De ce barbatii nu tin minte si femeile nu uita niciodata

Exista anumite dovezi in sprijinul afirmatiei ca femeile au memorie mai buna decat barbatii cand vine vorba de limbaj. Si asta se vede cel mai bine atunci cand se cearta!

Exista anumite dovezi in sprijinul afirmatiei ca femeile au memorie mai buna decat barbatii cand vine vorba de limbaj. Si asta se vede cel mai bine atunci cand se cearta!

Femeile au o mai buna irigare cu sange a anumitor zone din creier, inclusiv a celor care controleaza limbajul. Este unul dintre motivele invocate de cercetatori pentru a explica dovezile covarsitoare ale faptului ca femeile au o mai buna memorie a celor vorbite - atat imediata, cat si de mai lunga durata.

Observatiile asupra fluxului sangvin cerebral la un numar de barbati si femei carora li s-a cerut sa memoreze povestiri si liste de cuvinte au aratat ca, atunci cand o femeie memoreaza o povestire, in creierul ei creste irigarea cu sange a zonei raspunzatoare de sistematizarea si conceptualizarea a ceea ce aude subiectul.

In felul acesta, amintirea povestirii este mai usor de "impachetat" sub forma de paliere si sectiuni, de stocat in mod eficient, iar ulterior, de recuperat.

Si barbatii, si femeile au retinut informatiile mult timp dupa ce le-au primit, ceea ce arata ca stocarea informatiei este la fel de buna la ambele sexe; dar femeile au avut rezultate mai bune decat barbatii la capacitatea de a-si aminti atat povestirile, cat si listele de cuvinte imediat dupa ce le auzisera.

O alta motivatie invocata pentru performantele de memorie ale femeilor este concentratia mai mare de estrogen.(...) Exista numeroase probe care demonstreaza ca estrogenul activeaza mai mult celulele nervoase, intensifica fluxul sangvin in unele zone ale creierului si sporeste complexitatea conexiunilor dintre celulele nervoase.
Nivelurile inalte ale acestui hormon sunt asociate cu o memorie si o capacitate de invatare imbunatatite; iata, probabil, de ce femeile sunt capabile de performante mai bune in aceste privinte.

Estrogenul joaca, de asemenea, un rol de protectie a functionarii creierului; este unul dintre motivele pentru care creierele barbatilor se atrofiaza mai mult odata cu varsta. Terapia hormonala, care face sa creasca nivelurile de estrogen la femeile trecute de menopauza, cu conditia sa fie aplicata la scurt timp dupa instalarea acesteia, le reda si le intretine femeilor respective capacitatea de concentrare si de memorare.
Estrogenul este un factor important si intr-o alta descoperire-cheie, si anume ca femeile isi amintesc evenimentele stresante mai bine decat barbatii.

Preluare din cartea "De ce femeile uita greu si barbatii repede" de Marianne J. Legato aparuta la Editura Curtea Veche.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod