Copilul tau si catelul - ajuta-i sa devina cei mai buni prieteni

Ti se pare poate inutil, dar gandeste-te ca patrupedul va crede ca el este cel vizat si nu ar fi exclus sa intre in camera si sa faca un salt pe masa de infasat, de exemplu. Asadar, nu ignora acest aspect si inventeaza alte apelative de alint pentru catel.

Bob Ward, un antrenor de caini profesionist din Statele Unite ale Americii, sugereaza ca, treptat, ar trebui sa obisnuiesti catelul cu ideea ca nu va mai fi el in centrul atentiei si unicul rasfatat. Vei preintampina, astfel, eventuala lui reactie de gelozie fata de noul nascut.

Cum ai putea face asta? De exemplu, in timpul sarcinii, joaca-te cu o papusa pe care o tii in brate si careia ii vorbesti, permitandu-i cainelui sa te urmareasca.

Important este sa fie in lesa in acest timp - in cazul in care nu l-ai invatat comanda "Stai" sau "Nu e voie". Important este sa inteleaga faptul ca nu are voie sa se apropie de tine atunci, fara ca acest lucru sa insemne ca este pedepsit. Daca respecta distanta impusa - si, cu timpul, va invata - recompenseaza-l.

Daca ai deja copii, pregateste-i pentru aparitia catelusului

In aceeasi nota, daca ai deja copii si acestia isi doresc un catel, implineste-le dorinta. Dar nu uita ca, daca nu sunt pregatiti corespunzator, ar putea fi expusi unor pericole - mai ales daca sunt de varsta mica.

Stii foarte bine ca tuturor copiilor le place sa se joace cu un catelus si, fara intentie, pot face gesturi dure, cum ar fi sa-l traga de coada, de urechi sau de mustati, sa-l imbratiseze prea strans, sufocandu-l ori chiar sa-l incalece, daca e de talie mare.

Toate acestea vor stresa animalul si multi copii ajung sa fie muscati de proprii caini.



De asemenea, copiii trebuie invatati sa nu priveasca niciodata in ochii cainelui, intrucat pentru animal privirea directa reprezinta un indicator al agresivitatii si se poate manifesta ostil.

Orice copil ar trebui educat astfel incat sa-l trateze pe caine cu blandete si respect. Conceptii precum "e doar un animal!" nu-si au locul. Daca cel mic manifesta retineri in a se apropia de catel, din teama reflexa, nu il forta.

Ajuta-l sa se acomodeze, de regula cainii sunt foarte deschisi in relatia cu copiii (mai ales puii, dar si cainii maturi, de exemplu cocker-ul sau dalmatianul). Nu uita sa-i explici copilului ca nu este indicat sa atinga jucariile cainelui sau mancarea acestuia.



Nu lasa niciodata copiii singuri cu cainele

Majoritatea expertilor recomanda ca parintii sa nu lase niciodata copiii singuri cu cainele, mai ales daca animalul este de talie mare, iar copiii au mai putin de 4-5 ani. Exista riscul ca patrupedul sa nu raspunda la comenzile copilului, sau sa fie intimidat de reactiile acestuia si sa se manifeste agresiv. Atat timp cat copilul e mic, trebuie sa-i protejezi pe amandoi.

Copilul si catelul au tot timpul sa se imprieteneasca, nu trebuie sa fortezi tu acest lucru. Relatia lor va veni de la sine si va decurge firesc, mai ales daca mai intai ai avut caine si ulterior ai devenit mama.

Un catel ne imbogateste foarte mult viata si ne aduce mai multa dragoste si bucurie decat am crede, ajutandu-ne sa ne descoperim asa cum nu ne imaqinam ca am putea fi.

Cercetarile au evidentiat ca un copil care creste impreuna cu un caine va da dovada de mai multa responsabilitate ca adult, manifestand si evidente calitati empatice. Un motiv in plus ca sa nu indepartezi catelul daca vei fi mama si sa-i indeplinesti copilului tau eventuala dorinta de a avea un mic prieten credincios.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod