Cum sa iti alegi bonsaiul

Sa incercam sa hotaram ce fel de bonsai v-ati dori. Exista doua categorii: cu o singura tulpina si multitulpinali. Referitor la cei cu o singura tulpina, exista patru grupe principale...

1. Tipul Chokkan (perfect vertical)

Acesta poate fi considerat ca fiind cel mai complex stil, cu reguli foarte stricte in ceea ce priveste aranjarea ramurilor, alegerea vaselor. Nu este un stil la care sa aspire incepatorii, amatorii, in situatia in care chiar profesionistii abordeaza acest stil cu multe precautii.
Amintim cateva subcategorii ale acestui stil:

Tachiki - stilul considerat a fi cel mai potrivit pentru incepatori;
Hokidachi - stilul matura;
Sabamiki - cu tulpina scindata;
Saramiki - cu tulpina dezgolita, scoarta fiind aproape in intregime indepartata;
Sekijoju - radacini peste pietre;
Ishitsuki - plantat in crapaturile unei roci;
Neagari - cu radacini vizibile, asemanator mangrovelor.

2. Tipul Shakan (stilul oblic)

Acest stil este destul de raspandit si nu este foarte complicat pentru incepatorii entuziasti.
Cateva tipuri similare ar fi Bunjingi sau stilul erudit (cateva ramuri aflate in varful unui trunchi alungit, inclinat, plantat de obicei intr-un vas mic si scund) si stilul Fukinagashi (intr-o traducere plastica - stilul maturat de vant, cu toate ramurile situate de aceeasi parte a trunchiului).

3. Tipul Kengai (stilul cascada)

Stilul cascada este usor de recunoscut dupa trunchiul care coboara mai jos decat baza vasului. Doua alte tipuri ar fi Dai Kengai, la care prima ramura plonjeaza pana sub nivelul bazei vasului, iar celelalte ramuri sunt dirijate ca la tipul vertical, si Han Kengai sau semicascada, la care tulpina coboara sub rama vasului, adesea in stilul maturat de vant.

4. Tipul Bankan (stilul rasucit)

Stilul rasucit, contorsionat este probabil cel mai apropiat stil de ceea ce provine din China; chinezii iubesc foarte mult acest stil si se refera adesea la el ca la copacii "dragon" (in Feng Shui, dragonul verde este o prezenta de bun augur in gradina). Pomisorul se rasuceste in jurul propriei axe, ca un dragon chinezesc.


Stiluri secundare ale acestuia sunt Nejikan, partial rasucit, la care trunchiul nu executa o rotatie completa, si micul Takzukuri sau Octopus, la care chiar si ramurile, ce pornesc dintr-un trunchi foarte distorsionat, sunt rasucite in jurul propriei axe.



Categoria bonsailor multitulpinali (doua sau mai multe plante sunt incluse in acelasi vas) cuprinde urmatoarele tipuri:

1. Tipul Soju

Stilul cu doua tulpini este folosit de obicei intr-o configuratie conjugala, cu o tulpina subordonata celeilalte. Un alt tip al aceluiasi stil este stilul Sokan, la care o tulpina este despicata pana aproape de nivelul solului si cele doua parti sunt tratate ca plante separate.

2. Tipul Yose

Exista posibilitatea unui numar diferit de plante intr-un singur vas, in functie de care se definesc stilurile: Sambon-Yose (3 tulpini), Gohon-Yose (5 tulpini ), Nanahon-Yose (7 tulpini) si Kyuhon-Yose (9 tulpini), care sunt, de altfel, cele mai raspandite.

Toate aceste asocieri sunt realizate cu plante ce au grosimea aproximativ egala. Stilul Yose-Ue cuprinde grupurile cu mai mult de 9 tulpini; stilul Yomayose are o nota naturala, prin asocierea de plante cu grosimi si inaltimi diferite.


Tuturor acestor stiluri atat de diferite le corespunde stilul Kabudachi, unde toate tulpinile rasar dintr-o singura radacina, si stilul Tsukami-Yose, unde toate tulpinile sunt pozitionate in mijlocul vasului.



3. Tipul Korabuki

Stilul pluta reproduce un copac ce s-a prabusit si la care toate ramurile de pe o parte a trunchiului au inceput sa creasca drept plante individuale. Stilul Ikadabuki sau al liniei drepte pastreaza trunchiul (cel putin partea de mijloc a acestuia) complet in afara solului si perfect drept, asa cum sugereaza si numele.

Stilul Netsunagari este stilul sinuos, in care radacinile se rasucesc si serpuiesc de la un capat la altul al vasului, iar tulpina este mai contorsionata.

"Accesorii"

Exista si alte elemente care trebuie amintite, in masura in care le intalnim adesea impreuna cu bonsaii descrisi mai sus.

Bonkei sau tavitele peisaj cuprind adesea un mic arbore retezat, impreuna cu pietre, muschi, iarba si alte plante perene, apa si mici figurine.

Chinezii inca agreeaza eventualele figuri geometrice, pe cand japonezii nu privesc cu ochi buni acest lucru (daca veti cumpara un bonsai dupa criteriul aspectului geometric, nu veti fi aruncati afara, dar veti scadea in ochii lor. Si asta este valabil in lumea bonsailor pe intregul glob...).



Kusamomo reprezinta mici tavite in care se cultiva iarba si bulbi, folosite pentru a completa infatisarea bonsailor.

Suiseki sunt munti miniaturali expusi pe suporturi sculptate in lemn, numite daiza. Pietrele sunt alese dupa asemanarea lor cu un munte, un deal, o coliba, o insula sau chiar cu un animal.

Nu este permisa decat o singura taietura, pentru a realiza o suprafata plata de sprijin, iar daiza este conceputa pentru a se potrivi cu piatra respectiva. Mai multe taieturi sau lustruirea pietrei nu fac decat sa o coboare la nivelul de biseki sau de piatra draguta.

Fara doar si poate, aceste accesorii va vor aduce o bucurie in plus daca le aveti in preajma. Caci acesta este si secretul Bonsai... sa va aduca bucurie si placere.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Bonsai Club Romania pe 11 Feb 2011, 14:16
    Articol

    Un articol interesant! Doritorii pot afla mai multe pe http://bonsaiclub.ro

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod