Echeveria, o planta de apartament spectaculoasa

Cele aproximativ 150 de specii de Echeveria sunt plante foarte usor de cultivat in casa, deoarece supravietuiesc variatiilor mari termice din cursul zilei, precum...

Cele aproximativ 150 de specii de Echeveria sunt plante foarte usor de cultivat in casa, deoarece supravietuiesc variatiilor mari termice din cursul zilei, precum si alternantei dintre zilele calde si noptile reci.

Sunt plante suculente, originare din America Centrala si nord-vest-ul Americii de Sud si sunt apreciate pentru frumusetea rozetelor formate din frunzele carnoase, dense.

Cultivare

Daca este necesar, replantati-le anual in aprilie, folosind un pamant pentru cactusi.

Primavara si vara, udati-le bine o data pe saptamana, fara ca apa sa atinga frunzele. Un truc util este sa asezati ghiveciul pe un suport plin cu apa si sa asteptati cateva minute pana cand pamantul absoarbe lichidul necesar.

Administrati ingrasaminte la fiecare 4 saptamani, adaugand in apa cu care udati cateva picaturi de ingrasamant lichid.

Mentineti planta la 15-21 de grade Celsius si protejati-o de soarele prea puternic.

Toamna si iarna, udati-o moderat, diminuand cantitatea de apa in functie de temperatura: daca aceasta scade sub 7 grade Celsius, asezati planta intr-un loc mai cald si mai luminos.

Reproducere

Se pot preleva butasi din frunze: desprindeti frunza cu delicatete de pe tulpina, plantati baza acesteia intr-un pamant umed si tineti-o intr-un loc luminos. Udati-o pentru a evita uscarea pamantului si asigurati o temperatura de 15-18 grade Celsius - frunza se vestejeste, dar formeaza mladite noi.

Puteti planta si mladitele care se formeaza la baza rozetei sau in jurul tulpinii. In martie, taiati-le cu delicatete, lasati-le sa se usuce 1-2 zile si plantati-le intr-un pamant cu putin nisip grosier presarat pe suprafata sa.


Pericole si precautii

Lipsa de ingrijire sau imbatranirea provoaca uscarea si caderea frunzelor situate bazal. Interveniti taind partea superioara, sanatoasa, a plantei si, dupa ce ati lasat rozeta sa se usuce 2-3 zile, plantati-o intr-un ghiveci cu pamant si nisip grosier la suprafata.

Specii si varietati horticole

Echeveria derenbergii are frunze matasoase gri-verzi, care formeaza o rozeta lata de aproximativ 7 cm. Florile galben-portocalii apar primavara. "Dorosa" este o varietate cu o rozeta mai mare, lata de aproximativ 18 cm. Are frunze de culoare verde pal, cu varful rosu si margini cu perisori fini. "Worfield" infloreste foarte usor, iar in iernile blande poate ramane in loc deschis (afara).


Inalta de pana la 30 de cm, Echeveria gibbiflora are ramuri si tulpini dezgolite, dar prezinta rozete formate din frunze mari, carnoase, in forma de spatula, gri-verzi, cu nuante roz. Toamna produce flori mari, galbene si rosii. "Carunculata" are frunze cu protuberante neregulate pe fata superioara. "Metallica" are frunze roz-aramii.

Echeveria glauca are rozete dense formate din frunze verzi-albastre: cele mai vechi au nuante rosiatice de-a lungul marginilor. Tulpinile lungi prezinta flori colorate rosu viu, reunite in grupuri de circa 20.

Echeveria harmsii (sin. Oliveranthus elegans) este un arbust mic, ramificat. Frunzele, reunite in rozete oarecum laxe, sunt verzi si lanceolate. Are flori mai lungi de 2,5 cm, colorate rosu stacojiu, izolate sau grupate in ciorchini situati la varful tulpinilor lungi.


Echeveria setosa are o rozeta compacta si este lipsita de tulpina. Frunzele sunt acoperite de un puf dens, alb, iar florile sunt portocalii.

Echeveria zahnii are o rozeta destul de laxa, de obicei purtata de o tulpina scurta. Frunzele sunt gri-verzui, usor patate cu roz pe fata superioara. Florile sunt purtate de tulpini lungi de circa 15 cm, au forma de clopotei si sunt galbene portocalii.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • bacs ladislau pe 9 Nov 2013, 07:55
    despre echeveria

    Echeveria poate fi cultivate ân grădină ?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod