Prichindelul a inceput din nou scoala...

Sarbatorile de iarna s-au incheiat, Mos Craciun si renii lui s-au intors la Polul Nord, iar micutul tau a reinceput scoala. Probabil ca nu este prea incantat de aceasta perspectiva...

Sarbatorile de iarna s-au incheiat, Mos Craciun si renii lui s-au intors la Polul Nord, iar micutul tau a reinceput scoala. Probabil ca nu este prea incantat de aceasta perspectiva, insa il poti ajuta sa se acomodeze din nou cu programul fix si cu temele pe care le are de facut.

Spre exemplu, dincolo de obligatiile de la care nu se poate sustrage, scoala are si partile ei frumoase - cum ar fi regasirea colegilor si reluarea activitatilor si jocurilor in comun.

Cel mai bine ar fi ca, in prima saptamana de scoala a micutului, sa iti adaptezi programul de lucru astfel incat sa fii acasa cand se intoarce el de la cursuri.

Daca, din motive obiective, acest lucru nu este posibil, asigura-te ca prichindelul va fi intampinat de o ruda apropiata, careia sa-i poata povesti ce i s-a intamplat.

Este foarte important sa comunice asa cum simte nevoia, sa-si exprime impresiile si, daca este cazul, temerile.

Seara insa, fa-ti neaparat timp sa-l asculti - indiferent cat de obosita sau de agitata ai fi, la sfarsitul unei zile de munca.

Pentru a-i face "tranzitia" de la vacanta la scoala mai usoara, ar trebui sa institui o anumita rutina chiar din ultimele zile de vacanta. Copilul va merge mai devreme la culcare, va lua mesele zilnice la ore fixe si, daca a avut de citit anumite carti pe parcursul vacantei, propune-i sa discutati putin despre acestea.

De asemenea, ar trebui sa reduci treptat, progresiv, intervalul de timp pe care cel mic si-l petrece jucandu-se pe calculator.

Pe langa faptul ca nu va resimti atat de intens scurtarea perioadei de joc, acest lucru il va ajuta sa fie mai odihnit si sa nu-si mai suprasolicite ochii.

Evalueaza rechizitele micutului si asigura-te ca are tot ceea ce-i trebuie, incepand de la caiete si terminand cu ascutitoarea. Totodata, intereseaza-te daca materiile studiate impun achizitionarea unor accesorii suplimentare, care nu i-au fost necesare pana acum. Mergeti impreuna la cumparaturi si lasa-l sa aleaga modelele si culorile care ii plac.

Ah, temele pentru acasa...

Sa nu-mi spui ca, pe vremea cand tu insati erai eleva, iti placea sa-ti faci lectiile. Nici un copil nu se da in vant dupa asa ceva, decat daca are o inclinatie speciala pentru un anumit obiect de studiu.
Dar nu se poate sustrage de la aceasta indatorire, iar tu il poti ajuta substantial.

Creeaza-i un mediu de lucru adecvat. Unii dintre copii prefera sa lucreze singuri, intr-o camera retrasa si fara a fi deranjati de nimeni, dar majoritatea elevilor se concentreaza mai bine atunci cand stiu ca este un adult in preajma, caruia ii pot cere sfatul si care ii incurajeaza. In functie de categoria in care se incadreaza micutul tau, asigura-i conditiile de lucru adecvate.

Nu-i permite sa se uite la televizor sau sa asculte muzica in timp ce isi pregateste lectiile.

In nici o situatie, indiferent de natura acesteia, nu-i face tu temele. Este una dintre cele mai mari greseli posibile in context.
Asigura-l ca esti alaturi de el si ca poate veni oricand sa-ti solicite o lamurire, dar aici se termina rolul tau in aceasta problema.

Verifica-i temele, mai ales daca prichindelul este in primii ani de scoala. Nu-ti spun sa te transformi in vreun inchizitor care sa-i induca teama si sa-l timoreze - ci doar sa te asiguri ca s-a achitat de toate indatoririle.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod