Snowshoe - motanul incaltat

Iubitoare si foarte sociabile, pisicile Snowshoe sunt niste partenere de viata extrem de iubitoare. Desi nu atat de "vorbareata" ca Siameza, pisica Snowshoe poate fi un partener de "discutie", avand o voce foarte melodioasa.

Intretinere

Snowshoe este o pisicuta care nu are nevoie de intretinere speciala, dar care se bucura de atentia pe care o primeste atunci cand va faceti timp pentru ingrijirea ei. Nu are probleme specifice de sanatate, dar, ca in cazul oricarei alte pisici, nu trebuie sa neglijati consultul veterinar anual si vaccinarile obisnuite. Speranta ei de viata este de 9 pana la 15 ani. Snowshoe este o pisica activa si de aceea nu este predispusa la obezitate.

Standard

Capul este lat, pometii sunt ridicati si au contururi line. Are marime medie, este usor rotunjit si tot atat de lat pe cat este de lung.
Falcile proeminente sunt acceptate la masculi, iar structura osoasa trebuie sa iasa in evidenta. Marimea capului este proportionala cu cea a torsului si a membrelor.

Urechile au marime medie, varfuri usor rotunjite, sunt alerte si destul de late la baza, linia urechilor continuand-o pe cea a craniului.

Ochii au forma ovala sau de aluna, nu sunt proeminenti si sunt orientati spre baza urechilor. Este acceptata orice nuanta de albastru, fiind de preferat cea stralucitoare.

Barbia este ferma.

Botul este proportional cu marimea capului si prezinta un stop fin. Nu este nici foarte lat, nici patratos, dar nici ascutit.

Nasul nu este nici prea lat, nici prea ingust, ci proportional cu capul.

Profilul se constituie din doua planuri distincte, aflate la acelasi nivel si separate printr-un stop usor.

Gatul este proportional cu capul si cu corpul.


Corpul are o lungime medie, nu este nici indesat, nici delicat. Bine proportionat, cu sisteme osos si muscular bine dezvoltate, puternic, agil. Masculii au o marime medie spre mare, iar femelele sunt proportional mai mici decat masculii.

Membrele sunt proportionale cu corpul, iar sistemul osos este bine structurat.

Labele sunt proportionale cu membrele si cu torsul si au forma ovala. Prezinta cinci degete la membrele anterioare si patru la cele posterioare.

Coada are o latime medie la baza, ingustandu-se usor spre varf; lungimea este proportionala cu cea a corpului.

Blana/culoare/tipar

Blana este scurta spre medie, fina la atingere, iar densitatea ei ii permite sa stea lipita de corp. Sunt acceptate toate culorile, in special variantele seal point si blue point, iar pointurile sunt clar conturate.

Culoarea blanii trebuie sa aiba o nuanta mai deschisa decat cea a pointurilor.
Culoarea "mastii", a cozii, a urechilor si a membrelor trebuie sa fie densa si bine definita. Toate aceste zone trebuie sa aiba aceeasi nuanta. "Masca" trebuie sa acopere tot chipul (cu exceptia zonelor albe) si sa se continue spre urechi prin marcaje bine conturate. Tiparul ideal al fetei trebuie sa includa botul alb de forma unui V intors, iar labele trebuie sa prezinte "sosetute" albe, simetrice.

Tiparele blanii sunt foarte variate. Fiecare pisoi se naste cu marcaje distinctive. Nu exista o modalitate de a prezice ce fel de imprimeuri va avea blana pisoilor, cantitatea de alb variind de la caz la caz. Pisoii Snowshoe se nasc complet albi, iar dupa cateva saptamani li se definitiveaza culoarea si marcajele blanii.

Nuantele de blana posibile sunt blue point, seal point, liliachiu, ciocolatiu, culoarea scortisoarei si roscat.
Exemplarele seal point si blue point sunt cele mai numeroase, iar crescatorii s-au axat mai mult pe obtinerea acestor varietati datorita impactului pe care il au in combinatia cu albul. Tiparul perfect, cel de show, este foarte greu de obtinut.

Exemplarele ideale variaza in functie de standardele diferitelor asociatii feline. General vorbind, pisicile Snowshoe pot fi impartite in doua categorii: mitted si bicolor. Este de preferat ca exemplarele care participa la expozitii sa prezinte un contrast pronuntat intre pointuri si alb.

Sunt penalizate: lipsa albului pe cele 4 labute, aspectul lanos al blanii, parul lung, orice alta culoare a ochilor cu exceptia albastrului, torsul prea indesat sau prea delicat, coada foarte ingusta, cu aspect de bici.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Dragos pe 8 Iun 2010, 22:55
    Ne dorim un motanel asemanator

    Ne dorim f. mult un pui din aceasta rasa, poate fi si metis. Am avut un motanel ca cel din poza, l-am crescut de mic si dupa 2 ani l-a lovit o masina. Disparitia lui ne-a lasat un gol imens. Dorim sa luam legatura cu persoanele care au pisoi asemanatori. Multumim! 0722760235; 0726121895

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod