Cele mai frecvente greseli pe care le poate face o proaspata mamica

Traiesti una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarei femei: tocmai ai devenit mamica. Pe langa euforia specifica si emotia de a fi dat nastere unui copil, perioada imediat...

Traiesti una dintre cele mai frumoase perioade din viata oricarei femei: tocmai ai devenit mamica. Pe langa euforia specifica si emotia de a fi dat nastere unui copil, perioada imediat urmatoare aparitiei bebelusului se caracterizeaza si printr-o serie de temeri.

Ai sentimentul ca multiplele responsabilitati care au aparut te coplesesc. Vei putea, oare, sa fii o mama buna? Iata cateva dintre situatiile care apar si unele greseli pe care le poti face.

Nu uita sa ai grija si de tine insati

Pentru noul nascut, tu esti soarele, luna si stelele, Alfa si Omega, inceputul si sfarsitul, centru micului sau univers. Este perfect normal sa se intample astfel, insa acest lucru nu inseamna ca ar trebui sa te neglijezi.

Nu ezita sa ceri ajutorul partenerului, mamei tale sau unei prietene apropiate pentru a se ocupa de bebelus timp de cateva ore, iar tu ocupa-te de ceva care iti face placere: o baie relaxanta, cu multa spuma, o vizita la salonul de coafura, intalnirea cu niste buni amici, sau pur si simplu dormi - cu siguranta, ai nevoie de asa ceva.

Te vei simti mult mai bine ulterior.

Nu-ti neglija partenerul de viata

La sfarsitul unei zile in care ai senzatia ca nu ai facut altceva decat sa hranesti micutul la san si sa-i schimbi scutecele, ultimul lucru de care probabil ai chef este sa iti petreci seara impreuna cu partenerul - insa tocmai in aceasta perioada este important sa petreceti cat mai mult timp posibil in cuplu.

Sotul tau va intelege ca nu i te mai poti dedica lui asa cum o faceai inainte, dar cu siguranta va va prinde bine amandurora daca ati avea uneori momente numai pentru voi.

Alaptarea nu este intotdeauna solutia pentru a linisti bebelusul care plange

Aceasta este o greseala pe care multe mamici au tendinta sa o faca. Te gandesti ca poate nu ai suficient lapte, poate ca micutul nu a mancat de ajuns, si incerci sa il hranesti din nou, chiar daca abia a mancat.

De fapt, exista mai multe motive pentru care scanceste si pentru fiecare dintre acestea, exista un anumit "stil de plans".

In curand, vei putea "descifra" in plansul lui care este motivul nemultumirii si vei proceda in consecinta.

De fapt, plansul unui bebelus este destul de usor de interpretat: de exemplu, "mi-e foame!" implica un scancet prelungit, dar nu foarte intens, in timp ce "sunt suparat si ma simt singur!" presupune un plans cu rezonanta variabila, de la un bolborosit jalnic, pana la tipete ascutite.

Cere sfatul celorlalti, dar nu crede tot ce auzi

Multi oameni care devin parinti pentru prima oara se simt debusolati si chiar coplesiti de noile responsabilitati de care trebuie sa se achite. Cum n-ai mai fost niciodata in postura asta, este firesc sa-i intrebi pe cei despre care stii ca te pot ajuta.

Dar ai grija sa nu fii pur si simplu "bombardata" cu informatii, sfaturi, recomandari si indicatii - unele contradictorii, unele de care pur si simplu nu ai nevoie.

Invata sa ai incredere in ceea ce-ti dicteaza instinctul matern, pentru ca nimeni nu este mai in masura sa stie ce este bine pentru bebelus, decat chiar tu - mamica lui.

Nu cumpara mai mult decat este necesar

Numeroasele companii producatoare de accesorii pentru bebelusi te-ar putea face sa crezi ca, daca nu cumperi fiecare piesa de mobilier disponibila, fiecare tip de hainuta sau scutec, lotiune sau jucarie, nu esti o mama buna. In realitate, a face asa ceva este pur si simplu risipa!

Cu siguranta, cel mic nu are nevoie de toate acestea. Ceea ce-i trebuie sunt, in principiu, urmatoarele lucruri: patut, scutece, cateva hainute si salopete plusate, cateva jucarii si accesoriile pentru a fi hranit. Asadar, nu te agita daca bebelusul tau nu beneficiaza de ultimul model de biberon - cu siguranta, el nu va observa asta.

Aminteste-ti ca un copil nu constituie rezolvarea tuturor problemelor

In cazul in care ai probleme in casnicie, cea mai mare greseala pe care ai putea sa o faci ar fi sa ramai insarcinata numai pe considerentul ca bebelusul ar reface puntile dintre voi.

Un copil consolideaza un cuplu, dar in extrem de putine cazuri reface o relatie si ii apropie pe cei doi parteneri.

De fapt, s-ar putea intampla exact contrariul. Un copil iti solicita foarte mult atentia si, daca aveai anterior probleme in cuplu, acum acestea s-ar agrava. Si nu uita ca bebelusul nu are nici o vina.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod