10 lucruri esentiale pentru noul an scolar

Crezi ca pana la inceperea scolii mai este timp suficient pentru pregatiri? Am putea sa te contrazicem, de vreme ce orele petrecute la birou si responsabilitatile familiale...

Crezi ca pana la inceperea scolii mai este timp suficient pentru pregatiri? Am putea sa te contrazicem, de vreme ce orele petrecute la birou si responsabilitatile familiale si casnice iti consuma aproximativ tot timpul de care dispui... Cand sa te ocupi (si) de lucrurile care nu trebuie sa ii lipseasca celui mic o data cu prima zi de scoala?

Tocmai de aceea, este cazul sa incepi din timp goana dupa rechizite, pentru a avea totul asigurat in momentul "critic". Iata care sunt cele 10 obiecte pe care trebuie sa le cumperi pentru ca prichindelul tau sa inceapa noul an scolar cu piciorul drept.

1. Un organizer sau un biblioraft. In cazul in care stii foarte bine ca micutul tau este uituc prin definitie atunci cand vine vorba despre lucrarile importante pe care le-a avut de facut la scoala, este timpul pentru aplicarea unei noi strategii.

Cumpara un organizer sau un biblioraft (vei gasi cu usurinta aceste obiecte la raionul papetarie si rechizite al oricarui hypermarket), in care sa isi aseze lucrarile de la scoala, pe care trebuie sa i le vizezi, imediat cum a intrat in casa.

Acest "proces" de prezentare a celor mai importante "documente" academice ale sale trebuie sa se realizeze intr-un loc cat mai vizibil, cum ar fi bufetul de la bucatarie sau masuta de pe hol. Acest biblioraft, dosar sau tavita pentru documente trebuie sa contina "scutirile", notele de absenta, biletele de observatie ale profesorilor, temele de scoala notate.

Fiecare dintre acestea poate avea un dosar special in cadrul organizer-ului. Mai mult decat atat, poti folosi sticker-e sau post-it-uri colorate, pentru a semnala lucrurile importante sau pentru a-i aminti micutului ce anume are de facut.

2. Ghiozdanul. Cartile, caietele, penarul si alte instrumente necesare studiului zilnic, timp de cinci zile pe saptamana, ocupa mult spatiu si cantaresc destul de mult pentru un copil.

Ca atare, un ghiozdan incapator si rezistent este mai mult decat obligatoriu pentru prichindelul tau.

Alege un ghiozdan care sa ii sustina spatele si sa ii lase mainile libere - un ghiozdan sau un rucsac de spate, cu bretele pe ambii umeri este ideal in acest sens, dar poti opta si pentru o geanta de umar sau o banduliera.

Cu toate acestea, majoritatea parintilor opteaza pentru un rucsac, deoarece distribuie greutatea in mod echilibrat pe ambii umeri si nu afecteaza, in timp, coloana vertebrala a copilului. Pentru a alege ghiozdanul perfect, tine cont de aceste sfaturi:

Cumpara un ghiozdan care are partea din spate si bretelele protejate de burete, pentru a atenua presiunea exercitata in zona spatelui, a umerilor si a subratului.
Alege un rucsac cu mai multe compartimente si buzunare - obiectele vor fi pastrate in mai buna siguranta, iar cel mic va sti exact unde sa le caute. In plus, greutatea lor va fi distribuita in mod egal.
Achizitioneaza pentru copilul tau un ghiozdan din material reflectorizant, pentru ca micutul sa fie si mai vizibil soferilor in cazul in care programul de scoala se prelungeste dupa lasarea intunericului.

3. Un calendar. Temele pentru acasa, antrenamentele, orele de muzica sau de balet, evenimentele sociale ale copilului... Toate acestea este preferabil sa fie notate intr-un singur loc, deoarece elevii au prostul obicei de a uita ce au de facut a doua zi sau peste o saptamana. In plus, pierd sirul evenimentelor, mai ales in perioadele extrem de aglomerate, cu teze, lucrari sau evaluari din partea profesorilor. Astfel, un calendar se dovedeste un ajutor incomensurabil pentru elevul tau silitor.

Parintii prefera sa cumpere un planner - este mult mai popular si mai util, mai ales ca poate fi usor purtat in ghiozdan sau consultat acasa.

Pentru elevii din clasele superioare, pentru studenti sau pentru copiii de scoala generala, care sunt nepregatiti pentru un planner, un calendar de perete este o solutie excelenta - acest obiect le va aminti in permanenta lucrurile pe care trebuie sa le faca saptamanal sau chiar lunar.
Memoria vizuala este extrem de importanta pentru un elev si aceasta trebuie exersata.

In cazul in care esti mandra mamica a unui copil care tine minte tot ceea ce are de facut, fara consultarea calendarului, atunci exista calendare cu foi care se pot rupe, pentru a-si nota cele mai importante activitati ale zilei sau anumite lucruri care este posibil sa scape atentiei. Aceste foi pot prezenta programul zilei intr-un mod amuzant, care sa il ajute pe cel mic sa isi organizeze si mai bine timpul si activitatile.

4. Jocuri care sa ii stimuleze creativitatea. Elevul tau incearca sa faca fata cat mai bine posibil tranzitiei de la o zi intreaga de joaca la o zi de scoala, cu ore multe si teme si mai multe, pe care le are de indeplinit acasa. Atata vreme cat isi face toate temele, realizeaza toate rapoartele si proiectele pe care le-a primit de la profesori, ofera-i jocurile preferate sau pune-i la dispozitie activitati relaxante, in orele de seara.

Printre acestea se numara colectia sa preferata de carti de aventuri, unele jocuri video sau pentru computer, carti despre marile descoperiri ale lumii, scrise pentru varsta lui. O idee excelenta este si aceea de a-i ocupa timpul cu lucruri pe care le poate crea el insusi - o macheta de avion, un ierbar, un album foto cu animalele sale favorite etc.

5. Etichetele. Desi nu pare un lucru important, este crucial ca numele complet al micutului sa se regaseasca pe toate cartile si caietele sale. Monograma sau etichetele cu numele complet al copilului, lipite sau cusute, trebuie sa se regaseasca pe hainele, ghiozdanul sau cutia pentru pachetel a celui mic.

Datele copilului sunt necesare in cazul in care elevul are un nume similar cu al unui coleg sau un ghiozdan identic cu al altui copil.

In acest fel, vei evita unele confuzii si neplaceri inerente - sa nu uitam ca cei mici au obiceiul de a imparti lucrurile sau de a uita unde si le pun pe ale lor.

Daca un coleg are un penar la fel ca al copilului tau, este posibil sa il puna in ghiozdanul sau, din greseala, lucru care va genera mici "frictiuni" care pot fi evitate...

6. Acasa e cel mai bine... Uneori, un obiect care sa ii aminteasca de casa si de mediul atat de familiar si de drag este un ajutor real in "lupta" copilului cu sistemul educational... Pentru cel mic poate fi o perioada dificila inceperea scolii sau revenirea pe bancile acesteia.

Pentru a-i aminti de tine si de "acasa", atunci cand plecati la cumparaturi de rechizite si alte obiecte necesare inceperii noului an scolar, cumpara-i o mascota sau o jucarie care sa ii incapa in rucsac, in dulapul de la scoala sau in pupitru. In acest fel, de fiecare data cand va privi jucaria se va gandi la tine si va sti ca il astepti acasa, cat mai repede.

7. Materiale de studiu. O vorba inteleapta spune cam asa: "Mama invataturii este repetitia"... Nimic mai adevarat. Doar practica este cea care iti asigura asimilarea anumitor informatii. Astfel, daca stii ca exista o anumita materie la care copilul tau are probleme sau pe care ii este mai dificil decat in mod obisnuit sa o inteleaga, cumpara-i o carte cu activitati de scurta durata (5-10 minute), pe domeniul respectiv, care sa il ajute sa isi imbunatateasca abilitatile.

8. Carti de referinta. Nici unui elev nu trebuie sa ii lipseasca un dictionar (explicativ, dar si ortografic, ortoepic si morfologic etc.), un atlas (geografic, anatomic, dedicat stiintelor naturii etc.). Numai in acest fel, elevul va avea acces la toate informatiile de care are nevoie pentru a-si imbogati vocabularul si pentru a-si fixa cunostintele invatate la scoala.

9. Un ceas. Timpul are cu totul alta valoare pentru copii. Iar orele de scoala trec cel mai greu dintre toate...
Daca prichindelul tau nu este obisnuit sa poarte un ceas de mana in mod regulat, inceperea scolii este un moment mai bun decat oricare altul pentru a-i face cadou primul sau ceas.

Este un accesoriu util si necesar atunci cand trebuie sa jonglezi cu un orar aglomerat, cu ore de studiu si activitati, si, in plus, va sti intotdeauna cat este ora si cat timp mai are la dispozitie pana la terminarea unui proiect (sau cate minute il mai despart de plecarea acasa...).

Lasa-l pe el sa isi aleaga modelul care i se pare cel mai confortabil de purtat in fiecare zi si asigura-te ca ceasul nu are functii care ar putea deranja cursul firesc al orei, cum ar fi o alarma.

10. Cutia pentru pachetel si o sticla pentru apa. Avand in vedere faptul ca vara nu s-a sfarsit, ia in calcul posibilitatea deshidratarii - copiii alearga foarte mult, se joaca si, in timpul activitatilor fizice pe care le desfasoara, uita sa mai bea apa. Tocmai de aceea, este preferabil sa il "dotezi" pe micut cu o sticla pentru apa, pe care sa o aiba la indemana atunci cand ii este sete.

Bineinteles, mai intai afla care sunt regulile institutiei respective de invatamant - in unele cazuri, este posibil ca cei mici sa fie nevoiti sa pastreze sticla in ghiozdan sau in dulap, lucru valabil si pentru cutia pentru pachetel, care ii asigura un pranz sanatos si consistent.

 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Kids Boutique pe 26 Iul 2011, 02:21
    Alegerea Ghiozdanului Potrivit

    Am trecut prin povestea asta anul trecut, cand baietelul meu a inceput cls I. Sincer, am cautat tare mult sa gasesc un ghiozdan care sa indeplineasca cu succes toate aceste functii si care in plus sa ii placa si lui pentru ca de fapt, el il foloseste. Am fost tare fericita cand am gasit Ergobag in Germania, un ghiozdanel ce imbina principiile rucsacului pentru drumetii cu tot ceea ce este necesar unui ghiozdan pentru scoala. Pustiul meu este tare incantat pentru ca Ergobag arata foarte bine si are un fel de insigne detasabile pe care el le poate schimba oricand. Nu mai spun ca este fabricat din materiale reciclabile, impermeabile, are o bara de aluminiu in partea din spate care echilibreaza greutatea, are prinderea in doua puncte ceea ce face ca greutatea sa fie distribuita in mod egal atat pe umeri cat si pe solduri, partea cea mai stabila a corpului...In set sunt incluse tot felul de accesorii ca de ex o husa de ploaie, un penar cu tot ce este necesar, un dosar din plastic in care se pot aseza portofoliile pentru a se evita indoirea colturilor, o borsetuta in care se pot pune lipiciul, foarfeca, pensulele sau alte lucruri care ii sunt necesare la scoala. Are chiar si un alt rucsacel ce se poate atasa peste Ergobag si in care se poate pune echipamentul pentru educatie fizica! Ce mai? E cel mai tare :)) http://www.facebook.com/pages/Ergobag-Romania/129280373813524?sk=photos www.kidsboutique.ro

    1
    0

  • JASMINA pe 5 Iun 2010, 14:10
    cvfdgf

    bgfjkmjdf fsdydbdyfe

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod