Gardenia, o planta dificila

Gardenia (familia Rubiacee) este o planta cu aspect de arbust, care se cultiva cu greutate, deoarece necesita ingrijiri atente si constante. Este o planta delicata...

Gardenia (familia Rubiacee) este o planta cu aspect de arbust, care se cultiva cu greutate, deoarece necesita ingrijiri atente si constante.

Este o planta delicata, apreciata totusi din multe motive: frunzele lucioase, verde inchis, persista un an intreg si creeaza un contrast cu florile minunate, albe - crem, foarte intens parfumate.

In casa atinge rareori un metru inaltime. Inaltimea ei obisnuita este de 50-100 de cm, iar diametrul tot de 50-100 de cm. Este o planta care infloreste vara sau iarna, are nevoie de lumina indirecta si de udare abundenta.

Cultivare:

In martie-aprilie, replantati-o, fiind atenti in mod deosebit sa nu alterati radacinile.

Folositi un compost calcaros pe baza de turba sau de pamant fertil, preparat dintr-o parte de pamant fertil sterilizat, una de balegar bine descompus si una de turba, la care adaugati o cantitate mica de nisip si bucatele de mangal.

Primavara si vara, amestecul trebuie mentinut in permanenta umed, udandu-l abundent cu apa calduta, necalcaroasa.

Gardenia are nevoie de multa lumina, dar indirecta. Mai mult, trebuie mentinuta la temperatura de 21 de grade Celsius. Daca aceasta este mai ridicata, transferati planta intr-un loc cu penumbra.


Toamna si iarna, mentineti planta la caldura si la cel putin 13 grade Celsius. Udati-o atat cat sa mentineti compostul umed si, in cazul plantelor care infloresc iarna, administrati un ingrasamant lichid, cand apar florile.

Mentineti aerul umed stropind apa numai asupra frunzelor. Asezati gardenia intr-un loc luminos, bine aerisit, dar protejat de curentii de aer.

Reproducere:

Prelevati butasi din vlastarele tinere si viguroase - operatia se efectueaza intre lunile ianuarie si martie. Taiati-i lungi de 8 cm si tratati-le partea inferioara cu hormoni rizogeni, apoi plantati-i intr-un amestec de nisip si turba, in parti egale.


Pentru a obtine o inradacinare corespunzatoare, folositi o ladita pentru multiplicare, asezata la 18-21 grade Celsius, la adapost de razele soarelui, si mentineti amestecul usor umed. Plantele obtinute din butasi infloresc dupa 2-3 ani.

Pericole si precautii:

Apa si lumina insuficiente determina caderea florilor si opacifiaza frunzele. Paianjenul rosu apare atunci cand aerul este uscat si se combate cu acaricide adecvate.

Specii si varietati horticole:

Gardenia jasminoides (sin. Gardenia augusta), originara din China si Japonia, are tulpini lemnoase, frunze lucioase verde inchis si flori albe, parfumate.
Infloreste in miezul verii.

Gardenia thunbergia este un arbust sau un copacel compact, originar din Africa de Sud. Are frunze verzi, ample, lungi de pana la 15 cm. Florile parfumate sunt albe - crem si apar toamna, fiind succedate de fructele ovale, cenusii.

 

Comentariile 51-75 din 75

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • nicolp pe 20 Feb 2009, 14:11
    plante de interior

    Am primit o gardenie superba si are multi bobocei,este intr-un ol f mic si as dori sa il scimb(unul mai mare)dar nu stiu daca e bine pt floare,avand in vedere anotimpul si boboceii. Itrebarea mea este: o pot muta in alt ol?

    7
    4

  • monica pe 16 Feb 2009, 13:39
    gardenia

    SAMBATA (DE ZIUA INDRAGOSTITILOR) AM PRIMIT O SUPERBA GARDENIE. ESTE PLINA DE BOBOCI. SPER SA AM NOROCUL SA SI INFLOREASCA.DACA CEVA NU ESTE IN REGULA CU EA O SA REVIN CU INTREBARI.

    6
    5

  • luci pe 14 Feb 2009, 18:44
    Gardenia

    Am cumparat azi o gardenie si sunt foarte fericita. Sper sa am noroc.Stiu ca e bine sa pui sub ghiveci un suport cu petris care sa fie mereu ud.

    4
    2

  • Alexuta pe 17 Nov 2008, 20:27
    Gardenia

    Am cumparat o Gardenia de 2 saptamani si prezinta aceleasi simptome ca la majoritatea aici pe forum: paianjanul rosu, frunze maro , caderea bobocilor, chiar am observat uitandu-ma contra luminii, o panza subtire de de paianjen tesuta pe deasupra frunzelor. Am cumparat imediat insecticid SUPER PLANT din Metro(altul mai ieftin nu cred ca exista,lol) ,i-am inceput tratamentul, am rarit-o ,pt ca era prea inghesuita, i-am cules frunzele uscate, am dat-o cu insecticid, i-am pus apa fiarta si racita la discretie in farfurie...o intrebare : nu am gasit sare de lamaie...e OK daca i-am pus zeama de lamaie in loc? i-am adaugat putin tot in farfurie , jos... va rog, mai multe sfaturi??? Cine are Gardenia, sa scrie aici ,,va rog!multumesc

    5
    1

  • duricu anca pe 19 Oct 2008, 12:20
    gardenia

    am cumparat acum aproape doua luni o plnta gardenia,imediat i-am schimbat ghiveciul cu unul mai mare.am cumparat o solutie nutritiva vita flora si am udat-o atat in ghiveci dar am si stropit-o cu acea soluti.au inceput sa-i cada toti bobocii si i se usuca frunzele.ce pot face?

    18
    3

  • ili pe 9 Sep 2008, 09:40
    cu iubire cresc florile cel mai bine

    mai..nu stiu altii cum sunt, eu am o gardenie tanara de doar 6 luni s-a nascut dintr-o crenguta taiata de la alta gardenie, dupa doar 5 luni decand e in pamant mi-a dat doua floricele albe minunate si parfumate, acum sta pe un raft aproape de lumina, si da crengute noi constant, o ud foarte des cu apa direct de la robinet (nu o fierb), povestesc cu ea in fiecare zi si mi draga...cred ca asta e secretul pentru o planta sanatasa si frumoasa

    5
    2

  • nszl celia pe 28 Aug 2008, 10:27
    Gardenie

    am primit o gardenia cu flori .Dupa un timp pe ea a aparut ca un fel de mucegai alb atat pe flori cat si pe frunze si crengi .Daca il indepartez pare sa fie niste insecte rosiatice. Am taiat unele crengute care erau mai pline, cu o pensula periez, dar nu pot scapa definitiv de acest "musafir" . Cu ce pot trata planta ?

    6
    2

  • Vali pe 22 Aug 2008, 21:47
    Gardenia

    Nu va mai speriati cu gardeniile .Am cumparat o gardenie in febroarie era ger afara eram in alta localitate am transportato acasa in transport comun.Era plina de boboci si era micuta am dat bani putini pe ea.Acasa sa acomodat mai greu desi avea tot cei trebuia lumina si caldura si totusi cativa boboci au cazut .In martie am mutato in alt ghiveci si chiar am mai si rarito.Sa acomodat dupa mult timp acum e foarte frumoasa ai merge foarte bine si a inflorit .Au inflorit si ceilalti butasi pe care iam despartit.Cred ca nu trebuie prea mult dadacita

    9
    2

  • marysca pe 5 Aug 2008, 09:52
    gardenia

    am o gardenie si ia cazut frunzele si boboci mai poate fi salvata?

    6
    4

  • raluca pe 29 Iul 2008, 18:27
    flori de apartament

    Am cumparat o gardenia inflorita au cazut toti boboci si acum pe rand se usuca si ea. Sunt foarte suparata nu stiu ce sa fac sa o salvez . Va rog invatatima ca nu vreau sa o pierd. Va multumesc

    7
    2

  • tania pe 10 Iul 2008, 09:46
    gardenia

    gardenia Trbuie udata cu apa si putina sare de lamie,atunci va reyista la tot

    5
    5

  • lucian pe 9 Iul 2008, 15:27
    gardenia

    am cumparat din grecia gardenia si am facut-o pe mama cea mai fericita femeie din lume.pe mine macumparat ea cu mirosul ei.din pacate cam pierde boboci dar sper sa-si revina.pt mine este cea mai frumoasa floare!

    3
    1

  • siera pe 5 Iul 2008, 15:19
    gardenia

    "floarea creste dupa sufletul omului" imi spunea bunica, am gardenii au aproape 1m inatime si pot spune ca acest arbust nu est e pretentios cu mine. am fost plecat si cu saptamanile de acasa si a rezistat. E adevarat uneori pierde bobocii mai ales cand sunt prea multi, e normal, e ca si cum ai avea un cires plin de flori si ai avea pretentia ca toate sa setransforme in fructe....sa fim realisti, nu se va intampla, asa e si cu gardenia, nu mi se pare o floare dificila ci o floare cu personalitate.

    3
    2

  • Nely pe 23 Iun 2008, 18:03
    gardenia si azalea

    Am o gardenie cumparata de la o sera. Am mutat-o intr-un ghiveci mai mare, a inflorit o singura floare care a fost de culoare alba iar dupa 2,3 zile acesta floare a devenit galbena. Acum toti bobocii care i-a avut au inceput sa cada iar frunzele la varfuri incep sa se usuce avand culoarea maro. Am pus in apa cu care o udam un fel de ingrasamant in apa numit Altalanos tapoldat , un produs unguresc. As vrea sa stiu cum pot sa o fac sa-si revina si daca acest ingrasamant este bun pt gardenie. Mai am o azalee cumparata parca de prin luna martie, a inflorit la mine acasa putin timp, iar apoi toti bobocii au murit , iar acum nu mai are boboci si nu mai infloreste delor. Frunzele ii cad tot cate una. Va rog sa imi spuneti ce trebiue sa fac ca sa infloreasca pt ca nu vreau sa le pierd pe nici una dintre aceste flori. Imi plac foarte mult florile.

    4
    4

  • LUMINITA pe 9 Iun 2008, 23:55
    gardenia

    am si eu gardenia din sept.2007. era plina de boboci cand am cumparat-o, dar au cazut toti. acum vreo luna a inflorit prima data, chiar daca doar o floare...iar luna aceasta am inflorit iar, tot o floare! in rest, ii merge bine

    3
    3

  • Marcela pe 5 Iun 2008, 19:56
    Gardenia

    De ziua maei mele, in ianuarie, i-am cumparat o gardenie f.frumoasa.Avea o coroana bogata, cu frunze verzi, lucioase si multi boboci.Dupa cateva zile au inceput sa-i cada bobocii.Acum coroana nu mai e asa de frumoasa, frunzele sunt mici, dar face boboci mereu, care la scurt timp cad.Nu a inflorit nici unul.Nu stim care ar putea fi cauza;planta e intr-o camera in apropiere de geam, dar temp.din apartament depaseste 21 grade C. Ghiveciul si pamantul i l-a schimbat la scurt timp dupa ce am cumparat-o.Va rog sa ne dati un sfat sa nu o pierdem! Mamei mele ii plac f.f.f. mult florile!

    3
    1

  • mariastere pe 18 Mai 2008, 15:40
    gardenia

    am primit o gardenia cu flori din septembrie, dar florile nu s-au deschis niciodata. Pe ea a aparut ca un fel de mucegai alb atat pe flori cat si pe frunze si crengi .Daca il indepartez pare sa fie niste insecte rosiatice. Am taiat unele crengute care erau mai pline, cu o pensula periez, dar nu pot scapa definitiv de acest "musafir" . Cu ce pot trata planta ?

    6
    2

  • stancu maria pe 16 Mai 2008, 21:52
    gardenia

    am o gardenie de 3 ani si o singura data i-am schimbat ghiveciul, acum insa se usuca . daca o tund isi revine? Ce trebuie sa fac pentru a nu o pierde?

    9
    2

  • lazarpetronela pe 4 Mai 2008, 07:30
    gardenia

    gardenia poate fi tinuta si afara sau este planta de camera?

    5
    0

  • Ana pe 30 Apr 2008, 09:56
    Gardenia

    Am gardenia de 4 ani, a crescut si a inflorit si chiar am reusit s-o inmultesc prin butasi. Am plantat-o, la un timp dupa ce am cumparat-o, in turba acida intr-un ghiveci mai mare Ceea ce nu-mi place este faptul ca frunzele nu mai sunt mari , lucioase si de un verde intens ca atunci cand am luat-o, iar florile sunt mai mici. Inchei in speranta ca poate ma va invata cineva s-o ingrijesc mai bine de atat.

    5
    1

  • mihaela marin pe 18 Apr 2008, 17:53
    gardenia si azalee

    buna ziua, am cumparat o gardenie anul trecut, a fost plina cu flori, am schimbat ghiveciul cu unul ceva mai mare dar nu a mai facut flori, cand ar fi posibil sa mai infloreasca? ea este frumoasa, chiar a crescut - are doua crengute cu frunze verzi si proaspete - ce ar trebui sa-i fac? (ingrasamant pentru plante cu flori am folosit). azalee - va rog daca se poate sa-mi comunicati daca gresesc sa asez azaleea in balconul care este inchis dar are lumina toata ziua - este in faza in care incep sa se usuce florile, sper sa nu fie singurele flori. va multumesc si astept raspunsul dvs.

    2
    0

  • Oana Gondor pe 4 Apr 2008, 18:13
    gardenia

    Secretul pentru a avea o gardenia sanatoasa este in primul rand sa achizitionati o planta foarte tanara, cat mai mica, astfel incat ea sa se poata obisnui cu conditiile din casa fiecaruia. Chiar si asa, riscul este sa o pierdeti. Ea necesits o ingrijire constanta, udare cu apa necalcaroasa (daca nu aveti posibilitatea sa strangeti apa de ploaie, trebuie sa fierbeti apa de la robinet si sa o raciti). Apa trebuie sa fie la temperatura camerei. Atentie, nu-i plac curentii de aer, si chiar si iarna prefera umezeala (bile de argila umezite sau un pahar de apa langa ea). Nu trebuie stropita pe boboci. Cel mai adesea, daca achizitionati o planta cu boboci, acestia nu vor rezista si vor cadea (shocul de trecere de la mediul din florarie la cel de acasa este mare), deci cel mai bine este sa fie cumparate cand nu are boboci. In ceea ce priveste inmultirea prin butasi, eu am incercat de mai multe ori, insa nu mi-a iesit.

    2
    0

  • mihaela pe 28 Mar 2008, 13:37
    gardenia

    am cumparat o gardenie plina de boboci si as vrea sa stiu daca ii pot schimba acum ghiveciul, fara sa afecteze bobocii.Intre timp , frunzele (numai unele) si baza bobocilor au inceput sa se usuce partial.O ud de 2-3 ori pe saptamana,saptamanal ii pun in apa de udare(de la robinet) ingrasamant pt plante cu flori.Ce sa-i mai fac? Va multumesc.

    5
    2

  • mariana pe 20 Mar 2008, 12:58
    gardenia

    am omorit 2 gardenii,cred ca din cauza apei calcaroase,dupa cum am citit.nu stiu cum sa fac,sa pun putin otet de mere in apa?

    2
    0

  • nikolae pe 12 Mar 2008, 11:55
    jumatate din planta a inceput sa se usuce

    am cumparat o planta de la un magazin specializat si cum am ajuns cu ea acasa am schimbat ghiveciul cu unul mai mare, dupa aproximativ 3 sapt o parte di planta a inceput sa se usuce. ce pot face? va multumesc

    2
    0
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod