De ce temele pentru acasă sunt o povară pentru elevi? Cum îi ajutăm să înveţe

Pentru a obține rezultate mai bune și pentru a fi motivaţi, copiii au nevoie de încurajări şi trebuie să înţeleagă ce greşeli fac.

Elevii din România afirmă că alocă, în medie, şapte ore pe săptămână pentru temele de acasă, în comparație cu 14 ore pe săptămână, atât cât alocă elevii din Shanghai (China), cel mai performant sistem de educație din lume, potrivit studiilor Programului pentru evaluarea internațională a elevilor (PISA), realizate de Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD).

Copilul școlar este în perioada de învățare a abilităților, greșelile sunt inerente. Încurajați–l să lucreze mai întâi pe ciorne și apoi să-și treacă tema pe caietul de curat cu care va merge la școală. Verificați tema înainte de a terminaMaria Verdi, psiholog
Conform analizei, timpul acordat de elevi pentru temele de acasă a scăzut, în medie, cu o oră pe săptămână la elevii de 15 ani, în perioada 2003-2012.
Specialiștii în educație pun scăderea timpului alocat pentru teme pe seama răspândirii accesului la internet și a folosirii acestuia mai mult ca o unealtă de divertisment și mai puțin ca un mijloc educativ.
    
Directorul Centrului ReCreation Life, Maria Verdi, specialist în psihologia copilului, consideră că temele pentru acasă sunt un lucru normal și nu ar trebui să fie pentru aceștia un motiv de stres și presiune. "Nu temele pentru acasă sunt generatoare de stări anxioase în rândul elevilor. Societatea le cere copiilor performanță, sunt evaluati prin note, elevii doresc performanţă, astfel temele pentru acasă reprezintă o unealtă logică de creștere a performanțelor. Pentru a obține rezultate tot mai bune și pentru a-i motiva, copiii au nevoie de încurajări permanente și feedback pozitiv din partea profesorilor și a părinților.
Criticile și acuzațiile  blochează și tensionează relațiile dintre elevi și părinți sau profesori. Elevii, mai ales cei mici, au nevoie de multă repetiție și exercițiu pentru a învăța un comportament. Necesitatea temelor este, în acest sens, benefică. Comportamentele învățării se construiesc prin repetare"
, afirmă psihologul.

Specialistul în psihologia copilului îi sfătuiește pe profesori şi părinți să evite vânarea greșelilor facute de elevi, deoarece acestea sunt oportunități reale de a învăța: "Oferiți modele sănătoase din exemplul personal. Doar așa, copilul învață să recunoasă greșelile și să găsească alternative de soluționare fără a se simți vinovați, fără a găsi vinovați.
Când învață un comportament nou (exemplu - limba străină, o materie nouă etc), copilul are nevoie de multe repetări, teme și exerciții până ajunge la performanța optimă. El are nevoie să știe ce a reușit până în acel moment și ce mai are de învățat. Emoțiile pozitive sunt un context bun de a învăța, aceasta fiind asociată cu emoția pozitivă."

Dacă îi spunem copilului că nu lucrează bine sau că greșește, îi provocăm o reacție emoțională negativă, generăm conflicte atât ca părinte sau ca profesor, este de părere specialistul. "Reacția noastră negativă la greșelile lor – ca părinte sau profesor -  blochează performanța, tocmai pentru că le-am generat disconfort.
Ca răspuns la starea de tensiune, copilul va refuza să-și facă temele sau va minți că le-a făcut, le va face în grabă, fără a le acorda atenție. O altă evitare a temelor este implicarea în alte activități mai distractive sau solicitarea ajutorului părintelui, motivând că este greu, sau pur și simplu, fuga în internet când părintele este ocupat cu altă activitate"
, spune psihologul.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod