Ce semnifica desenele copilului

Inainte de a reusi sa faca alte lucruri, uneori chiar inainte sa vorbeasca bine, daca ii vei oferi o bucatica de hartie si un creion, copilul tau va desena... sau macar va mazgali ceva!
Inainte de a reusi sa faca alte lucruri, uneori chiar inainte sa vorbeasca bine, daca ii vei oferi o bucatica de hartie si un creion, copilul tau va desena... sau macar va mazgali ceva!

Inainte de orice trebuie sa stii ca micile mazgaleli, daca este vorba despre micuti de sub doi-trei ani, reprezinta modul in care copilul tau isi exprima bucuria, indoielile, temerile, spaimele… Exprima ceea ce ii dicteaza instinctele, in forma lor pura. Desenele micutului sunt o mina de aur pentru mama, daca aceasta stie sa le inteleaga, pentru ca exprima mai mult decat poate micutul sa o faca prin limbaj, de exemplu.
 

Mazgalelile de la 2-4 ani

 
La aceasta varsta, uneori, copilul deseneaza rotocoale, gheme de linii, linii lungi sau diagonale, care aparent nu exprima nimic. Roselin Davido, psiholog si specialist in desenele copiilor,  autoarea cartii “Desenele copilului” (editura l’Archipel, 1998),  spune ca mazgalelile sunt o etapa obligatorie, fara de care nu se poate.


“Ghemele pe care micutul le realizeaza, fara nici un pic de indemanare, ii reprezinta propriul eu. O sa observi ca micutul va prefera sa foloseasca culoarea cea mai des intalnita. Roz-rosu la fetite si albastru la baietii. Micutii transpun realitatea pe care o percep in desenele lor si este foarte bine. Daca vrei sa patrunzi tainele desenului lor, analizeaza daca are o ordine a lui proprie, daca are un anume soi de echilibru. Acest echilibru inseamna uneori doar a desena ceva in mijlocul paginii, care se traduce prin 'eu sunt centrul univesului!', ceea ce este perfect adevarat”, afirma Roselin Davido.
 

Operele de “arta” la 5 ani

 
La aceasta varsta, copiii sunt interesati sa-si proiecteze propria imagine in desenele lor, sau de lucrul care ii intereseaza cel mai tare. Daca baietii vor fi preocupati de a schita masina tatalui, fetitele vor fi dornice sa creioneze mutrite de fetite, dar nu vor uita sa puncteze cerceii sau bratara de la mana.

“Caracteristic la aceasta varsta este faptul ca micutul va renunta imediat la desenul lui, daca greseste, sau daca ceea ce deseneaza nu se potrtiveste cu ceea ce isi imagineaza. Acceptati aceasta risipa de hartie”, explica Roselin Davido.

“Este un mod in care copilul isi exerseaza perseverenta, ambitia, dorinta de a reusi ceea ce si-a propus. Desenele la aceasta varsta sunt deziderate, si uneori exprima frustrari. Un baietel de 5 ani desena mereu rachete, toate in pozitia de lansare. Micutul era <victima> fratelui lui mai mare, care il domina. In desene, cel mic, era liderul, era racheta… ”, spune Roselin Davido.

Pe de alta parte, copilul va pune in desenele lui ceea ce isi doreste sau ceea ce il deranjeaza.
“O fetita desena mereu mutrite, carora le facea doi dinti vizibili si galbeni. Micuta avea dinti stricati si aceasta era un motiv de stres pentru ea”, povesteste Roselin Davido.
 
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod