te expui când fumezi regulat un pachet de țigări pe zi ar trebui să te îngrași cu 65 de kilograme!

Cori Grămescu
Lady Fit: Str. Bărăției nr. 35, parter, sector 3, Bucuresti (langa magazinul Cocor)
Tel: 021-311.10.95, 0726 438 348

www.ladyfit.ro

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod