De ce barbatii nu sunt in stare sa vorbeasca asa cum se cuvine

De mii de ani se stie ca barbatii nu se prea pricep la conversatii, in special comparativ cu femeile. Nu numai ca fetitele incep sa vorbeasca mai repede decat baietii...

De mii de ani se stie ca barbatii nu se prea pricep la conversatii, in special comparativ cu femeile. Nu numai ca fetitele incep sa vorbeasca mai repede decat baietii, dar la trei ani o fetita are un vocabular de doua ori mai bogat decat al unui baietel de aceeasi varsta, exprimarea sa fiind aproape suta la suta inteligibila.

Pentru barbati, vorbirea nu este un talent special al creierului. Ea functioneaza doar la nivelul lobului stang, fara o localizare specifica. Cand vorbeste un barbat, scanerul arata ca se activeaza intreaga emisfera stanga, ca si cum ar incerca sa gaseasca un centru al vorbirii, dar este incapabil s-o faca. Drept urmare, barbatii nu prea au darul vorbirii.

Acest lucru arata de ce baietii au tendinta sa mormaie si sa pronunte cuvintele mai anevoios decat fetele. Ei folosesc o multime de "aaaaa", "iiii" si "cam asa ceva" in timpul conversatiilor, nu pronunta bine finalul cuvintelor si utilizeaza doar trei tonuri ale vocii atunci cand vorbesc, in vreme ce femeile folosesc cinci tonuri.

Cand mai multi barbati se aduna sa se uite la un meci de fotbal la televizor, ei procedeaza exact asa - singura lor conversatie consta in "Da-mi chipsurile" si "Mai e bere?".

Mai multe femei care se intalnesc sa priveasca la televizor transforma totul intr-un pretext de a mai sta la o barfa. Ca urmare, se opresc la o telenovela, pentru ca acolo personajele si intrigile sunt mai simple decat in cazul unui film politist.

Niciunde nu este mai evidenta diferenta de exprimare dintre barbati si femei ca in cazul sporturilor. Uitati-va la meciurile sportive si analizati cu atentie cum baschetbalistele, de exemplu, isi pot descrie meciul precis, succint si perfect inteligibil, in vreme ce barbatii, atunci cand li se ia un interviu, nu numai ca nu au nici o logica in putinul pe care il spun, dar ai impresia ca nici nu-si misca buzele.

Si in cazul adolescentilor exista o diferenta considerabila. Atunci cand o fata aflata la varsta adolescentei este intrebata despre petrecerea la care a fost cu o seara inainte, ea face o prezentare foarte precisa a tot ceea ce s-a intamplat - cine cui i-a spus, ce parere a avut fiecare si cum erau imbracate persoanele prezente. Baiatul de aceeasi varsta, in cazul in care i se pun aceleasi intrebari, abia de ingaima: "Pai... a fost... bine". De Sf. Valentin, florarii ii indeamna pe barbati "se se exprime prin flori", pentru ca ei stiu ca barbatilor le este greu sa se exprime in cuvinte.
Pentru un barbat, nu e niciodata o problema sa cumpere o felicitare, ceea ce-l blocheaza este ca trebuie sa o scrie.

De ce femeile simt nevoia sa vorbeasca

Creierul barbatilor este foarte compartimentat si are capacitatea de a distinge si inmagazina informatii. La sfarsitul unei zile pline de tot soiul de probleme, creierul barbatului le poate "indosaria". Creierul femeii nu inmagazineaza astfel informatiile - problemele revenindu-le permanent in minte.

Singura modalitate in care o femeie poate scapa de problemele din gand este sa le exprime si astfel sa le constientizeze. De aceea la sfarsitul unei zile grele, cand femeia se descarca verbal, obiectivul ei este sa scape de probleme, nu sa gaseasca solutii ori sa traga concluzii.

Femeilor le place sa vorbeasca

Cand femeile se uita impreuna la televizor, de obicei vorbesc in acelasi timp despre diverse lucruri, inclusiv despre copii, barbati, meserie si ce se mai intampla in viata lor. Cand un grup de barbati si femei se uita impreuna la un film, de obicei barbatii sfarsesc prin a le spune femeilor sa nu mai trancaneasca atat.

Barbatii pot sa vorbeasca sau sa priveasca ecranul - nu le pot face pe amandoua deodata - si nici nu inteleg cum de femeile reusesc asta.
In schimb, femeile considera ca acesta este motivul pentru care se intalnesc, ca sa se simta bine si sa comunice - si nu doar sa stea acolo ca niste stane de piatra, holbandu-se la ecran.

Pentru o femeie, vorbirea continua sa aiba un asemenea scop precis: crearea de noi relatii interumane si imprietenirea. Pentru barbati, vorbirea inseamna o referire stricta la fapte.

Barbatii considera ca telefonul este o unealta de comunicare pentru exprimarea unor fapte sau a unor informatii, in schimb femeile il considera o modalitate de a stabili legaturi trainice. O femeie poate sa isi petreaca doua saptamani de vacanta cu prietena ei si la intoarcerea acasa sa o sune pe aceeasi prietena si sa mai vorbeasca doua ore.

Femeile gandesc cu glas tare

"Ma innebuneste nevasta-mea atunci cand are probleme sau imi explica ce are de gand sa faca in ziua respectiva", mi-a povestit un barbat in timpul unor seminarii pe care le tinea. "Vorbeste cu glas tare despre optiuni, posibilitati, persoane implicate, ce are de gand si unde se va duce. Ma deranjeaza, nu ma mai pot concentra deloc!".

Creierul femeii este configurat in asa fel incat sa foloseasca vorbirea ca principala forma de exprimare si aceasta este una dintre capacitatile ei.
In cazul in care un barbat trebuie sa faca cinci sau sase lucruri, el va spune: "Am cateva lucruri de rezolvat - vorbim mai tarziu".

Femeia va insira toate lucrurile cu glas tare, intr-o ordine intamplatoare, facand o lista intreaga de optiuni si posibilitati. Ea va spune: "Deci, ia sa vedem - trebuie sa iau rufele de la curatatoria chimica, sa duc masina la spalat - apropo, a sunat Ray si a zis sa-l cauti - apoi trebuie sa iau un pachet de la posta - si cred ca as putea si sa...", acesta fiind unul dintre motivele pentru care barbatii le acuza pe femei ca vorbesc prea mult.

 Preluare din cartea "De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda", de Allan Pease si Barbara Pease, aparuta la editura Curtea Veche.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod