De 8 martie, scoate ce e mai bun din copilul tau!

Pastele, Craciunul, Revelionul, 1 iunie... Toate acestea (si multe altele) sunt sarbatori care, de regula, le pun pe femei la treaba - pregatiri, ore petrecute in bucatarie...

Pastele, Craciunul, Revelionul, 1 iunie... Toate acestea (si multe altele) sunt sarbatori care, de regula, le pun pe femei la treaba - pregatiri, ore petrecute in bucatarie, curatenie si cate si mai cate, pentru ca totul sa iasa perfect. Iata insa ca exista si o zi, oficial stabilita in calendar, in care femeile din intreaga lume au "voie" sa stea... degeaba si sa fie rasfatate de cei dragi.

De aceasta data, ei sunt cei care trebaluiesc prin casa si pregatesc surprize. Avand in vedere faptul ca micutii tai au ajuns la varsta adolescentei, odihneste-te si bucura-te de aceasta sarbatoare, lasand grijile gospodariei in seama lor. Invata sa fii egoista macar o zi!

Adolescentii invata cu ajutorul repetiei, astfel incat aminteste-i puiului tau cat de des poti faptul ca astazi nu ai de gand sa te implici prea mult in treburile casnice. Foloseste-te de notite, discuta acest lucru la masa sau lipeste un poster deasupra patului sau! Orice le poate atrage atentia este binevenit!

Un simplu "Azi este 8 martie!" repetat de suficiente ori va fi mai mult decat de ajuns...

sa ii innebuneasca si sa isi asume mai multe responsabilitati in casa.

Exprima-ti in mod clar asteptarile. Lipeste pe frigider o lista cu toate "doleantele" tale. Fii concisa. Spre exemplu, lista ta poate arata astfel: 1) Micul dejun la pat - completat cu vasele spalate dupa aceea. 2) Flori - cumparate de la florarie, nu "furate" din gradina vecinului etc.

Evita transmiterea unor mesaje mixte, confuze. Explica-i adolescentului tau - clar si raspicat - faptul ca, desi l-ai batut la cap in mod constant si repetat in ultima luna sa isi faca ordine si curatenie in camera, daca va face acest lucru chiar de 8 martie, nu se va lua in considerare ca fiind un cadou pentru tine...

Nu rata ocazia de a discuta lucrurile deschis. De fiecare data cand copilul tau iti cere ceva, o favoare sau ajutorul (in special la lucruri care suporta amanare), inainte de a-i raspunde spune-i: "Stii, astazi este 8 martie".
Dupa cateva secunde (sau minute) de gandire si probabil dupa ce se va bosumfla suficient, explica-i faptul ca solicitarea sa poate fi dusa la indeplinire si in zilele urmatoare.

Se spune ca este nevoie de o armata intreaga pentru a face fata "toanelor" unui adolescent... Pentru sprijin moral si sfatuire, discuta la telefon cu mama prietenului/prietenei fiicei/fiului tau. Stabiliti impreuna care este strategia de urmat pentru un 8 martie linistit si relaxant.

Aliaza-te cu sotul tau. Daca la inceput refuza sa te ajute in demersul tau, aminteste-i ca orice sarcina pe care copilul vostru nu este dispus sa o faca pentru tine in aceasta zi, el va fi cel nevoit sa o duca la indeplinire. Cu siguranta va prefera sa stea si el linistit decat sa bata drumurile la cumparaturi sau sa stea in bucatarie...

Precizeaza de la inceput care sunt consecintele. Iar cand faci acest lucru, aminteste-i nu doar faptul ca intotdeauna vei fi mama lui, dar si ca la un moment dat vei fi bunica micutilor sai.
Posibilitatile de a te "razbuna" se arata, dintr-o data, mult mai apetisante...

Daca fiica ta adolescenta iti spune ca nu este deloc "la moda" sa te conformezi stilului comercial pe care il presupune aceasta sarbatoare, spune-i cat de mandra esti de felul in care priveste lucrurile si de parerile sale moderne. Dupa aceea povesteste-i, intr-o doara, ca ai trecut pe langa magazinul ei preferat si ca s-au afisat reduceri la haine...

Daca nici unul dintre sfaturile de mai sus nu te ajuta sa ai parte de o zi a ta in care sa fii rasfatata si "luata" de la treburi, atunci apeleaza la inducerea sentimentului de vina. Nu este cazul sa exagerezi - povesteste-i "doar" cat se poate de detaliat cum te-ai chinuit sa il/o aduci pe lume, inclusiv cate ore ai stat in travaliu... Va fi de ajuns!

Pont:

Tine minte faptul ca te-ai angajat in aceasta "batalie" pentru termen lung.
Daca strategia ta de acum nu isi atinge scopul, atunci este cazul ca la anul sa incepi "pressingul" mai devreme. Incepand de saptamana viitoare cum iti suna?...

O zi de "chin" pentru copiii tai adolescenti pare sa merite efortul, nu-i asa? Ceva distractie pentru tine, ceva mai putin stres si poate chiar reusesti sa ii convingi sa "puna osul la treaba"! Cu siguranta ti-au pregatit si cateva surprize bine meritate si te vor rasfata de ziua ta. In plus, peste cateva zile vei redeveni mama lor ingaduitoare si mereu gata sa le satisfaca orice capriciu...

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod