Petuniile infloresc toata vara

Le intalnesti vara peste tot, in gradini, parcuri, alei,dar le prieste si pe balcoane sau terase. Asta pentru canu sunt flori pretentioase, dar sunt decorative...

Le intalnesti vara peste tot, in gradini, parcuri, alei,dar le prieste si pe balcoane sau terase. Asta pentru canu sunt flori pretentioase, dar sunt decorative si frumoase.

Petuniile se numara printre plantele anuale cele maipopulare si cele mai mult folosite pentru amenajarea estivala agradinilor, teraselor sau balcoanelor. Sunt foarte mult apreciateatat pentru coloritul variat si marimea florilor, precum si pentrudurata lunga de inflorire.

Sunt originare din Brazilia si Argentina, unde se cunosc circa15 specii spontane ale acestui gen.

In Europa, cultivarea lora inceput inca de la inceputul secolului XX. Prinstradania horticultorilor au fost obtinute, de-a lungul timpului, dinPetunia nyctaginiflora si Petunia violacea, numeroase varietati.

Culturalor este simpla si au pretentii reduse fata de sol si expozitie, deaceea se si pot cultiva in multe scopuri: in parcuri si gradini pentruronduri sau rabate, singure sau in combinatie cu alte plante.

Trebuie sastii ca petuniile sunt rezistente la vant si florile nu se strica dacaploua sau daca se face frig.

Soiurile pitice, cu crestere compacta cuflori mici sau mari, simple sau duble, sunt foarte frumoase daca suntplantate in ghivece.

Au nevoie de mult soare si prefera soluri bogatein substante organice, in special gunoi de grajd la care se adauga putinnisip pentru ca apa sa treaca mai usor prin acest amestec. Pe timpuliernii le poti cultiva chiar si in interior. Pentru aceasta trebuie safaci rasaduri pe care le transplantezi in septembrie in ghivece mici. Lelasi afara intr-un loc adapostit si inainte de a da inghetul le asezila o fereastra insorita.
Prin ianuarie incep sa apara primii muguri deflori.

Pentru o ramificare mai buna si o inflorire abundenta se ciupescvarfurile lastarilor. Plantele au nevoie de fertilizari la fiecare 2-3saptamani cu un ingrasamant bogat in azot.

Inmultirea petuniilor seface in special prin seminte. In cazul varietatilor mai deosebite sicare nu produc seminte suficiente se poate recurge la butasire, care seefectueaza usor, din varfuri de lastari, si aproape in orice anotimp.

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • violetul pe 14 Iun 2013, 09:41
    petuniile lu' violeta!!

    draga mea violeta, ar fi mai bine sa-ti respecti numele si sa cresti violete!! cresc mai simplu! cu petuniile e greu! numai petunela poate creste petunii! sau, condurasi! sau orchidee!

    0
    1

  • violeta pe 24 Mar 2013, 14:19
    petunii

    As vrea sa-mi explice cineva ,cum se face ciupirea la petunii si muscate.Nu inteleg ,unde sunt raspunsurile la toate intrebarile articolului?Majoritatea intrebarilor se refera la ciupirea si ingrijirea petuniilor,dar raspunsurile...?Unde le gasim?

    2
    0

  • Cristi pe 12 Apr 2012, 21:22
    Referitor la ciupitul petuniei... pentru Gabriela

    "In timpul vegetatiei, pe langa lucrurile obisnuite de ingrijire, se recomanda sa se faca ciupitul si ingrasarea suplimentara. Ciupitul consta in indepartarea varfului plantei, atunci cand are inaltimea de 10-15 cm. Prin aceasta lucrare se realizeaza o ramificare a plantelor si deci o inflorire mai bogata." asta am gasit pe un alt site...

    8
    2

  • caldare mihaela pe 24 Oct 2011, 12:43
    despre petunia

    cum pot lua semintele

    15
    4

  • daniel pe 23 Nov 2010, 15:58
    cresterea rasadului

    pentru rasadurile de petuni curgatoare,ce anume trebuie facut pentru a obtine o planta la maturitate foarte deasa si cu multe flori. Va multumesc si astept raspuns.

    34
    15

  • Andreea pe 2 Iul 2010, 13:47
    Ingrijirea petuniilor

    Imi place ideea cu ciupitul virfurilor lastarilor petuniilor pentru a avea o ramificare mai buna si o inflorire abundenta. As vrea sa stiu cum sa ciupesc virfurile lastarilor.

    47
    13

  • luminita mares pe 12 Mar 2010, 13:38
    cultura petuniilor

    As vrea sa cultiv o suprafata de 0.20 ha cu petunii ma intereseaza un soi mai rezistent la seceta si la alti factori tehnologia de cultura precum si costurile infiintarii culturii .As dori sa stiu daca pot sa seman direct in camp si de ubde pot procura samanta

    24
    9

  • VALENTINA pe 7 Nov 2009, 21:22
    SUNT FOARTE BUCUPOASA CA AM GASIT ACASTA PAJINA

    CUM SE CRESTE RASADUL LA PETUNIE

    29
    7

  • raluca pe 24 Mai 2009, 14:44
    comentariu

    aceste informatii sunt foarte interesante si am de facut un proiect la biologie despre petunii.daca se poate sa fie mai multe informatii?multumesc oricum!:*:*

    6
    6

  • pety_007 pe 14 Apr 2009, 21:34
    intrebare

    bna sut petru si as dori sa ma ajutati daca e posibil ,am cunparat de curand cativa butasi de petuni dar nu prea cresc ati puea sami dati un sfat cu ce sa le stropesc va mltumesc

    6
    8

  • mirela pe 3 Mar 2009, 15:34
    Petuni si muscate

    In ce timp se seamana samanta de petunie ca atunci cand se face cald si le dai afara si sa fie deja spre inflorireMuscatele le-am tinut in ferestre si mi-au si inflorit pe timp de iarna.Dar unele tulpini sunt prea groase si cred ca trebuie taiate.Pot sa fac asta ?

    23
    7

  • agavriloaei luminita pe 22 Feb 2009, 18:45
    flori de camera

    va rog sa-mi spuneti dece nu-mi infloreste trandafirul japonej ? este un pom . cat a fost mic a inflorit ; acum nu mai infloreste de cativa ani. va multumesc anticipat

    17
    6

  • cipoke16 pe 10 Feb 2009, 11:50
    cultura petunie

    ma intereseaza toata tehnologia culturii de petunii.daca trebuie un pamint anume.va multumesc

    12
    9

  • Gabriela pe 9 Iun 2008, 00:59
    petunia

    As dori sa imi raspundeti la o intrebare. Am cumparat petunii la pahare si le-am plantat pe balcon in vase dreptunghiulare. Am citit articolul de mai sus in care se spune ca "Pentru o ramificare mai buna si o inflorire abundenta se ciupesc varfurile lastarilor. ". Si eu imi doresc ca petuniile mele sa aiba o inflorire abundenta . Nu inteleg cum procedez pentru a ciupi varfurile. Va rog sa imi explicati acest procedeu . Nu vreau sa fac o prostie pentru ca imi plac foarte mult si imi doresc un balcon foarte frumos. Va multumesc si astept sfatul dumneavoastra.

    66
    16

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod