Trandafirii pitici - culoare si prospetime

Cine nu si-ar dori sa aiba o gradina plina de trandafiri parfumati? Putine femei ar refuza acest capriciu, dar la fel de putine sunt cele care chiar se pot bucura de o astfel de gradina...

Cine nu si-ar dori sa aiba o gradina plina de trandafiri parfumati? Putine femei ar refuza acest capriciu, dar la fel de putine sunt cele care chiar se pot bucura de o astfel de gradina.

Daca nu esti fericita posesoare a unei gradini, poti "invita" trandafirii la tine in casa. Trandafirii in "miniatura", de interior, cresc "fericiti" in ghivece si infloresc pentru a-ti face viata mai frumoasa. Afla cum sa-i ingrijesti.

Lumina si caldura


Secretul cresterii trandafirilor in interior este acela de a le asigura foarte multa lumina, inclusiv lumina directa a soarelui. Plasarea trandafirului intr-un colt intunecos al camerei ii va impiedica dezvoltarea normala si inflorirea.
De asemenea, au nevoie de multa caldura pentru a inflori. Fereste trandafirii pitici de variatiile bruste de temperatura.

Vasul


Vasul in care iti vei planta "mini-trandafirul" este foarte important. In cazul in care pui trandafirul intr-un ghiveci, dar doresti totusi sa-l lasi afara din casa (pe balcon, terasa, in curte, etc.) poti opta pentru vasele din lemn. Acestea sunt foarte frumoase, au un aspect natural, dar cu timpul se deterioreaza - acesta este motivul pentru care nu ar fi recomandat sa plasezi un astfel de ghiveci in casa.

Vasele din material plastic mentin umezeala, pastrand pamanatul umed timp indelungat dupa udarea trandafirului.
Ar trebui sa iei acest factor in considerare atunci cand uzi planta - pentru ca umezeala se pastreaza bine, udarea abundenta poate duce la putrezirea radacinilor plantei. Un alt avantaj al acestor vase din plastic este acela ca sunt rezistente si usor de manevrat.

Ghiveciurile ceramice, din teracota, sunt total opuse celor din plastic. Sunt poroase, permitand apei sa se evapore usor si sa iasa prin peretii sai, ceea ce determina o uscare excesiva a pamantului.

Pamantul


Trandafirii pitici sunt pretentiosi in ceea ce priveste compozitia pamantului. Acesta trebuie sa fie bogat, de aceea vei avea nevoie de un amestec special de pamant pentru flori imbogatit cu ingrasamant natural.

De asemenea, este recomandat sa amesteci acest pamant cu o cantitate variabila de nisip (in functie de cantitatea de pamant pe care o vei utiliza).

Pentru ca trandafirul tau in miniatura sa infloreasca des si sa isi pastreze florile pentru o perioada cat mai lunga de timp, foloseste ingrasamant special pentru plante decorative cu flori.

Exista o gama foarte larga de astfel de ingrasaminte; vei putea gasi in comert solutii care se pun in apa cu care uzi planta, batoane care se pun in pamant si care se dizolva treptat sau prafuri nutritive concentrate. Important este sa nu abuzezi de aceste solutii pentru ca pot dauna radacinilor.

Udarea


Udarea trandafirilor de interior, la fel ca in cazul tuturor plantelor de interior, depinde in mare parte de sezon. Vara si primavara planta va fi udata mai des, dar va trebui sa iei in cosiderare si materialul din care este realizat ghiveciul. Asa cum spuneam mai sus, vasele din material plastic retin apa in interior, iar cele din ceramica favorizeaza evaporarea acesteia.
 

Comentarii (12)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • LILIANA pe 30 Mar 2014, 08:02
    ce pamant sa folosesc pentru un trandafir pitic?

    Buna,in decembrie am primit un trandafir pitic. Am inteles ca in aceasta perioada anului pot sa-i schimb pamantul.De unde pot achizitiona acest pamant de care vorbiti? In supermarket nu am gasit decat turba. Am inteles ca este un ingrasamant. Pot pune in ghiveci numai turba sau merg la tara si iau o mana de pamant pe care o amestec cu turba. Astept un raspuunz de voi. Este prima mea floare in ghiveci. Nu credeam ca o sa-mi placa asa mult. Nu vreau sa-l pierd. E atat de mic, gingas si neajutorat Va multumesc.

    2
    0

  • Florin pe 21 Iul 2013, 18:40
    Trandafiri pitici

    Am un trandafir pitic in ghiveci.Il am de cateva luni.Nu mai stiu ce sa-i fac...a inceput sa se usuce cu totul.L-am udat destul de des,n-a suferit de lumina sau lipsa de apa.I-am schimbat chiar si ghiveciul,asta dupa vreo luna dupa ce l-am cumparat.La inceput a facut flori,acum nu mai face nici frunze.I-a aparut ca un fel de panza de paianjen pe frunze.Mai pot sa-l salvez? Da-ti-mi va rog si mie un sfat.Multumesc anticipat.

    15
    0

  • denisa pe 12 Feb 2013, 13:58
    ingrijirea trandafirilor

    buna eu am trandafiri de 5 luni si ii tin la un geam foarte luminat dar deasupra la un calorifer vreua sa va spun k le merge foarte bine mior inflorit si sunt nemaipomeniti le dau apa in fiecare zi de dimineata si trag perdelele la maxim ca sa le vina lumina...am fost plecata in romania 2 luni de zile acum de craciun iar florile leam lasat in grijea cumnatei mele ...cand am venit inapoi leam gasit ofilite si cu toate frunzele cazute,a doua zi mam apucat sa le curat leam taiat pana unde sor uscat iar acuma vreau sa va zic k mior dat frunzele iarasi si sunt la fel de frumoase ...iar pentru mine plantele au viata si trebuie sa le vorbesti in fiecare zi cand le uzi si sa le ingrijesti cum se cuvine, doar asa poti avea o planta frumos inflorita

    9
    3

  • dora pe 1 Nov 2012, 16:43
    Trandafir pitic =rosa hybrid?

    Am cumparat doua ghivece mici cu acest trandafir de origine din Danemarca. Vreau sa stiu unde sa le plasez dupa ce le schimb ghiveciul si pamantul.E toamna deja si locul potrivit ar fi la fereastra.Dar sub fiecare se gaseste cate un calorifer.In alta parte din apartament n-au lumina suficienta.

    8
    1

  • petruta pe 18 Mai 2012, 11:39
    trandafirii pitici

    am primit si eu un trandafir de 8 martie ,era foarte frumos inflorit la o saptamina iau cazut toti bobocii si aia neinfloriti ,acum iau dat alti a inflorit dar se usuca frunsele ,ce ma sfatuiti sa-i fac,

    17
    5

  • raluca pe 17 Oct 2010, 17:30
    trandafirii pitici

    buna ziua!imi puteti spune si mie va rog cum trebuie ingrijiti trandafirii pitici. am cumparat 2 de la carrefour acum o saptamana si au inceput sa le cada din frunze si bobocei sa se usuce. va multumesc !

    32
    15

  • dana pe 17 Mar 2010, 17:30
    ingrijirea trandafirului

    am primit un trandafir pitic de la cineva si cam la o saptamina a inceput sa se usuce ii cad frunzele iar boboci care ii avea au cazut ce sa fac cit de des sa il ud

    12
    5

  • arrwen pe 10 Feb 2010, 18:32
    Pt. Florin

    Un lucru foarte important este sa ii schimbi ghiveciul, daca nu ai facut deja asta. De obicei plantele de interior se vand in ghivece de "unica folosinta", care trebuie schimbate imediat dupa ce aduci planta acasa. Ghivecele sunt foarte mici si nu contin suficient pamant. Pe de alta parte, nu trebuie sa tii trandafirul foarte aproape de o sursa de caldura (calorifer, soba etc).

    16
    2

  • florin pe 10 Feb 2010, 17:38
    trandafiri pitici

    am cumparat un trandafir pitic acum 5 zile,si a trebuit sa l duc la cineva asta insemnand sa merg 2 ore la o temperatura de 0 grade apoi l am bagat in casa la caldura.cred ca diferenta de caldura l a afectat pentru ca au inceput sa i se usuce frunzele.isi va revenii?pot face ceva?multumesc

    8
    0

  • Gogiu Cristina pe 24 Ian 2010, 11:15
    Trandafiri pitici(pentru apartament)

    Buna ziua, Sunt din Rm Valcea si as dori sa cumpar trandafiri pitici pentru apartament.Am cumparat unul de la magazinul Kaufland (aveau doar o singura culoare -portocaliu) si as dorii sa cumpar mai multi(imi plac foarte mult)As dorii sa stiu si cum se intretin , ce conditii le trebuiesc.Va multumesc si sper sa ma ajutati.Va doresc sa aveti o zi cat mai placuta.

    11
    3

  • Bidirici Mihaela pe 16 Iun 2008, 13:10
    Trandafiriipitici

    De unde pot sa imi cumpar trandafirii pitici de interior,am cumparat anul trecut dintr-un magazin carrefour si nu au rezistat decat 10 zile.

    8
    3

  • teodora pe 12 Iun 2008, 13:57
    azaleea

    Am o azalee cumparata din florarie.A mers foarte bine pina i-au crescut multi lastari dupa ce s-au trecut florile,dar de citeva zile au inceput sa cada din frunze .Ce se intimpla?

    10
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod