Copiii dupa divort

Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza...
Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza, adesea, nu numai partile intre care la un moment dat s-a incheiat casatoria, ci si pe cei mici.

Sunt foarte multe cazurile in care din casatoria ce se desface au rezultat unul sau mai multi copii minori si se pune problema incredintarii spre crestere si educare unuia dintre parinti. Precizam inca de la inceput ca stabilirea culpei unuia dintre soti in pronuntarea divortului nu prezinta importanta numai prin ea insasi pentru incredintatrea copilului minor. Acesta poate fi incredintat si sotului din a carui vina s-a desfacut casatoria, daca interesele lui sunt in acest sens, considerandu-se ca un sot rau (impotriva caruia s-ar fi pronuntat divortul) nu este neaparat si un parinte rau.

De subliniat este faptul ca instanta judecatoreasca este obligata, chiar daca nu exista o cerere expresa a sotilor, sa se pronunte prin hotararea de divort si asupra incredintarii copiilor minori, pentru a se evita introducerea ulterioara a unei noi actiuni, ceea ce nu ar fi in interesul copiilor.
Criteriul dupa care se va ghida instanta este interesul copiilor minori, urmarindu-se factori precum: varsta copilului, sexul acestuia, starea sanatatii lui, posibilitatile materiale ale parintilor, posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copiii le pot gasi la unul dintre parinti, comportarea parintilor fata de copii inainte de desfacerea casatoriei, legaturile de afectiune stabilite intre copil si familie. Daca exista mai multi copii, instanta va decide pentru fiecare in parte, in functie de interesele superioare ale fiecaruia.

Pentru a decide cu privire la incredintarea copiilor minori, instanta de judecata este obligata sa ii asculte pe parinti, sa solicite un referat din partea autoritatii tutelare de la domiciliul fiecaruia dintre soti (daca la desfacerea casatoriei nu mai locuiau impreuna) si, daca minorul a implinit 10 ani va fi audiat si el. In general, parintii se invoiesc asupra incredintarii copilului, dar aceasta invoiala trebuie incuviintata de instanta. Numai in cazuri exceptionale copilul poate fi incredintat unor rude sau altor persoane.

In cazul in care un copil a fost incredintat unui parinte, acesta va fi cel care va exercita drepturile si indatoririle parintesti.
Celalalt parinte pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu copilul, dar si el trebuie sa vegheze la cresterea, educarea, pregatirea profesionala a fiului sau. Principalele modalitati de exercitare a dreptului de a avea legaturi cu copilul sunt vizitarea copilului la locuinta parintelui caruia i-a fost incredintat, lasarea copilului in vizita la locuinta parintelui caruia nu i-a fost incredintat, vizitarea copilului la scoala, petrecerea vacantelor scolare la ambii parinti.

Parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului lor. Este inca un aspect avut in vedere de instanta in hotararea de divort, chiar daca partile nu au facut cerere in acest sens. In lipsa unei intelegeri intre parti, instanta va stabili pensia de intretinere sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si in acest sens se va lua masura infiintarii unei popriri pentru aceasta parte de salariu. Art. 94 din Codul familiei stabileste urmatoarele cote : pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
In cazul in care debitorul nu are nici un fel de venituri, procentele de mai sus se vor calcula raportate la salariul minim pe economie.

In stabilirea pensiei de intretinere se va tine cont si de un alt aspect, si anume acela daca debitorul mai are in intretinere alti copii (de exemplu, daca din casatoria ce se desface a rezultat un copil, iar sotul care va plati pensie mai avea un copil din casatorie, atunci debitorul nu poate fi obligat sa plateasca mai mult de o treime pentru ambii copii).

Totodata, daca situatia se schimba (nevoile copilului cresc, posibilitatile materiale ale debitorului cresc sau scad), se justifica introducerea unei actiuni de majorare sau de reducere a pensiei de intretinere atat de catre minor (prin tutore, care poate fi unul dintre parinti), cat si de catre debitor, dupa caz.

De asemenea, parintii se pot invoi cu privire la contributia lor pentru cresterea si educarea copiilor, dar ea trebuie incuviintata de catre instanta. Renuntarea la pensia de intretinere, care constituie un drept al copiilor, nu poate fi ratificata decat daca se constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt indestulatoare pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.


Sa mai precizam ca actiunile in justitie pentru obligarea unuia dintre parinti la plata pensiei de intretinere (inclusiv reducere sau majorare) sunt scutite de taxa de timbru. Exista si un mod de contrangere la indeplinirea acestei obligatii, deoarece art. 305 din Codul penal prevede in alineatul 1, litera c) ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere stabilite pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la 3 ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala, iar daca partile nu s-au impacat, dar in cursul judecatii inculpatul isi indeplineste obligatiile, instanta, in cazul cand stabileste vinovatia, pronunta impotriva inculpatului o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
 

Comentariile 201-250 din 252

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • raluka pe 18 Iul 2009, 15:26
    copilul meu

    am o fetita de 3 saptamani dar nu sunt casatorita cu tatalui ei si am trecut fetita pe numele lui . as vrea sa stiu daca ne despartim cui ramane copilul? are vreo sansa sa mil ia? vreau sa mentionez ca el este recidivist si nu are loc de munca nu a avut niciodata

    0
    2

  • molodoi minodora pe 28 Iun 2009, 19:51
    schimbarea numelui

    Buna ziua.Am divortat acum 5 ani,avand o fetita care mi-a fost incredintata mie spre crestere si educare ..Dupa divort am ramas la numele din timpul casniciei iar acum as vrea sa stiu daca atat eu cat si fata mea putem sa ne schimbam numele adica sa revin la numele meu de fata.Sunt nevoita sa deschid un nou proces pt asta?multumesc anticipat

    3
    0

  • mihai pe 26 Mai 2009, 21:56
    copii dupa divort

    Cine poate sa-mi spuna si mie daca in urma divortului...cei doi copii au fost incredintati mamei lor...chiar daca cel mare vroia defapt la mine...ce pot face in acest sens?pot face recurs?sau cum mai pot obtine copilul care are 11 ani si vrea sa stea cu mine....Ce cale legala este sa intru eu in drepturi asupra lui...Sau daca exista vre-o procedura legala..prin care la intelegerea cu fosta sotie..sa mi-l incredinteze mie.... Va multumesc

    1
    0

  • mihai pe 25 Mai 2009, 06:08
    pensie alimentara

    Cu respect!Am o fetita de 1 an si 3 luni,dintr-un concubinaj de 3 ani cu mama fetitei..de un an suntem separati am fost dat in judecata pentru incredintare copil in favoarea mamei copilului...mi s-a parut just!si am platit pensia alimentara pana acum una luna cand am ramas fara loc de munca ...am fost pus pe liber..problema mea este ca mama copilului nu-mi da voie sa - mi mai vad copilul pe motiv ca nu-i mai dau pensia alimentara...eu imi iubesc enorm fetita,sunt disperat!Are dreptul mama copilului sa-mi interzica acest drept al meu de tata al copilului?!V a rog raspundeti-mi si mie!!!Cu stima

    3
    2

  • enache ana pe 17 Mai 2009, 09:41
    copii

    buna ziua Am doii copii in varsta de 10 ani.si am divortat de 9 ani de tatal lor.El avea drept de vizita de 2 ori pe luna dar nu a venit niciodata sa-i ia.Acum dupa 9 ani a venit si is isi cere drepturile dar copii nu vor sa mearga la el.ce trebuie sa fac eu pentru ca ,copii sunt urmariti de el cand iasa la joaca si sunt foarte speriati pentru ca el ma ameninta ca ma omoara si copii asi copii au auzit astfel de cuvinte si au vazut si cand el a dat in bunica lor.sunt foarte speriati si el zice ca eu nu ii las la el.nu ma deranjeaza daca ei vor sa mearfga la eldar copii nu vor sa se duca.multumesc

    0
    1

  • florentina pe 4 Mai 2009, 00:49
    pot sa redeschid un proces dupa 9 ani

    Buna Ziua.Am si eu o rugaminte si va rog ajutati-ma.Pot sa redeschid si eu un proces dupa 9 ani de la o hotarare judecatoreasca in care am fost inselata de fratele meu care sa dat unicul mostenitor si a vandut un apartament fara ca eu sa stiu de asta,?

    0
    0

  • simona pe 30 Apr 2009, 23:44
    divort fara minori

    parintii mei au divortat de 2 luni!mama s`a stabilit in spania iar tata a ramas cu mine si sora mea.amandoua suntem la facultate,este vreo lege in care il obliga pe parinte sa ne dea bani ptr studii?

    0
    0

  • Huruba Ioana pe 30 Apr 2009, 12:20
    divort cu mai multi minori

    As avea o nelamurire...sunt in proces de divort cu 4 copii dintre care 3 minori,unul cu varsta sub 10 ani.As dori sa stiu ce se intampla atunci cand in urma pronuntarii divortului minorii sunt incredintati astfel:minorul sub 10 ani,un minor de 17 ani si cel major mie iar minorul de 15 ani sotului si care sunt obligatiile fiecaruia dintre noi fata de celalalt in ceea ce priveste cresterea,educarea si sprijinul material?astept raspunsurile dumneavoastra...

    0
    0

  • luiza pe 9 Apr 2009, 05:23
    Divort -intrebare

    Sunt casatorita de aproape 2 ani siam un copil de 1 an. Sotul meu vrea aventuri extraconjugale din momentul in care ne-am facut o firma care este profitabila.Precizez ca firma este pe numele meu si eu sunt inca in concediu pentru cresterea coplului. cE sanse am sa obtin copilul? Precizez ca amandoi stam in chirie, el alta ocupatie in afara de angajat la firma noastra nu are. M a puteti sfatui?

    0
    0

  • kari linda pe 3 Apr 2009, 14:48
    intrebare

    am divortat acum 13 ani, avem un apartament impreuna cu fostul sot si doi copii deja adulti, acum vreau sa va intreb despre mostenirea copiilor mei din apartament daca au drept la ceva din apartament?

    0
    0

  • geogiana pe 2 Apr 2009, 10:21
    despre divort

    buna.ma numesc georgiana,vrea sa divortez de sotul meu.el nu are un servici stabil,nu lucreaza cu carte de munca.nici eu.avem 2copii 8ani jumatate si 5ani.eu vreau sa ii iau cu mine pe ambii,dar el nu vrea.am vreo sansa sa ii castig pe ambii?casa unde locuim ,nu e a noastra,e a socrului si tot ce am luat in casa au fost luate de catre socru si mama mea.eu vrea sa ma mut in casa mamei mele,ea nefiind in tara.ce sanse am sa castig ambii copii?

    0
    0

  • muj pe 28 Mar 2009, 22:05
    pensia alimentara

    buna ma numesc vasile am divortat de nevasta an anul 1993 si am o fetita dupa divort fetita mia fost ancredintata mie mar interesa ce sa fac sa anaintez o cere pent marirea pensi ea fosta lucreaza an spania si nu stiu unde e angajata ce acte ami trebuie si daca se plateste mentionez ca momentan ami trimite mama ei ( fosta socra bani 70 lei pe luna) va multumesc

    0
    0

  • deea pe 20 Mar 2009, 11:21
    divort

    buna,si eu ca multi am ajuns la concluzia ca nu se mai poate,si as dori sa divortez dar mi-e ff frica pt ca as dori sa mi se incredinteze mie cei doi copii(de 5 si respectiv 2 si1/2),pt ca le-as putea oferi conditti mult mai bune.In caz de 2 copii exista sanse ca ambii sa fie incredinatti mamei?astept raspuns cat mai repede va rog,multumesc mult.

    0
    0

  • muscalu diana pe 3 Mar 2009, 10:11
    divort

    buna.sunt casatorita de 4 ani si avem 2 copii,unul de 3 ani si unul de o luna.momentan stam la socrii si nune mai intelegem deloc si as vrea sa stiu in caz ca vom ajunge la divort cui vor ramane copii?daca ar fi cazul sa divortam si eu voi merge la parintii mei.mentionez ca si el tot la parinti lui va ramane pt ca nu detine un ap nici care din noi.

    0
    2

  • Vasile Dublea pe 1 Mar 2009, 21:46
    partaj

    parintii mei vor divorta dupa aproximativ treizeci de ani ce au locuit impreuna iara noi suntem trei copii dintre care doar unul minor si toti sintem de partea mamei vreu sa stiu ce drepturi are mama? iara noi copii daca vom avea vrun drept asupra dreptul tatalui dupa divort el amenintind ca o sa ne desmosteneasca si daca va putea so faca??

    2
    0

  • slavu marian pe 27 Feb 2009, 16:40
    divort cu minori

    in urma cu o luna mam despartit de sotia mea dar ea numi da voie sal vizitez dar eu mam dus si iam cumparat tot ce mia zis ea si ileam dat ei fara sa vad copilu cum pot sal vad daca nu sunt divortat

    3
    0

  • dana pe 30 Ian 2009, 22:30
    ptr anka

    idul meu este danelita_25_2006

    1
    1

  • dana pe 30 Ian 2009, 22:29
    un raspuns ptr anka

    buna anka te rog sa ma contactzei pe adresa mea,sa vb,iti dau un sfat am trecut si eu prin ce treci tu cu drept de vizita,idul meu este danelita-25-2006,cauta-ma sa vb pupici

    1
    0

  • dana pe 30 Ian 2009, 22:26
    buna

    buna ionela te rog intra sa vb si eu sunt intro situatie ca tine poate ne ajutam reciproc cu ce avem,te rog din suflet lasami pe mail adresa ta de mesenger,o seara plakuta la totii,si numai bine alaturi de copilasi vostri,iubiti mult ei sunt comorile noastre,te rog ionela sa ma contactezi

    0
    0

  • dana pe 30 Ian 2009, 22:18
    schimbare de nume a fetitei in urma divortului

    buna seara va deranjez cu sfat sa ma ajutati,am o fetita de 2ani,am fost cas 6 ani innate sa nasc m-am despartit de el.cand eu am nascut el nici nu a vrut sa auda de copil,dar eram inka casatoriti si am inregistrato pe numele lui,,dupa ce sa nascut fetita am divortata,copilul mi-a fost incredintat mie,iar el ma dat in jucata akum la 1 an si 8 luni ptr drept de vizita,pana akum nu sa interesat de copil nici cand am nascut nu venit sa o recunoasca dar legea a inregistarto pe numele lui ca eram casatoriti.deci tot prin lege ; imi da si pensie alimentara,si are drept de vizita la mine akasa,ca ma tarat prin tribunale mult,si akum eu mi-as dori ca fetita mea sa-mi poarte numele,eu in urma divortului am revenit la numele de familie dinaintea casnicieii,cum puteti sa ma ajutati,se poate schimba numele fetitei,imi trebuie acordul lui,daca legea nu era ca el sa-mi dea pensie alim el nici pana azi nu venea sa vada fata ,este un om fara scrupule nu are mila,isi bate jok de propriul lui copil,ma dat in judecata ptr drept de vizita dar nciodata nu avenit sa o vada ca sa sustina un lucru asa a facuto doar din razbunare si o face de nervii ca imi da banii,ptr el acest copil nu inseamna nimk el vrea sa se razbune,va rog din suflet sa ma ajutati cu sfat.adresa mea de mesenger este tot la fel ca cea de mail,va multumesc anticipat si astept raspunsul,cu respect dana

    1
    1

  • irina pe 30 Ian 2009, 11:08
    un mesaj pt dna mariana..

    am o intrebare pt mariana... ai postat un mesaj pe 09.03.2008 in care mentionezi ca ai divortat si ti-a fost incredintat copilul, fara drept de vizita din partea tatalui. cum ai reusit asta?? ce dovezi ai dus??

    6
    2

  • teo pe 27 Ian 2009, 12:10
    vreau sa divortez

    vreau sa divortez......avem o fetita de 1an si 10 luni si de la ia pleaca aproape toate certurile noastre......sotul meu este f nervos pe mine ptr ca nu bat copila sau nu o atentionez cu o palmuta atunci cand face cate o nazbatie si ptr asta am ajuns de ne uram dak o las un pic singura cu el o gasesc plangand si spune ,,mami tati nana,,sau ii vorbeste numai printre dinti si rastit nu mai suport un astfel de animal care se comporta cu propiul lui copil asa ,oricat de mult l as iubii nu vreau ca sa imi cresc copilul cu bataile lui ptr ca asa trebuie dupa cum spune el .....am incercat de f multe ori sa aplanez situatia spunanadu mi ca poate sunt eu prea orgolioasa si imi iubesc prea mult copilul,ba chiar intr o seara de atata cearta si atatea tipete ale lui ,ca atunci cand il apuca tipa cat il tin plamani de aud toti vecini ,copila a inceput sa plaga si de nervi m am pierdut cu firea si i am articulat o palmuta l a fund .....atunci am observat pe fata lui o mare satisfactie si chiar ma felicitat ca asa trebuie ca sa asculte .......m a bufnit plansul si i am reprosat faptul ca nu am facut copilul ca sa il bat si sa il supun la tratamente rele .....si a inceput din nou sa tipe si sa urle de imi doream in acel moment sa intru in pamant si eu si copilul ca sa nu il mai auzim.........deasta vreau sa divortez si as mai vrea sa stiu ce sanse am de a ramane copilul la mine eu neavand servici ,mai avem noi discutii si certuri si pe alte teme nu numai copilul si mereu ma amentia ca pleaca si ca imi ia copilul ca eu nu am servici si ca nu am cu ce sa o cresc .....servici nu mi am luat ptr ca am preferat sa imi cresc eu fetita pana la trei ani varsta cand trebuie sa mearga la gradi si nici nu am cu cine sa o las ,parintii mei au servici i ar ai lui locuiesc in buc si mai au 2 nepoate in intretinere si nu as vrea ca si copila mea sa ajunga acolo la mamasa unde fumeaza sii bea zilnik cate 2 litri de bere sau poate mai mult in aceasi incapere cu fetele surorii lui ......noi locuim in sat corlatesti in apropierea ploiestului in casa bunici mele ......astept cu nerabdare raspunsul d vs

    0
    0

  • anonim pe 26 Ian 2009, 16:13
    partaj

    sunt minor si am un copil care a ramas la fosta mea concubina si as vrea sao dau in judecata sa il pot obtine.ce conditii imi trebuie si as vrea sa stiu daca am vreo sansa.daca stie cineva sa ma poata indruma spre vreo cale

    1
    0

  • maria pe 20 Ian 2009, 19:29
    divortul

    dupa divort daca raman cu ambii copi minori am vreo siguranta ca voi ramane cu aprtamentul?

    1
    0

  • gina pe 5 Ian 2009, 13:07
    pensia de intretinere

    Grija de copii nostrii, viitorul tarii. Am citit mesajele voastre, uneori disperate, in legatura cu neplata pensiei de intretinere a unuia dintre parinti. A-ti primit raspuns? sau cel putin informatii? Sunt si eu in aceeasi situatie, caut informatii cu privire la marirea pensiei de intretinere, dat fiind faptul ca minorii au crescut si cerintele sunt mai mari. Este de necrezut ca in Romania europeana mai nou , se poate accepta asa ceva: tatal afacerist si copii neglijati. Daca nu are sau nu poate munci,, se mai accepta, dar sa-si rezufe aportul material ( putin lucru ,spun eu) din rea vointa este o crima morala impotriva copilului, de altfel viitorul tarii. Face-ti ceva pentru copii acestia care fara vina lor sunt victimile unui sistem bolnav, moral si legislativ. Sa va de-a Dumnezeu sanatate sa va puteti creste si educa pruncii, El este speranta noastra.

    1
    0

  • ramona pe 29 Dec 2008, 13:24
    reincredintarea copilului

    Viitorul meu sot este divortat de 5 ani ,iar baiatul in varsta de 11 ani acum a fost incredintat mamei.In perioada sarbatoilor si-a dat acordul sa stea la noi pana la Revelion.Dupa Craciun l-a sunat sa se duca acasa,iar copilul a spus ca ar dorii sa petreaca si Revelionul alaturi de noi si bunici.Atunci au inceput telefoane si sms-uri adresate copilului de amenintare din partea actualului sot al mamei ca sparge usa peste noi cu politia si tot il ia daca nu se intoarce in ziua respectiva acasa.Copilul a intrat in panica si ne-a povestit ca o il bata cum fac deseori si sa nu il lasam sa il ia.Din pacate nu am putut sa ne opunem pt ca ne flutura hotararea instantei in fata.Ce am putea face pentru copil pentru a-l scoate din acel mediu .Mentionez ca situatia scolara este dezastruoasa iar el comunica foarte greu.

    1
    0

  • anka pe 6 Dec 2008, 23:05
    program de vizitare si schimbare nume

    Sunt la inceputul procedurii de divort .Vreau sa stiu daca am vreo sansa ca programul de vizitare sa nu prevada vizita in week-end la domiciliul sotului (fetita are doar un an si jumatate), ci doar la domiciliul meu. Vreau sa va mai intreb daca eu singura as putea schimba numele fetitei (poarta numele tatalui, iar eu am revenit la numele dinaintea casatoriei?). Va multumesc

    2
    0

  • Beatrice pe 18 Nov 2008, 19:07
    Cuantum pensie

    As dori sa stiu daca la calcularea cuantumului datorat in cazul pensiei alimentare se pot lua in calcul si alte venituri in plus de cele salariale (ex: dividende sau alte forme de venit care pot fi dovedite). Multumesc.

    0
    2

  • viorel pe 17 Nov 2008, 14:34
    vrea sa ma indeparteze de copil

    s-a terminat divortul,astept hotararea. Probleme e ca nu-mi da voie sa am incontinuare grija de copil, s-o duc si s-o iau de la gradinita, s-o duc in parc, la locul de joaca etc. Dupa ce am parasit domiciliul o perioada scurta de timp ne-am inteles cu privire la copil, apoi s-a schimbat radical.Mai mult, a inceput sa influienteze negativ copilul facand-o sa ma nu mai fie atasata de mine.A urmat o perioada de amenintari din ambele tabere(ai spuneam ca deschid partaj si o dau afara dic casa) in urma carora am obtinut sa am grija de fetita de doua /trei ori pe saptamana timp de cateva ore, conditia sa nu o duc unde locuiesc eu(in concubinaj).Eu i-am respectat dorinta dar de cateva zile a inceput din nou sa-mi interzica sa-mi vad fetita.Cert e ca sunt bulversat si nu stiu ce sa mai fac ca s-o conving.fetita are cinci ani si jumatate

    0
    0

  • adri pe 16 Nov 2008, 02:07
    care este suma pensiei alimentare pt un copil de 1 an ,dupa divortz?

    as dori sa stiu care va fi suma pensiei alimentare care va trebui sa o platesc dupa divort,intentionez sa divortez de sotia mea din motive bine intemeiate si doaream sa stiu care sunt indatoririle mele dupa divort avand in vedere `ca` copilul ramane la ea din hotarare reciproca ,eu locuiesc in italia am rezidenta aici muncesc cu acte in regula si mai precizez ca pe toata durata casatoriei eu am fost acel care a intretinut familia timp de 3 ani inclusiv copilul de 1 an ,doream sa stiu ce pretentii poate avea de la mine si in afara pensiei alimentare ,mai precizez ca salariul meu este de 1000-1000 si ceva de euro pe luna...as dori sa stiu cu aproximatie ,va multumesc

    0
    3

  • IONELA pe 2 Nov 2008, 20:10
    POT SCHIMBA NUMELE FETITEI IN URMA DIVORTULUI

    sunt divortata de un an dupa 6 ani de casatorie, acum 2 ani a venit pe lume fetita noastra dupa 2 luni sotul ne-a parasit , de un an de zile am terminat divortul fetita mi-a fost incredintata mie el avand drept de vizita si obligat sa plateasca pensie alimentara copilului, nu a platit pensie alimentara nici macar o luna nici nu vine sa o vada.vreau sa va intreb daca eu as putea schimba numele fetitei (poarta numele tatalui)eu am revenit la numele dinaintea casatoriei? va multumesc

    0
    0

  • eu pe 22 Oct 2008, 08:30
    pot lasa copil in girjea tatalui pe o perioada de 1 luna

    am un copil de 2 ani,facut cu cetatean italian,ne-am despartit nefiind casatorit ,plateste pensie de buna voie si eu merg sa lucrez in italia ca asistenta medicala,fac 1 luna curs in Italia timp in care copil nu poate sta cu mine,am facut o declaratie notariala tradusa si i-am trimiso tatalui pentru al anunta ca las copilul la el pe acea perioada,nu este deacord cu sederea copilului la el si nici sa inchirieze o camera in care sa sta copilul si o femeie care sa aibe grije de copil pe perioada cursului meu si nici nu vrea sa contribuie la plata cheltuielior de chirie ,bebisiter etc; ce pot sa fac ?

    1
    0

  • Roxana2 pe 17 Oct 2008, 14:53
    divort cu copil minor.

    Buna seara. Da,si eu sunt pe punctul de a divorta.Problema este ca eu am investit o suma de bani frumusica, in casa LUI parinteasca, dupa casatorie, cu bani primiti cadou de la mama mea.Acum, locuind aici, suntem mereu amenintati ca ne da afara din casa, ca e casa ei(a soacrei). Inafara de asta,ea este si bolnava psihic, ma ameninta ca ma bate, ca imi da cu scaunul in cap etc....Sotul nu se implica si nu ia nici o masura radicala, desi am putea sa ne mutam in alt apartament gol,al mamei mele. Ce se va intimpla cu copilul de 5 ani, tinind cont ca este mereu expus si asista la aceste scandaluri, iar eu pe cartea de munca am un salariu mult mai mic decit al lui ? ce imi recomandati sa fac?

    2
    0

  • Vrinceanu Sebastian pe 17 Oct 2008, 01:14
    divort cu minori

    In urma cu un an si 3 luni m-am casatorit.In urma cu 4 luni a venit pe lume o superba fetita.Acum sotia vrea sa divortam pe motiv ca nu ne potrivim.Ce sanse sunt ca fetita sa ramane cu mine si nu cu mama in conditiile in care ea vrea sa duca bebelusul la tara la mama ei intr-o casa cu 4 camere nu toate incalzite,fara apa curenta,fara gaze, in care locuiesc un frate de al ei care traieste in concubinaj in urma caruia au rezultat 2 copii de 1 si,respectiv 4 ani,o sora care momentan e plecata in Italia si o alta sora care e studenta.Mama sotiei nu are venituri stabile iar cand le dobandeste sunt cu titlu de ajutor social.Sotia nu lucreaza,e studenta.Momentan locuim cu chirie in Bucuresti intr-o garsoniera care in momentul semnarii contractului era goala ,insa m-am ingrijit ca acum sa fie complet utilata.Eu am doua locuri de munca nu cu venituri extraordinare, insa pot plati chiria si intretine copilul si sotia care nu beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului si urmeaza cursurile de zi ale unei facultati.Care sunt sansele mele de a-i oferi un alt mod de viata fetitei ,alaturi de mine intr-un mediu net superior celui propus de sotia mea?Astept raspuns.Va multumesc anticipat.

    1
    0

  • paul pe 18 Sep 2008, 08:54
    divort cu minori

    sunt in cursul unui proces de divort ca urmare a faptului ca sotia mea a avut relatii extraconjugale si am un copil in varsta de 8 ani pe care am cerut sa-mi fie incredintat.Am o slujba stabila , bine platita , locuinta primita cadou de la porintii mei dar pe care am facut acte de vanzare cumparare dupa nunta. Am sanse sa -mi fie incredintat copilul?

    0
    0

  • madalina pe 4 Sep 2008, 13:55
    despre mostenire

    parintii mei sunt divortati de 13 ani iar mama a obtinut apartamentul pentru ca ne avea pe noi(3 copii) doua din noi suntem majore ce drepturi avem noi la mostenire si daca sunt sanse sa dezmosteneasca.va multumesc!

    1
    0

  • Cristina Popescu pe 10 Aug 2008, 20:18
    Calcul pensie de intretinere minor

    De asemenea va rog sa-mi spuneti cum se calculeaza pensia de intretinere pt.minor; este un procent din salariul net sau se adauga un procent si din prime, diurne, bonusuri? Multumesc foarte mult.

    2
    0

  • Cristina Popescu pe 10 Aug 2008, 19:38
    Pensie de intretinere minor

    Am obtinut o majorare a pensiei alimentare (prin hotarare judecatoreasca), pt fiica mea dar dupa doua luni de plata, "tatal" si-a schimabt locul de munca si nu a mai platit nimic. Precizez ca nu stiu adresa si numele societatii unde lucreaza in prezent si va rog sa-mi spuneti daca Instanta Judecatoreasca poate sa ma ajute de aceasta data si cum. Multumesc.

    0
    0

  • Roxana pe 9 Aug 2008, 17:34
    dreptul meu

    Parintii mei vor divorta,iar eu impreuna cu sora mea am hotarat sa ramanem impreuna cu mama.Problema este ca mama nu are conditii spre a ne oferi un adapost si vrem sa ne cerem dreptul la casa in care stam momentan.Locuim impreuna cu bunicul(tatal tatalui meu),in case diferita ,dar nu avem acte pe casa.Avem vreo sansa sa locuim in continuare in casa chiar si dupa divort?As dori un raspuns cat mai repede.Va multumesc!

    0
    0

  • valeria mogos pe 4 Aug 2008, 14:05
    pensie de intretinere minor

    pina cind se plateste pensia de intretinere pentru minori? Ce se intelege prin "terminarea studiilor", obtinerea licentei sau se include si masteratul? Pensia se plateste pentru studii la o facultate sau se poate si pentru mai multe ? Cum sistez plata pensiei daca se considera studiile terminate?

    0
    2

  • ana maria pe 25 Iul 2008, 15:22
    intrebare

    sunt cu un barbat de 10 ani si avem impreuna un baiat de 9 ani.m am hotarat sa divortez...pe motive diverse(alcool.violenta domestica,etc)as vrea sa stiu daca sunt sanse ca el sa castige copilul in instanta,desi el nu are nici un venit si nici o locuinta...eu lucrez dar nu imi pot permite un avocat...in cazul asta ce as putea sa fac?va rog sfatuiti ma unde as putea gasi un ajutor

    0
    0

  • kirai niculina pe 24 Iul 2008, 08:38
    despre divort

    sunt casatorita de 16 ani,avem un copil de 14 ani ,infiat,as dori sa divortez,dar in urma consultarii unui avocat am constatat ca eu nu am nimic din acest apartament,mentionez ca apartamentul a fost dobandit inaintea casatoriei de catre sot.intrebarea mea este:nici copilul nu are nimic din acest apartament?

    0
    0

  • Simo pe 27 Iun 2008, 20:14
    pensie intretinere

    In urma cu 4 ani am divortat, copilul minor fiindu-mi incredintat mie, tatal fiind obligat la plata unei pensii de intretinere de 500.000 lei vechi motivat de faptul ca nu obtinea venituri. Pana in acest moment a platit numai 3.500.000 lei vechi, ultima plata fiind facuta in ianuarie 2005. Pot cere majorarea pensiei de intretinere retroactiv, de la data la care a inceput sa lucreze, avand in vedere ca dupa 2 ani de cercetari efectuate de politie, acum au aflat ca lucreaza de aproximativ 1 an si jumatate fara sa-i plateasca copilului pensia la care era obligat? Se poate pune problema prescrierii avand in vedere ca am depus nenumarate plangeri la politie pentru abandon de familie? Multumesc mult

    0
    0

  • daniela pe 26 Iun 2008, 23:55
    copiii nostri

    sunt divortata de 8 ani si am respectiv 2 copii rezultati in urma casatoriei, intotdeauna am avut si am probleme privind plata pensiei alimentare fostul sot mai nou tot ce are bunuri materiale si banesti le-a trecut pe ale nume din fam. lui si nu mai vrea sa plateasca pe motiv ca nu are nici un fel de venit. din nefericire locuim in acela-si oras suntem foarte populari iar el are ceva afaceri destul de prospere . am incercat sa stau de vorba cu el sa-l fac sa inteleaga ca,copiii nosri au nevoie de foarte multe si l-am rugat sa le plateasa pensie alimentara raportata la minimul pe ec .: binenteles ca nu a vrut pe motiv ca am eu nevoie de bani( mentionez ca intretin singura cei 2 copii resectiv 16 si9 ani ,le platesc si meditatii si pot sa spun ca muncesc din greu ptr .ca lor sa nu le lipseasca nimic) cu toate aceste vreu sa mentionez ca indiferet cui ii sunt incredinta-ti copii cealalta parte trebuie SA ISI FACA DATORIA DE PARINTE NU ESTE VINA LOR CA S-AU NASCUT iar apoi cind ne mai convine ceva vrem sa scapam ca si cum ei nu ar mai exista : ei nu sunt jucariile noastre de care ne-am plictisit si cind nu ne mai plac le aruncam la gunoi .In final l-am dat in judecata ptr. pensie alimentara i s-a dat un termen de plata a pensiei alimentare ( minim pe ec.)si din nou nu a vrut sa plateasca la care el s-a ales cu dosar penal. ramine sa vad ce fel de surprize ma vor mai astepta .

    0
    1

  • vio pe 20 Iun 2008, 10:34
    pensie intretinere

    Platesc pensie pentru fata mea de 20 ani si acum m-a chemat in tribunal pentru marire de pensie intretinere. Vreau sa-mi explicati daca in adeverinta de salariu (calculul pe ultimele 6 luni) trebuiesc calculete si orele periculoase, prima de paste, prima de craciun, prima de ziua copilului(pentru ca mai am un copil cu actuala sotie), al 13-lea salariu sau prima de concediu de odihna, deoarece acestea se dau odata pe an si nu sunt permanente. Mentionez ca am fost internat si am avut medical 1 luna. Se ia in calcul si venitul pe aceasta luna in care am fost in medical? Vreau sa fac intampinare si sa spun ca sunt grav bolnav din anul 2006 (o boala cronica) si dau pe medicamente 150 ron/luna iar regimul alimentar este foarte costisitor. La art.94 di codul familiei spune ca "Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cre si cu mij. celui ce urmeaza a o plati". Va rog sa-mi raspundeti in cel mai scurt timp posibil Multumesc anticipat!

    0
    0

  • dragoi constantin pe 21 Mai 2008, 22:18
    vreau sa divortez

    vreau sa divortez si am un copil minor.ce sanse am sa castig copilul.tin sa precizez ca cel mic a locuit o buna parte la parintii mei eu fiind plecat in strainatate4 ani

    0
    3

  • narcis pe 18 Apr 2008, 23:52
    micsorarea pensiei de intretinere

    Platesc pensie pt. fiul meu 378ron de un an si jumatate. Pana in luna ianuarie lucram foarte multe ore suplimentare (320 ore/luna).Din februarie nu mai lucrez ore suplimentare, iar salariul a scazut considerabil. La salariul tarifar de1050ron este normal sa platesc suma de mai sus? Vreau un sfat pentru ca intentionez sa redeschid proces.

    0
    0

  • iftode crina pe 12 Apr 2008, 01:25
    incredintare minora

    sotul meu a plecat cu amanta in strainatete d eun an si 4 luni parasind domiciliul si copilul.la divort exista vreo sansa sa mi ia copilul.doar pentru ca eu nu am serviciu momentan/ce pot sa fac/

    1
    2

  • Mircea pe 1 Apr 2008, 20:25
    termenul pensiei de intretinere

    Daca copilul a atins varsta majoratului si nu si-a terminat studiile, iar dupa aceasta varsta nu mai sunt de acord cu plata pensiei de intretinere, ma obliga in vreun fel legea?

    0
    0

  • Georgeta Garnica pe 13 Mar 2008, 16:41
    Mostenirea fiului meu minor

    Am divortat acum 12 ani si legea mi-a incredinta copilul in varsta de 13 ani in momentul asta,fostul sot a platiti doar doua luni pensie alimentara dupa divort si a abandonat serviciul in vremea aia,recent dumnealui vrea sa isi vanda casa,in cazul acesta as dori sa va intreb daca: Filului meu ii corespunde vreun procent din vanzarea acestei proprietatii? Va multumesc Georgeta G.

    2
    0
Pagina « 1 2 3 4 5 6 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod