Ghidul (re)incepatoarei intr-ale sportului

Numai gandul transformarii dintr-o bezea pufoasa intr-o persoana plina de energie si vitalitate poate parea coplesitor - de ajuns ca sa iti provoace nevoia de a sta jos. Dar poti incepe cu adevarat aceasta transformare, in ciuda tuturor scuzelor lumesti sau a unui trecut sedentar, strans legat de istoria canapelei tale preferate.
Dupa ce a trecut greul inceputului, poti sa iti creezi un program regulat de exercitii fizice. Daca te afli in acest punct al vietii, esti candidata perfecta pentru transformare - iar acesta poate fi cel mai bun pariu pe care l-ai facut vreodata.

"Schimbarea" este un concept de tipul "totul sau nimic". Ori alegi sa o faci, ori nu. Daca intr-o saptamana exersezi trei zile, apoi faci o pauza de doua saptamani si reiei sportul pentru inca doua zile, nu te poti astepta sa vezi rezultate. Exista putine persoane care pot sa intre intr-o rutina sportiva inca de la inceput. In cazul lor, se petrece un declic si incep sa exerseze energic, cu deosebita placere. Totusi, pentru restul de 95% din populatie nu este atat de usor sa isi creeze un program stabil de exercitii.

In situatia celor multi, un astfel de program este consolidat in mai multe etape, pas cu pas, multe dintre ele avand loc chiar inainte de intrarea in sala de gimnastica. Prin simplul fapt ca citesti acest articol inseamna ca te afli intr-una din aceste etape initiale, extrem de importante.

Din fericire, exista unele tehnici care te vor ajuta sa treci la nivelul urmator. Trebuie sa tii minte totusi ca stadiul in care te afli se schimba mereu, iar acest proces de transformare implica atat conditii de " vreme buna ", cat si situatii mai dificile. Insa, odata ce stii unde te afli, este usor sa afli ce urmeaza. Iata cum sa ajungi acolo.


Pasul 1: Nu vreau sa exersez

Daca te afli in acest stadiu, probabil te intrebi ce poti face pentru a-l depasi. Poate ca altii (prietenii sau familia) te preseaza, dar depinde numai de tine - tu esti cea care trebuie sa isi lege sireturile si sa iasa afara la o plimbare. Dar tu nu vrei nici macar sa faci efortul de a te gandi la acest lucru. Exista doua moduri de a te debarasa de aceasta stare: invatarea si plansul de mila.
Invatarea te face sa fii deschisa la opinii si fapte privind conditia ta fizica (sau lipsa ei) si sa intelegi ce beneficii poti obtine prin sport si unde te poate duce lipsa activitatii fizice.

Sursa acestor informatii poate fi de natura externa - altii care observa ca nu faci sport, cei dragi care te confrunta cu problema, membrii familiei care iti aduc articole sau informatii despre mentinerea conditiei fizice.
Sau poate fi interna - interesul tau pentru programe de sport, pentru filme sau carti care se refera la acest subiect.

Uneori, chiar si simpla asimilare a acestor informatii te poate pune pe ganduri cu privire la conditia ta fizica, in ciuda faptului ca nu aveai nici cea mai mica dorinta de a face sport. Sau, in ciuda sfaturilor bune primite de la rude si prieteni, poti refuza cu aceeasi vehementa sa faci vreun exercitiu.

In aceasta situatie, probabil ca ai nevoie de o portie buna de plans de mila. Poti sa te declari nemultumita de efectele pe care sportul le-a avut asupra ta ("Oh, am avut febra musculara timp de trei zile!") sau sa dai vina pe tot ce te-a impiedicat sa te apuci de exercitii ("As fi vrut sa ma apuc, dar copiii aveau programare la dentist, trebuia sa fac si cumparaturile si aveam de spalat rufe").

Toate aceste lamentari pe marginea problemei in cauza sunt de folos. Cel putin te fac sa te gandesti ca ar trebui sa te apuci de sport.Dintr-o simpla problema, ea poate deveni o problema care poate fi rezolvata (numai daca tu alegi sa o privesti astfel).
Iata regula de baza pentru plangaciosi: aveti exact doua minute sa va lamentati. Pe locuri, fiti gata, start!… (tic, tac, tic, tac). Acum incepeti sa faceti ceva in aceasta privinta.

Poate parea ca nu se intampla nimic util in stadiul "Nu vreau sa exersez"; totusi, cu cat acumulezi mai multe cunostinte despre subiect si cu cat te plangi mai mult ca nu ai timp si ca nu te poti apuca de sport, cu atat te vei gandi mai mult la acest subiect - iar efectele se vor acumula.


Pasul 2: Incepi sa te gandesti la problema

O data ajunsa in aceasta etapa, nu numai ca recunosti faptul ca exista o problema, dar ai si de gand sa faci ceva ca sa o rezolvi. Chiar si acest fapt reprezinta un progres, desi nu ai luat inca nici o decizie privind activitatea fizica.

In aceasta etapa, iei in calcul argumentele "pro" si "contra" si te poti simti descurajata - lucru care te poate face sa renunti la idee pentru moment. Este ciudat ca, desi tu stii unde vrei sa ajungi (si probabil si cum sa ajngi acolo), nu te poti auto-convinge sa urmezi vreo schema de actiune.
Pe langa acumularea de cunostinte si plansul de mila, poti utiliza alte doua tehnici care se vor dovedi eficiente: urmarea exemplului unui model si reinventarea propriei persoane.

In cazul primei tehnici, trebuie sa gasesti un model inspirational. Nu este greu: alege fie o cunostinta, fie o persoana publica sau chiar un personaj de fictiune - tot ce trebuie sa faca acest model este sa te convinga de importanta exercitiului fizic regulat. Poti sa vorbesti cu o prietena care face sport sau sa urmaresti Jocurile Olimpice. Gandeste-te ce persoana pe care o admiri iti poate fi exemplu. Gaseste un sport care iti place si observa atent un profesionist al domeniului. O data ce esti deschisa oricarei noi experiente, poti deveni si tu interesata sa practici un sport.

Reinventarea presupune sa te privesti cu alti ochi. Acesta este momentul sa te lasi pe mana fanteziei. Incearca sa iti imaginezi ca esti in locul unei atlete sau al unei dansatoare, sau pur si simplu in locul cuiva care este intr-o forma fizica de invidiat. Acest exercitiu nu este unul copilaresc; orice campion din orice domeniu a avut initial o imagine despre ceea ce voia sa devina.

Acest exercitiu de imaginatie poate presupune sa te consideri mai flexibila sau mai slaba - sau oricum crezi tu ca poti deveni practicand exercitii fizice. Gaseste-ti trei minute in care sa te intinzi, sa inchizi ochii si sa iti imaginezi ca faci orice exercitiu fizic vrei: ridicari de greutati, ski, patinaj etc. Cum te simti dupa ce deschizi ochii? Daca ti-ai imaginat ca esti la ski, ai simtit vantul sufland? Ai vazut dealul, soarele, zapada, copacii sau ceilalti oameni de pe partie? Ai simtit placerea in stomac si in minte atunci cand s-a incheiat? Fa totul in mintea ta. Creierul este extraordinar de puternic si are niste resurse nelimitate. Astfel, poti face orice.

Foloseste-ti imaginatia si pentru a crea o imagine a ta dupa ce vei incepe sa exersezi. Gandeste-te la lucrul cel mai important pentru tine pe care il poti obtine prin exercitii fizice. Iti doresti incheieturi mai flexibile? Ai fi fericita sa ai cu 5 kilograme in minus? Inchide ochii.

Vizualizeaza imaginea ta in minte - misca-te asa cum ti-ai dori sa te misti.
Priveste acest "teatru" in mintea ta cat de mult timp vrei. Cand te plictisesti, opreste-te, indiferent daca au trecut 5 secunde sau 10 minute. Repeta acest exercitiu mental de doua-trei ori pe zi.
Este posibil ca, repetand miscarile in imaginatia ta, sa lucreze caile motorii si astfel, cand vei realiza exercitiile cu adevarat, iti va fi mai usor.


Pasul 3: Te pregatesti

Acest stadiu combina intentia de a te schimba cu aparitia unor mici schimbari in comportamentul tau. Dupa reinventare si folosirea imaginatiei pentru a vizualiza schimbarile, in aceasta etapa faci niste pasi mici (dar siguri) catre scopul tau.

De exemplu, exercitiile fizice au fost incluse pe lista ta de lucruri urgente de ani de zile. Dupa ce ai vazut cateva programe de fitness, ai inceput sa iti doresti sa arati ca protagonistii lor. Apoi, te-ai decis ca poti face acele exercitii, ai inceput sa iti inregistrezi emisiuni si ti-ai propus sa practici un sport atunci cand programul iti va permite. Daca ai reusit sa faci cateva schimbari in comportament (in loc sa iei taxiul spre serviciu, mergi pe jos mult mai frecvent) este excelent.


Pasul 4: Incepi

In aceasta etapa incepi sa exersezi in mod regulat. Majoritatea priveste acest stadiu drept echivalentul schimbarii, din moment ce acum alegi un sport sau un set de exercitii pe care urmeaza sa le practici. Schimbarea este vizibila pentru ceilalti - renunti la zona ta de confort, care pana acum te-a impiedicat sa te apuci serios de treaba. Mai mult decat atat, incepi sa dedici timp si energie activitatii fizice.

O modalitate eficienta de a incepe este sa anunti pe toata lumea ce urmaresti sa faci. O data ce ai facut public interesul tau pentru exercitiiile fizice, suportul social va urmari ca tu sa iti duci la indeplinire planul. De exemplu, daca te opresti din a face sport, ceilalti se vor intreba ce s-a intamplat - si probabil nu iti va fi usor sa admiti un esec.

"Iesirea" ta din trecutul inactiv se poate produce printr-o declaratie dramatica sau printr-un gest care va simboliza ruptura simbolica. Toate lucrurile care vor urma vor fi complet diferite de trecut.
Acest gest simbolic poate fi oricat de simplu - si cumpararea unei perechi de pantofi de sport sau inscrierea la o sala de gimnastica sunt miscari energice.

Aceasta schimbare implica si unele mici schimbari in lumea ta. Depoziteaza-ti echipamentul de sport intr-un loc accesibil sau alege o sala de gimnastica aflata in drumul tau spre serviciu sau destul de aproape ca sa o poti frecventa in timpul pauzei de pranz.

In aceasta faza, trebuie sa iti oferi multa auto-sustinere si sa te "premiezi" atunci cand exersezi asa cum ti-ai dorit. Poti suna o prietena cu care nu ai mai vorbit de mult sau poti cumpara bilete la un concert sau la un meci pe care ai vrea sa il vezi. Pune-ti imaginatia la treaba si gaseste mici premii pentru fiecare semn de progres pe care il observi.


Pasul 5: Iti mentii programul

Atunci cand vei putea trece peste obstacole si nu vei pierde ceea ce ai castigat in pasul 4, vei sti ca esti pe drumul cel bun - continuarea programului. Puterea de a stapani aceasta situatie este cruciala daca vrei ca sportul sa faca parte integranta din viata ta de acum incolo.

Tehnicile care te vor ajuta sa iti mentii programul constituie suma tuturor celor invatate pana aici. Deci foloseste metoda care te avantajeaza sa iti pastrezi motivatia. Nu conteaza daca aceasta difera de cea care o ajuta pe prietena ta sau de metoda utilizata de Cindy Crawford.

Nu uita ce am spus mai devreme: stadiile in care te afli se schimba mereu. Poti lucra din greu pentru a ajunge in stadiul 5, dar apoi sa te imbolnavesti sau sa te accidentezi si sa revii la stadiul 2. Nu exista o metoda magica pentru a te mentine intr-un program regulat de exercitii fizice. Pur si simplu, trebuie sa adaptezi tehnicile prezentate si sa intelegi ce "prinde" la tine. Doar astfel vei putea sa te mentii pe drumul cel bun spre a fi in forma.
 
 

Comentarii (8)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nina85 pe 7 Feb 2011, 23:46
    Ce sport sa fac?

    Salut:) Va rog frumos sa mi dati si mie niste sfaturi :D As vrea sa ma duc la sala insa nu stiu de ce sa ma apuc pt k n am mai fost pana acum...am 25 de ani, 48 kg si 1.68 m...si nu vreau sa slabesc...vreau sa fac sport pt intretinere corporala. Va multumesc :D...

    0
    0

  • Gabi pe 27 Apr 2007, 07:22
    Fii in forma

    Sunt pensionara,am 67 ani,folosesc mersul pe jos ,asi dori sa fac si gimnastica de intretinere si mai ales de slabire dar nu-mi pot permite financiar sa merg la sali de sport.Asi dori daca se poate sa prezentati exercitii insotite de imagini pentru toate zonele corpului.Mi-ati face un mare serviciu.Va multumesc.

    0
    0

  • DRAGANRSC MONICA pe 22 Apr 2007, 10:09
    MENTINEREA IN FORMA

    ESTE UN ARTICOL FOARTE INTERESANT M-AM APUCAT DE SPORT IN IANUARIE DAR NICI UN REZULTAT.AM SA INCERC METODELE DV.SI SA DATI MAI MULTE SFATURI SA LE APLICAM.MULT SUCCES.

    0
    0

  • vanamarinela pe 8 Iun 2006, 15:05

    exemple de exercitii + imagini cu miscari

    0
    0

  • alexandra pe 7 Mar 2006, 17:36
    niste exemple

    da,intr-adevar,i-ar prinde bine si niste exemple de exercitii fizice,care sa aiba efect...e bun articolul

    0
    0

  • florentina_moga pe 31 Ian 2006, 18:02
    nu neaparat

    ideea este sa facem ceva pt corpul si sanatatea nostra. Apoi psihicul se va simti si el altfel. Putem face chiar si exercitiile pe care le faceam la sport cand eram mici. Ajuta foarte mult. Si apoi toate casetele cu te miri cine care ne invata sa facem miscare tot de la acele exercitii pornesc.

    0
    0

  • elena pe 19 Ian 2006, 17:48
    parere

    In general este un articol bun insa i-ar prinde bine si niste exemple de exercitii fizice.

    0
    0

  • florentina_moga pe 19 Ian 2006, 17:48
    Trebuie sa ai vointa

    Asa este trebuie sa urmezi pasii. Si cred ca trebuie sa ai o motivatie. Nu te-ai saturat sa auzi "ce bune" sunt unele? Tot ce trebuie sa faci pt inceput este sa exersezi. Eu mi-am luat DVD-ul cu Cindy Crowford si de azi am inceput. Dupa ziua de azi stiu sigur ca nimic nu ma mai poate opri. Psihic ma simt altfel, desi abia am inceput. Si vreau sa ma uit in oglinda si sa vad un corp care sa-mi placa. Nu mai vreau sa fiu stresata vara la mare.

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod