Dieta și canicula

Simți că te topești sub soarele fierbinte de vară. Ai mânca ceva răcoritor și ușor, dar parcă nimic nu te atrage. Sau poate un platou cu fructe proaspete și  un ceai rece cu

Simți că te topești sub soarele fierbinte de vară. Ai mânca ceva răcoritor și ușor, dar parcă nimic nu te atrage. Sau poate un platou cu fructe proaspete și  un ceai rece cu mentă….totuși, vrei să arăți bine și pe plajă. Ce ar trebui să mănânci vara, când temperatura de afară crește alarmant și tu parcă te topești de căldură?

Ține cont de tiroidă!

În primul rând, ține cont de modificările pe care le suferă corpul tău datorită temperaturii crescute de afară. Cea mai importantă modificare apare la nivelul tiroidei, glanda care este, printre altele, responsabilă de capacitatea organismului de a consuma energie pentru a menține constantă temperatura corpului. Dar de cele mai multe ori, afară sunt cu mult peste 30 de grade, așa că organismul tău nu mai are nevoie de multă energie pentru acest proces. Deci tu ar trebui să mănânci alimente mai ușoare  pentru că ai nevoie de un aport caloric mai mic în timpul verii.

Apoi apare problema retenției de apă.

Datorită căldurii, mâinile și picioarele se umflă și tu te simți inconfortabil. Pentru a evita acest lucru, trebuie să te hidratezi corespunzător, să eviți să petreci mult timp la soare și să scazi cantitatea de sare și condimente pe care o folosești atunci când asezonezi mâncarea.

Legume și fructe din plin

Legumele verzi te scot din încurcătură, pentru că vara este cu adevărat sezonul lor. Cel mai sănătos mod de a le prepara este să creezi salate delicioase, pline de vitamine și cu puține calorii. Astfel, poți să arăți extraordinar și să mănânci pe săturate. Alege castraveți de grădină, dovlecei, ardei, roșii, toate varietățile de salate disponibile, dar nu uita de anghinare, broccoli, conopidă, morcovi fragezi sau varză . Poți crea salate delicioase dacă adaugi plante aromatice- pătrunjel, mărar, mentă sau poți prepara sautee-uri ușoare cu puțină apă și ulei de măsline. Orice variantă de preparare alegi, evită să adaugi sare în exces sau condimente greoaie, cum ar fi piperul sau boiaua iute.

Evită senzația de balonare -  înlocuiește o bună parte din proteinele de origine animală – în special cele provenite din carnea grasă - cu proteine vegetale, mai ușor de digerat și mai potrivite temperaturilor ridicate de afară.

Alege năut sub formă de houmus cu ulei de măsline, asezonat cu mentă și muguri de pin sau linte – supă rece de linte cu morcov și chimen este o nebunie senzațională, numai bună pentru o masă ușoară și răcoritoare. Totuși, nu e indicat să renunți complet la carne. Alege pește slab și fructe de mare, preparate cât mai simplu: pe grătar, cu lămâie și ulei de măsline sau cu sosuri lejere de usturoi verde sau vin alb. Pentru o cină ușoară sunt o alegere excelentă, sănătoasă, ușoară și foarte savuroasă.

Dar ce-ar fi vara fără fructe...

Chiar e momentul să te bucuri de toate aromele și culorile fructelor de sezon. Datorită faptului că timpul de depozitare este mult redus, beneficiezi și de vitamine și minerale, de o savoare deosebită și îți menții organismul hidratat. Alege fructe care cresc natural la noi, cum ar fi caisele, piersicile, nectarinele, cireșele și vișinele sau nelipsitul pepene. E indicat să mănânci fructele separat de restul alimentelor, pentru a nu te balona.  Nimic nu e mai savuros decât o cupă de fructe reci, acompaniate de un pahar mare de ceai rece, cu frunze proaspete de mentă și cuburi de gheață.

Te răcorești, te hidratezi și capeți o porție zdravănă de energie, totul cu foarte puține calorii. Totuși, nu e indicat să exagerezi cu consumul de fructe. Ele conțin o cantitate considerabilă de zahăr care, fie el și natural, poate declanșa procesul de îngrășare.

S.O.S, hidratează-te!

În perioadele în care temperatura ambientală crește , organismul tău se poate deshidrata. Acest proces afectează pielea, care își pierde din elasticitate și strălucire, părul dar mai ales rinichii . Pentru a evita consecințele nedorite ale deshidratării, consumă constant apă rece, ceaiuri de plante neîndulcite sau sucuri de fructe și legume preparate în casă, la storcător. Redu consumul de sare, zahăr rafinat, condimente puternice sau  alimente prea grase. Cafeaua, ceaiul negru sau verde și băuturile carbogazoase care conțin cofeina accelerează procesul de deshidratare, așa că e bine să limitezi consumul lor.

Bucură-te de vară, de bogăția de legume și fructe proaspete, de soare și de vremea frumoasă de afară! E tot ce ai nevoie pentru a te simți extraordinar și a arăta minunat!

Cori Grămescu
Lady Fit: Str.

Baratiei nr. 35, parter, sector 3, Bucuresti (langa magazinul Cocor)
Tel: 021-311.10.95, 0726 438 348

www.ladyfit.ro

cori-gramescu
cori-gramescu
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod