O seara placuta la restaurant... in compania celui mic

De ce sa nu recunoastem: faptul ca esti mamica nu inseamna ca trebuie sa spui "adio" vietii tale sociale si iesirilor cu prietenii, chiar daca cel mic te solicita la maximum...

De ce sa nu recunoastem: faptul ca esti mamica nu inseamna ca trebuie sa spui "adio" vietii tale sociale si iesirilor cu prietenii, chiar daca cel mic te solicita la maximum si se intampla sa nu ai cu cine sa-l lasi seara.

Ai ghicit, iti sugerez sa-l iei cu tine la restaurant! I-ar putea prinde foarte bine sa petreaca un timp intr-un mediu elegant si sa se obisnuiasca sa se comporte in societate.

Dar tu te gandesti cu teama ca va plange, va murdari fetele de masa, va arunca tacamurile si mancarea pe jos, isi va baga degetele in prajitura... Si daca ti-as spune ca aceste situatii pot fi evitate, iar seara nu va fi catusi de putin compromisa?...

Cand iti vorbesc de restaurant, nu ma refer la localurile tip fast-food, ci la acele medii selecte, cu ospatari atenti si prevenitori, ambianta placuta, muzica in surdina si meniuri savuroase.

Te intrebi cum te vei descurca tu cu micutul - este nerabdator, se plictiseste, nu te asculta si incepe sa fuga printre mese...

iar calea spre astfel de scenarii "terifiante" este deschisa! Iata ce ai putea face pentru a nu-ti rata seara si a nu te mai supara ca bona tocmai acum nu a fost de gasit...

Inainte de a pleca spre restaurant, nu intra in panica. Majoritatea oamenilor nu are nimic impotriva prezentei copiilor in restaurant, atat timp cat acestia nu deranjeaza. Iar pentru a preveni situatiile neplacute si protestele celorlalti clienti, iata cateva sfaturi...

Cum sa pregatesti iesirea la restaurant

Este important sa nu-ti fixezi obiective nerealiste. Nu te astepta ca micutul sa fie "copilul perfect": cuminte, linistit si sa foloseasca in mod corect tacamurile.

A manca la restaurant este o chestiune care tine de indemanare, de eticheta si, ca aproape orice alta abilitate, se deprinde numai prin exercitiu. Singurul mod in care il poti invata pe cel mic sa se comporte la restaurant este...

sa-l iei cu tine cat mai des in astfel de seri!

Nu opta pentru restaurante exclusiviste, care sunt atat de pretentioase si care, in context, te pot face sa devii mai nervoasa decat esti deja. Exista numeroase localuri elegante, dar mai putin protocolare, unde va veti simti foarte bine.

Spune-i ca veti merge sa luati masa in oras, explica-i faptul ca trebuie sa fie cuminte, insa nu da intregului eveniment o nota exagerata si in nici un caz nu-l ameninta: "Daca nu te porti frumos, o sa vezi tu ce patesti cand ajungem acasa!". Nu vei reusi decat sa-l timorezi si, probabil, ca urmare a stresului, i se va perturba procesul de digestie.

Ia-ti masuri de precautie si ofera-i copilului ceva de mancare inainte de a ajunge la restaurant. Ideea nu este ca micutul sa se sature, ci sa poata astepta rabdator pana cand chelnerul va aduce comanda. In caz contrar, seara poate fi compromisa inainte de a incepe, din cauza scancetelor si agitatiei celui mic.


Ia cu tine cateva jucarii sau o carte de colorat care nu ocupa mult spatiu, pentru a nu-i incomoda pe ceilalti de la masa. Este indicat ca prichindelul sa aiba o ocupatie pana vi se aduce comanda. Nu-i permite insa sa se joace sau sa coloreze in timp ce mananca.

Ati ajuns la restaurant...

Daca este posibil, asezati-va langa usa, astfel incat, daca micutul incepe sa planga, sa-l poti scoate afara pentru a nu-i deranja pe ceilalti. Fii insa ferma si nu-l lasa sa intre inapoi in restaurant pana nu se opreste din plans si este linistit.

Cand comandati, nu-l uita pe micut. Intreaba-l ce si-ar dori sa manance (dupa ce in prealabil i-ai prezentat oferta restaurantului) si lasa-l pe el sa decida. Se va simti important, iar faptul ca i se acorda atentie poate constitui un factor suplimentar pentru un comportament politicos.

Dupa ce ati comandat, ai putea sa-l iei pe cel mic la o scurta plimbare in jurul restaurantului.


In cazul in care masa este prea inalta si copilul nu ajunge la masa, pune-i sub el haina ta, astfel incat sa te asiguri ca sta intr-o pozitie comoda si, in acelasi timp, corecta. Nu te jena sa-l mangai, acest lucru il va ajuta sa se relaxeze.

Daca tine neaparat sa se miste, lasa-l sa se dea jos de pe scaun - dar numai in jurul mesei voastre.

Lasa-l sa guste din farfuria ta. Daca tu insati tratezi aceasta iesire ca pe o aventura, cel mic si-o va asuma ca atare si se va stradui sa nu te dezamageasca, pentru a repeta cat mai curand experienta.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod