Oare sunt o mama buna?

Este una dintre cele mai frecvente probleme care te preocupa... atunci cand reusesti sa gasesti o clipa de ragaz pentru a reflecta. Ceea ce
Este una dintre cele mai frecvente probleme care te preocupa... atunci cand reusesti sa gasesti o clipa de ragaz pentru a reflecta. Ceea ce, tinand cont de faptul ca esti mamica, se poate intampla destul de rar. Insa nu este mai putin adevarat ca acest aspect te preocupa. In plus, este frustrant faptul ca nu ai de unde sa gasesti informatii care sa te ajute sa gasesti raspunsul la aceasta intrebare: faci, intr-adevar, ceea ce trebuie?

Pentru "stiinta" de a fi parinte nu exista manuale si nici nu se pot da retete. Ceea ce se dovedeste valabil intr-un caz, poate fi inutil in alta situatie. Dincolo de acest aspect, cel mai important este sa te simti multumita de tine insati si sa fii constienta de faptul ca faci tot ceea ce depinde de tine pentru ca micutul tau sa creasca fericit si linistit. Daca iti faci in permanenta griji, vei ajunge sa fii stresata si de-abia atunci risti sa faci, cu adevarat, greseli.

Nu este deloc o idee buna sa incerci sa adopti modelul parental vazut la alte mame din anturajul tau.
Copilul va fi derutat, pentru ca, intr-un fel, nu te va mai recunoaste si, deci, nu va mai sti cum sa reactioneze. Avand incredere in tine insati si comportandu-te firesc, prichindeii vor sti care sunt asteptarile tale si, astfel, se vor simti in siguranta.

Nu te lasa influentata

Daca este vorba de vreun sfat din partea mamei tale, a unei alte rude apropiate si, in general, a unei mamici cu experienta, poate ca merita sa-l pui in aplicare. Dar acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa pleci urechea la recomandarile oricui. In ultima instanta, nu uita ca, atunci cand este vorba despre copilul tau, tu esti experta, pentru ca il cunosti cel mai bine. Nu uita ca instinctul matern este unul dintre cele mai puternice.

Iar daca micutul tau evolueaza satisfacator din toate punctele de vedere si este un copil fericit, atunci ai certitudinea ca esti o mama extraordinara. Mama perfecta nu exista... asa incat ar fi preferabil sa nu iti fixezi un asemenea obiectiv utopic.

Care este stilul tau parental?

"Asteapta sa ai si tu copii si vei vedea...!".
Iti suna cunoscuta aceasta afirmatie cu iz de amenintare? Tot ce se poate, probabil ca nu exista mama care sa nu-i spuna copilului acest lucru, cu naduf. Interesant este ca, atunci cand ajungi in aceasta frumoasa ipostaza, ai tendinta naturala de a te comporta exact ca si mama ta.

Asta chiar daca sfaturile, regulile impuse de ea si "predicile" te-au indispus nu o singura data si te-au determinat sa-ti fagaduiesti ca tu nu vei proceda astfel cand vei avea copii. In aceasta privinta, numai autocontrolul este solutia. In cazul in care ai ramas cu sentimentul ca mama ta a fost, totusi, nejustificat de severa si nu vrei sa fii asemeni ei, trebuie sa te supraveghezi - macar o perioada, pana cand vei fi sigura ca stilul tau parental este unul individual, personalizat si nu se bazeaza strict pe experienta ta.

De altminteri, experienta maternitatii este minunata inclusiv din acest punct de vedere: iti da posibilitatea de a indrepta ceea ce nu a fost asa cum ti-ai fi dorit atunci cand erai tu insati un copil.
Este important sa fii atenta ca nevoile tale sa se intalneasca in mod fericit cu acelea ale copilului tau, pentru ca acesta sa aiba toate sansele de a-si contura propria personalitate.

Tine un jurnal

In alta ordine de idei, nu te astepta ca prichindelul tau sa te aplaude prea curand si sa-ti spuna ca esti cea mai buna mama. Sunt toate sansele sa ai parte de acest moment emotionant, dar aproape sigur nu in primii ani de viata ai micutului. Prin urmare, monitorizeaza-te singura si tine un jurnal, in care sa notezi progresele facute de copilasul tau.

In perspectiva, de cate ori te vor incerca temerile, reciteste jurnalul... este un mijloc foarte eficient de redare a increderii in tine. Ca sa nu mai spunem ca, in felul acesta, iti vei putea aminti peste ani si ani de clipa in care copilasul tau te-a imbratisat si ti-a spus: "Mami, esti cea mai buna mama din lume!".

Copilul tau este unic

Daca tot vorbeam la inceput despre retete...
nu exista doi copii cu personalitati identice, oricat de mult ar semana ei din punct de vedere al temperamentului. Asa incat, tie iti revine misiunea de a-l cunoaste cat mai bine si de a te "plia" pe felul sau de a fi, lasandu-i, in acelasi timp, suficienta libertate pentru a se dezvolta armonios.

Desigur, acest lucru nu inseamna ca detii adevarul absolut si ca nu ai avea, la o adica, de invatat de la micutul tau. Cel mai important este sa inveti sa il asculti, pentru ca el iti spune care-i sunt nevoile si dorintele inca din primele clipe de viata...
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod