Uita de prejudecati!

"Baschetul te ajuta sa fii mai inalta" si "Sportul te face mai supla" sunt cu siguranta doua idei pe care nu le-ai auzit doar o singura data. Atunci cand vine vorba despre sport cu siguranta fiecare dintre noi are un cuvant de spus, doreste sa impartaseasca celorlalti din propria experienta sau sa afle noutati de la altii. De aceea nu trebuie sa te lasi influentata de tot ceea ce auzi si sa renunti la bunele tale intentii de a te apuca de un anumit sport. Invata sa distingi adevarul de conceptiile false!

1.Barbatii sunt mai buni decat femeile la sporturile de viteza Adevarat. Aceasta inegalitate se datoreaza unei diferente de masa musculara dintre barbati si femei. Chiar daca performanetele celor doua sexe sunt asemanatoare in copilarie, odata cu varsta incep sa apara si diferentele. Ele sunt vizibile la pubertate. La aceasta varsta muschii baietilor incep sa prinda contur in timp ce fetele castiga in... materie grasa. Din nefericire, in cazul femeilor forta muschilor este greu de dezvoltat.

2.Alergatul in oras nu este santatos. Fals. Activitatea fizica, chiar si in oras, este preferabila lipsei de activitate. Totusi este bine sa eviti sa alergi in zonele foarte poluate care ar putea sa declanseze tulburari respiratorii. Aceste situatii sunt foarte rare totusi pentru mai multa siguranta alege parcurile mari.

3.Sportul iti curata plamanii de fum Fals. Niciun sport nu poate sa elimne stratul de gudron care se instaleaza pe plamanii unui fumator. Singura modalitatea de a scapa de el este sa renunti definitiv la fumat. Impresia ca ai luat o gura zdravana de aer si ca te simti mai bine dupa ce ai depus efort nu actioneaza asupra caracterului ireversibil al leziunilor cauzate de tutun.

4.Daca nu mai faci sport, risti sa te ingrasi Adevarat. Sportivii profesionisti de nivel inalt au un antrenament zilnic care ii ajuta sa piarda intre 2000 si 5000 de calorii pe zi. Aceasta cheltuiala de energie necesita si un aport calorioc bogat care va fi eliminat in timpul antrenamentului. Cand nu mai faci sport, consumi mai putine calorii si trebuie sa devii atenta cu alimentatia ta. Trebuie sa revii la o alimentatie rationala, potivita cu energiile cheltuite. Ai observat probabil ca sportivii de performanta pun cam 5 kilograme in anii ce urmeaza incetarii activitatii sportive la nivel inalt.

5.Sportul te face sa slabesti Fals, dar nu in totalitate. Sportul iti dezvolta masa musculara. Este adevarat ca activitatea fizica te ajuta sa slabesti, dar nu trebuie sa te bazezi exclusiv pe asta ci sa fii atenta si la ceea ce mananci si mai ales la cantitati. Cuplul sport-alimentatie te ajuta sigur sa obtii silueta mult visata.

6.Baschetul te face mai inalta Fals. Niciun studiu stiintific nu a demonstrat acest lucru. Daca cei care practica acest sport sunt inalti este vorba mai degraba de o selectie naturala decat de rezultatul orelor de antrenament. Practicarea baschetului intareste muschii care sustin coloana vertebrala si favorizeaza o tinuta eleganta. Chiar daca nu esti mai inalta, aceasta pozitie corecta te va face sa pari.

7.In timpul sarcinei nu trebuie sa faci sport Fals. Ideea ca sportul ar putea afect dezvoltarea fatului este total fals. Ceea ce este adevarat este ca trebuie sa eviti sporturile de performanta si pe cele la inaltime, dar nimic nu te impiedica sa faci plimbari lungi, un pic de aerobic sau sa mergi la piscina. Activitatea fizica in timpul sarcinei este chiar benefica deoarece stimuleaza activitatea cardiovasculara si favorizeaza circulatia sangelui.

8.Sportul te ajuta sa elimini stresul. Adevarat. Stresul este o problema acuta a societatii noastre grabite. Sportul poate fi o modalitate buna pentru a-l elimina, facandu-te sa te simti mai bine si datorita endorfinei pe care creierul o elibereaza. In plus, atunci cand esti concentrata la cursul de aerobic nu te mai gandesti la problemele de seviciu sau la facturile pe care trebuie sa le achiti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod