Triumful iubirii

Inceput de vara, soare, caldura, flori, fructe, bucurie, optimism... Anotimpul implinirii, al desavarsirii si al rodirii pentru intreaga lume! Iar daca e adevarat ca fericirea...

Inceput de vara, soare, caldura, flori, fructe, bucurie, optimism... Anotimpul implinirii, al desavarsirii si al rodirii pentru intreaga lume! Iar daca e adevarat ca fericirea nu se poate atinge de unul singur, atunci ce implinire mai frumoasa ne-am putea dori decat a ne lega destinul de cel al persoanei iubite, a impartasi cu un suflet pereche toate suisurile si coborasurile vietii?

Unde mai pui ca suntem deja in plin "sezon al nuntilor"! Pentru toate aceste motive, mi s-a parut potrivit a aduce in discutie acum iubirea si nunta, ca forma de implinire a acesteia, cu ajutorul unui splendid buchet de mireasa realizat de floraria Elegans.

Iata un buchet de un sofisticat rafinament si, in acelasi timp, neobisnuit de indraznet pentru o ceremonie ramasa, cel putin la noi, ortodocsii, inca atat de conservatoare, precum nunta.

Cale albe si frezii galben-roz tin locul traditionalilor trandafiri sau crini si al lamaitei, intr-o gratioasa revarsare pe fundalul frunzelor de feriga, iedera, bear grass si Anthurium.

De altfel, o combinatie ciudata, dar nu mai putin semnificativa! O panglica de voal alb, simbol al noii legaturi proaspat declarate in fata oamenilor si a lui Dumnezeu, le tine strans pe toate impreuna, intr-o dulce armonie.

Este, din cate am auzit, foarte raspandita pe la noi prejudecata conform careia Zantedeschia, cunoscuta popular sub numele de "cala", ar fi o floare destinata exclusiv ceremoniilor funerare. Personal, cred ca i se face astfel o mare nedreptate unei plante ce poate fi interpretata la fel de complex ca, de exemplu, trandafirul.

Cei cu experienta in arta descifrarii semnelor stiu deja ca nu exista simbol care sa nu poata fi "citit" in cel putin doua moduri, unul optimist si altul pesimist, in functie de context si de anumite caracteristici ale reprezentarii sale.

Forma cu proportii elegante a bracteei acestei flori sugereaza in acelasi timp legatura cu simbolismul spiralei ascendente si cu acela al cupei: inteligenta, inspiratie, destin, credinta, har, evolutie spirituala etc.

Mai apoi, albul sau stralucitor, dupa cum am mai avut ocazia de a vedea, este semnul neintinarii, specific in toate riturile de trecerea candidatului la initiere, celui ce se pregateste sa-si schimbe statutul.

Cat despre miezul galben-stralucitor ce tasneste din aceasta "corola" virginala, constituind adevarata inflorescenta a plantei, el semnifica lumina divina ce ghideaza si vegheaza devenirea, implinirea si inaltarea sufletelor prin iubire.

Trecand mai departe, gasim o alta alegere interesanta pentru un buchet de nunta: dispuse in mijlocul elipsei descrise de cele opt cale (numar asociat in toate culturile echilibrului cosmic) se afla un manunchi de frezii galbene ale caror petale sunt bordate cu roz.

O asemenea asociere de culori este de la sine graitoare! Galbenul lor intens echivaleaza cu o urare de prosperitate si bucurie perpetua pentru noul cuplu, in vreme ce rozul reprezinta un sfat: acela de a imbina mereu armonios pasiunea si puritatea, iubirea si intelepciunea, caci acestea sunt "secretele" adevaratei iubiri.



La toate acestea trebuie adaugata o alta trasatura a freziilor: parfumul lor placut, ce le eclipseaza de departe aspectul exterior, oricat de intens ar fi colorate. Ori parfumul este, simbolic vorbind, semnul virtutii ascunse, al frumusetii interioare si, uneori, al prezentei divine camuflate intr-o forma trecatoare.

Forma ca de inima a frunzelor de Anthurium este o aluzie, evident, la sentimentele ce fac obiectul recunoasterii publice prin intermediul intregii ceremonii. Verdele lor, precum si acela al tuturor frunzelor ce constituie fundalul aranjamentului, este culoarea sperantei, a echilibrului, a fecunditatii si a maternitatii, a tuturor valorilor pasnice legate de caminul conjugal.

In completarea lor voi mai mentiona fidelitatea si credinta simbolizate de corzile lungi de iedera ce se ivesc ici si colo, durabilitatea iubirii sincere si dezinteresate, nemurirea ei, sugerate de ramurile de feriga, precum si puterea ei de vindecare si iertare, gratia si altruismul de care da dovada, forta interioara nebanuita pe care o detine in ciuda aparentei sale fragilitati, despre care marturisesc frunzele subtiri de bear grass.


Rezumand deci, avem de-a face cu o imagine complexa a iubirii si a triumfului sau prin ingemanarea a doua destine. O iubire adevarata are nevoie de echilibru si armonie pentru a supravietui incercarilor timpului, precum si, in egala masura, de pasiune si intelepciune.

Daca aceste conditii sunt indeplinite, ea va da un sens sublim vietii, contribuind la elevarea spirituala a celor doi. Nu degeaba se spune ca iubirea ne face mai frumosi, mai buni si mai sinceri!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod