Cymbidiums, o planta pretentioasa

In locul de unde provine, Cymbidiums creste la o altitudine inalta, respectiv in zona temperata din Asia Mijlocie (China, Japonia), care coboara pana in partea de sud-est...

In locul de unde provine, Cymbidiums creste la o altitudine inalta, respectiv in zona temperata din Asia Mijlocie (China, Japonia), care coboara pana in partea de sud-est a Asiei, intinzandu-se in partea sudica a Ecuatorului, cu un numar mare de specii in Australia.

Conditiile climatice gasite aici sunt asemanatoare cu cele de pe coasta oceanica a Californiei, de-a lungul coastei Mediteranei si o parte din Noua Zeelanda, Australia sau Africa de Sud. De asemenea, ele sunt crescute in conditii de sera in multe alte parti ale lumii.

Perioada noptilor reci si a zilelor calde din timpul lunilor de primavara din aceste regiuni este utila pentru formarea spicului cu inflorescenta (muguri florali). Vremea calduroasa din timpul verii intensifica cresterea si dezvoltarea florilor pentru urmatorul sezon (din iarna pana in primavara).

Cu toate ca ele cresc foarte bine si in afara de zonele amintite mai sus, cei mai multi produc flori taiate in sere racoroase, pentru a proteja florile de vremea aspra.



Temperatura:

Poate suporta considerabil atat miezul verii, cat si frigul iernii. Temperaturile scazute de -2 grade Celsius si inalte de pana la 37 grade Celsius pot fi atinse pe perioade scurte. F

runzisul plantei nu va degera la -3 grade Celsius, daca vremea include putina umezeala si circulatia aerului. Florile moi si delicate vor suferi daca sunt expuse.

La o temperatura extrema (32-37 grade Celsius), trebuie incercata racorirea plantelor prin ceata sau cu ajutorul apei (aer umed).

Cu toate ca spicele cu inflorescenta sunt vizibile adesea de la inceputul verii pana la caderea lor, multi cred ca acestea apar multe luni mai devreme, cand au parte de temperaturi de 13 grade Celsius noaptea, iar caldura zilei creste cu 25 de grade Celsius fata de temperatura noptii.

Lumina soarelui:

In timpul primaverii, verii si toamna, plantele trebuie sa aiba majoritatea orelor lumina filtrata cat este posibil (aproximativ 50%).

Culoarea frunzisului trebuie sa fie verde-auriu (este posibil ca plantele cu frunzele bogate sa nu primeasca suficienta lumina).

Pe masura ce ies bobocii, frunzele vor profita de umbra, pentru a evita patarea sepalelor cu pigmenti mai intunecati, din cauza expunerii directe la soare. Acest lucru va imbunatati claritatea culorilor florilor. Hainele din polipropilena cu densitate de 55% s-au dovedit ideale pentru a conferi umbra in zonele de cultivare a Cymbidiums.

Conditii de crestere:

Cymbidiums este cel mai frecvent vazuta crescand ca planta de ghiveci (de la vase mici pana la cele mari), desi pot creste si pe straturi inalte de pamant. In oricare dintre cazuri, solul trebuie sa fie bine drenat si acid.

Multe combinatii ale materialelor organice si minerale au fost folosite de-a lungul anilor. In prezent, amestecurile de pamant contin una dintre urmatoarele, in proportii variate: o bucata de scoarta de copac (brad sau pin radial), perlit, turba, nisip, roca vulcanica, frunze de stejar putrezite, dolomite, ca amortizor pentru acizi, si cateva elemente nutritive.

Orice sol trebuie sa fie intotdeauna imbibat inainte de utilizare. Vasele din plastic de diferite dimensiuni sunt recipientele alese de cei mai multi producatori.

Udarea:

In perioada lunilor calduroase, cand au crestere activa, Cymbidiums poate fi udata foarte bine cu apa - curata ar fi cel mai bine. Unul dintre motivele pentru o udare adanca (puternica) pe o mai mare suprafata il reprezinta necesitatea de a se infiltra cu sarurile acumulate la folosirea apei de la robinet. Pentru apa proaspata, curata, este recomandata filtrarea intr-o foarte mica masura.

Plantele pot si trebuie sa fie pastrate uscate in perioada lunilor reci, dar niciodata "foarte uscate". Realitatea demonstreaza ca ele sunt foarte sensibile la mai mult decat urmele sarurilor din apa de la robinet.

Ele vor manifesta "frunza moarta" la continuarea folosirii apei de la robinet "sarata" (continand un exces de 500 ppm saruri dizolvate), daca nu se filtreaza.

Vara este caracteristica udarea de 2-3 ori pe saptamana; o data pe saptamana sau chiar mai putin, iarna.

Fertilizare:

Cu un drenaj bun al solului, fertilizatorii sunt usor spalati din sol. Scopul oricarui program de hranire este sa mentina un nivel egal de fertilizatori lichizi pe pamantul umed tot timpul. Producatorii au un sistem injectie, care le permite sa realizeze acest lucru prin introducerea fertilizatorilor in apa. Pasionatii au multe perioade dificile.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod