Certitudinea

Testul de sarcina nu a fost achizitia mea, ci, surprinzator, a lui. Isi dorea o fetita... una mica pentru ca una mare avea deja: pe mine.

Testul de sarcina nu a fost achizitia mea, ci...

surprinzator, a lui. Isi dorea o fetita... una mica, pentru ca una mare avea deja: pe mine.
Dupa ce a venit cu testul, am citit instructiunile de doua ori, dar tot nu am dat fuga sa-l fac. Intrebam ce fac daca sunt si ce fac daca nu sunt insarcinata? Pana la urma mi-am poruncit sa fiu tupeista sa ies din incertitudine.

Dupa ce am tratat cu el despre cum facem: sa stea langa mine, sa asteptam impreuna si sa ne uitam in acelasi timp la rezultat am trecut la "procedura standard" (era un test cu proba de urina). In cele 10 minute cat am asteptat as fi putut sa vad o serie intreaga din "Lost", mi s-a parut ca a durat atat de mult... Dar asteptarea este amara si fructul ei este dulce, de cele mai multe ori. Ei bine, la mine chiar a fost. Erau doua liniute... doua... liniute rosii... una langa alta... Eram insarcinata, eram deja mamica.

Ce am trait atunci? Daca ar fi explic acum ar urma cateva pagini goale... nu exista cuvinte prin care sa pot reda exact ce am trait atunci. Nici nu-mi mai aduc aminte exact ce am facut, stiu ca m-am trezit la el in brate, cu zambetul inghetat pe buze si cu intrebarea: acum ce facem? Raspunsul lui: "ne inmultim!".
Acum ma simt de parca mi-as aminti franturi din ce am visat noaptea trecuta. Si imi mai amintesc ca incepusem sa plang, cred ca de teama.

In momentul imediat urmator a inceput perioada temerilor rezultate din responsabilitatea dubla pe care simteam ca o am: pentru viata bebelusului si pentru viata mea (ca sa pot avea grija de a lui). Au urmat nopti albe cu gandul la alegerea unui doctor, la patut, la carucior, la cele noua luni si, mai ales, la noua viata care ne astepta.
Dar nu e greu, desi pare, nu e nici usor... e frumos.

Descatusarea de incertitudine

Datorita faptului ca certitudinea prezentei unei sarcini urmeaza imediat unei apasatoare incertitudini, aplicarea testului de sarcina, functioneaza ca un " medicament psihic" insa cu efecte adverse uneori, daca as putea spune asa, desi acesta este practic, numai un simplu detector de hormoni specifici la o femeie insarcinata. Efectul raspunsului: DOUA LINIUTE este foarte puternic, incarcat de semnificatii afectogene, cu ecou, bineinteles, resimtit.

Fiecare femeie reactioneaza in felul ei: - "lesina" de bucurie, emotiile puternice fiind proiéctate catre sine, putand chiar , prin intensitatea lor , sa devina daunatoare; - striga" suuunt...

suuunt...", emotiile puternice proiectandu-se inafara propriului sine, cu un efect mult mai benefic pentru propria persoana, deoarece nu se destabilizeaza echilibrul propriu intern emotional, care poate influena si celelalte laturi ale psihicului, sa bulverseze sau chiar sa blocheze anumite circuite operational-adaptative si de ce nu, prin simpatie sa afecteze foetusul; - se responsabilizeaza brusc incat se blocheaza si amuteste, dezmeticindu-se dupa cateva clipe fara sa aiba in memorie engramat comportamentul respectiv, ca si cand s-a produs o sincopa de constientizare; - se agata de gatul iubitului, il saruta cu pasiune, acesta la fel si amandoi "plutesc" in "certitudinea de a fi parinti", aceasta fiind o reactie de tip romantic-realist, fara influente negative asupra echilibrului emotional al mamei, dimpotriva, reprezinta un suport afectiv benefic pentru ceea ce se petrece in prezent si ceea ce va fi in viitor; - plange de fericire, lacrimile constituind un "catharsis emotional", lucru benefic pentru propria persoana deoarece determina dupa aceea o liniste interioara si o relaxare normala, naturala, fara conotatii negative.

Toate aceste comportamente, dar si altele, constituie forme caracteristice ale acestor momente,uneori unice, de descarcare emotionala a unor tensiuni acumulate pe o perioada de incertitudine, in care perceptia timpului devine subiectiva, sinergia determinand efecte de amar - dulce sau acesta se dilata foarte mult, o secunda devenind un minut, un minut devenind o ora iar o ora ...
infinit...poate...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod