Simptomele si tratamentul bolilor de piele

Bolile de piele sunt des intalnite la caini. Acestea apar, de cele mai multe ori, din cauza dereglarilor bacteriene, alergice, parazitare sau hormonale. Nici cainii batrani...

Bolile de piele sunt des intalnite la caini. Acestea apar, de cele mai multe ori, din cauza dereglarilor bacteriene, alergice, parazitare sau hormonale. Nici cainii batrani nu sunt feriti de aceste boli ale pielii. Semnele sau simptomele acestora sunt foarte usor de detectat: pe anumite portiuni, pielea devine rosiatica, uneori aceste iritatii sunt insotite de caderea parului, scabii si cruste. Simptomele bolilor de piele pot fi asemanatoare intre ele, ceea ce ingreuneaza stabilirea diagnosticului.

Supusa procesului inevitabil de imbatranire, pielea, asemenea tuturor organelor, cunoaste o alterare fiziologica. Organ metabolic activ, pielea protejeaza organismul de agenti fizici, de infectii si intervine in termoreglare. Se observa deseori ca pielea cainelui batran este prea uscata sau prea uleioasa (seboreea uscata sau grasa), inelastica si cu pete inchise la culoare.

Parul este in general rar si lasa sa se vada scuame albe sau maronii (matreata), de dimensiuni variabile. Pielea este in general fina, cu zone ingrosate (calozitati) in punctele de presiune: coate, jaret, pernite.

O data cu inaintarea in varsta, pielea cunoaste o diminuare a functiilor sale, devenind mai sensibila la infectii, iar cicatrizarea se face mai greu. 


Sanatatea pielii si a parului este afectata de carenta, dar si de excesul de proteine, vitamine A, B, E si zinc. Aportul insuficient de vitamine si minerale se inregistreaza atunci cand cainele primeste hrana preparata in casa sau cand acesta sufera de o problema digestiva. Excesul vitamino-minerale exprimat prin fenomene de intoxicatie, caderea parului si prurit se intalneste in cazul administrarii abuzive de astfel de suplimente de catre proprietari, fara avizul medicului veterinar.

Simptomele si tratamentul bolilor de piele: Pruritul

Pruritul (sau senzatia de mancarime) poate fi de intensitate variabila, poate fi sezonier (vara) sau tot timpul anului, si are multiple cauze. Tinand cont de aceste caracteristici si de o anamneza amanuntita, se poate preciza exact cauza mancarimii. 

Pruritul este frecvent ca manifestare a unei dermatite alergice la pureci, la unele alimente sau la contactul cu unele substante sau materiale iritante.

Unele modificari ale pielii si ale parului apar la batranete, din cauza tulburarilor hormonale (hormoni sexuali sau tiroidieni) si metabolice.

Simptomele si tratamentul bolilor de piele: Dermatita alergica

Dermatita alergica la pureci se manifesta pe pielea dorsolombara, deasupra cozii, dar si pe coaste si abdomen. Pruritul este violent, ducand la depilatie, pielea este rosie, cu rani, foarte dureroase in scurt timp. 

 

Dermatita alergica este o inflamatie a pielii, care apare in urma expunerii la un factor alergic. La animalele de companie, primul semn al alergiei este mancarimea. Rezultatul scarpinatului (care este inevitabil) consta in zone rosii ale pielii, fara par si cu rani supurative.

Pielea uscata devine, cu timpul, solzoasa. Imbaierea cu un sampon necorespunzator, folosirea apei exagerat de calda si o dieta deficienta in acizi grasi si zinc pot duce la uscarea excesiva a pielii.

In cazul alergiei alimentare, leziunile sunt localizate diferit la nivelul fetei, in jurul ochilor sau al botului, la extremitatile membrelor sau pe abdomen. De multe ori, o otita externa bilaterala recidivanta este, de fapt, manifestarea clinica a unei alergii alimentare.

In acest caz, pruritul nu este sezonier, fiind legat de alimente potential alergogene: carne rosie, lapte, oua, condimente.

Alergia alimentara este o reactie anormala fata de un ingredient nutritional. Printre simptomele alergiei alimentare, alaturi de problemele digestive precum voma si diareea, se numara si infectiile secundare bacteriene ale pielii si pot provoca zone inrosite cu scurgeri si cu cruste.

Dintre dermatofiti, malassezia species poate da un prurit variabil in regiunea axilara, interdigitala, pe abdomen sau la nivelul urechilor. Suprainfectarea calozitatilor (a bataturilor) si a leziunilor de grataj se observa la cainele batran si necesita un tratament indelungat. Nu trebuie neglijata manifestarea cutanata a sindromului Cushing: cu alopecie (caderea parului) bilaterala si simetrica, pielea foarte fina si fara tonus. Leziunile initiale nu sunt pruriginoase, dar complicatiile suplimentare sunt.

Importanta diagnosticului corect

Pentru a stabili un diagnostic corect, anamneza este foarte importanta: crescatorul trebuie sa ofere medicului toate informatiile legate de perioada de debut a pruritului si descrierea leziunilor (aspect, localizare, culoare, intindere si evolutie). Se tine cont de alimentatie, deparazitare externa si eventualele tratamente (cu corticoizi, antibiotice etc.) din perioada de debut.



Tratamentul pruritului este etiologic si igieno-dietetic. Igiena pielii si a mediului in care traieste cainele, cat si regimul alimentar sunt esentiale pentru ameliorarea mancarimii. Un sampon antiseptic sau emolient protejeaza pielea cu o pelicula hidrolipidica ce combate deshidratarea pielii. Suprainfectiile se trateaza cu antibiotice, iar pruritul se calmeaza cu antihistaminice si corticoizi.

Terapia cu corticoizi se face corect tinand cont de riscul aparitiei sindromului Cushing. Se recomanda dieta speciala pentru piele sensibila. Suplimentele cu vitamine si acizi grasi esentiali amelioreaza metabolismul general, functia hepatica si, implicit, starea pielii.

 

Comentariile 51-88 din 88

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Titone pe 18 Iun 2010, 10:38
    lista inutila, doctori inutili

    Desi e o problema extrem de des intalnita, cum si reiese din numarul comentariilor, aceasta lista se pare ca e inutila. In fapt suntem numai victime ale acestei manifestari, insa nici o autoritate nu se deranjeaza sa ne raspunda. Desi articolul e foarte bun si documentat. Pe de alta parte, sunt la al 3-lea caine, prieten, membru de familie, si, cu exceptia unui SINGUR doctor, restul celor pe care i-am vizitat, sunt animale. Sunt oameni incapabili si insensibili care profita de slabiciunile si sentimentele NOASTRE pentru ca ei sa isi duca o existenta superioara. Printre altele, acesta este un alt domeniu in care Romania este in topul rusinii.

    12
    3

  • zenaida pe 17 Iun 2010, 14:32
    cadere de par

    buna, am un caine ciobanesc german, il am de mai bine de 10 ani si am vazut in ultimile 3 zile ca i-a cazut parul in partea posterioara deasupra cozi si are o rana urata (pielea e roz-rosie cu niste chesti maroni) nu ma lasa sa-l ating ca il doare , si nici la veterinar nu ma pot duce cu el deoarece nu este tocmai un caine care agreaza oameni straini , si nu stiu ce sa fac , nu mai mananca si are si o tuse urata cand vrea sa latre tuseste .....va rog sa-mi spuneti ce boala are si cum il pot trata ..astept raspuns , va multumesc

    26
    10

  • Angelco pe 2 Mai 2010, 16:21
    cadere de par

    Buna am un baietel ceau,ceau de un an in jur la 25 kg si a inceput sai cada parul pe picioarele din fata lateral si in locul de unde a cazut parul puroiaza si sangereaza ca si o rana si miroase foarte urat...si este foarte puturos nu mai mananca si nu mai poti pune mana pe el din cauza cal doare ff tare pielea pe el..va rog daca imi puteti spune ce fell de boala este aceasta si cum se poate trata..va multumesc

    22
    18

  • lavinia leca pe 9 Apr 2010, 23:31
    neg in talpa

    Am un labrador de 6 ani si am descoperit aparitia pe talpa (langa pernuta) a unui neg.Am fost la veterinar si am fost sfatuita sa il scot chirurgical.Nu stiu daca este cea mai buna solutie!

    9
    6

  • G Man pe 8 Apr 2010, 10:17
    help

    nu stiu ce are cainele meu ... am un boxer german de doi ani si nu stiu ce are la piele dar cred ca asa tare il mananca incat se freaca in cusca cu corpul si pe labele din spate este plin de rani (mari de vreo 2-3 cm ...) daca cineva stie ce ar putea sa aiba va rog sa-mi trimiteti raspuns pe adresa de mail sand_man_black2000@yahoo.com

    4
    7

  • Diana pe 21 Ian 2010, 14:44
    caderea parului in exces

    Buna ziua ! Am o catelusa pekinez in varsta de 2 ani si de mai bine de jumatate de an ii cade parul dar foarte mult, lasa suvite intregi de par ,exagerat de mult.( am mai avut catei , si pe mama ei am tinut'o 10 ani in casa dar ii cadea doar primavara si vara parul , dar nu atat de mult) O spal cu sampon de catei mereu am spalat'o asa. Ea nu mananca mancare pt catei deloc , foarte rar conserve dar putin gusta , mananca numai carne de pui, oase , sau pateuri.Astept raspuns in mail ,va multumesc.

    19
    4

  • nicoleta pe 3 Dec 2009, 03:30
    boala pieli

    am un catel de o luna si ii cade blana .Am fost la veterinar si ia dat un unguent mibazon .imi puteti spune cat de grav este si daca scapa de aceasta problema?astept rasppuns va multumesc

    17
    5

  • nicoleta pe 3 Dec 2009, 03:29
    boala pieli

    am un catel de o luna si ii cade blana .Am fost la veterinar si ia dat un unguent mibazon .imi puteti spune cat de grav este si daca scapa de aceasta problema?astept rasppuns va multumesc

    11
    3

  • vasile florica pe 1 Nov 2009, 10:50
    demodecie

    am o catelusa shutzu de 2 ani a fost diagnostitcata cu asa zisa boala demodecie i-am facut bai cu solutii si sampoane ,i-am dat cu fel de fel de unguente locale ,a luat antibiotice ptr ca ar avea si un stafilococ prima data ia trecut si dupa 2 luni a reaparut iar dar in alta parte a corpului .acum are la labute si nu mai poate sa mearga bine nu stiu ce as mai putea face ptr ea vreau si eu un sfat macar

    6
    2

  • sory pe 9 Sep 2009, 13:59
    intrebare

    pt cei kre ati scris aia rasp le primiti pe mail sau se vb asa intre noi?

    8
    3

  • sorina pe 9 Sep 2009, 13:52
    boala de piele

    am un catel de 11 ani jumate care are bube albe pe aproape tot spatele si pe codita in partea de sus.tin sa precizez k mananca mancare de casa bors si graunte.stiu k nu e bine dar nu se satura doar cu graunte.am observat aceste bube de kteva zile de knd l-am tuns.aveti idee ce poate fi si cu ce sa-l tratez?multumesc

    7
    4

  • mada pe 17 Aug 2009, 18:22
    vai de ea

    buna,eu am o catelusa in varsta de 1 an(pincher)si i-au aparut pete care se inegresc si ii cade parul...am fost la veterinar aici in spania si mi-a mancat o groaza de bani si tot catelusa mea mai are petele....asa ca si in tara ca si aici la fel aceeasi medici care stiu decat sa-ti ia banii si rezultate mai putin...ia si pastile si creme pt petele acestea si tot degeaba...

    5
    9

  • ralu pe 5 Aug 2009, 09:49
    cainelemeu

    Buna ,am o catea de 5 ani care in urma cu 2 ani am sterilizaro e bine dar are pureci si nu mai stiu ce sa fac cu ea. am folosit cyper-vet ca se scape si parca tot mai multi i sau facut .locuiesc intr-o comuna si veterinara noastra nu stie de ce nu scapa de pureci Sper ca ma puteti ajuta

    5
    7

  • corina pe 31 Iul 2009, 23:16
    boala de piele:(

    buna am si eu o catelusa pechinez care are varsta de 3 ani si am citit ca sunt mai multe cazuri in care cateii au boli de piele...catelusei mele iau aparut niste bubite rosii pe burta mai sus de coada sii ii cade parul,se scarpina ff des,pe deasupra ia aparut si pureci dar o dau cu o solutie albastranumita seracil.eu ma tem sa nu aibe scabie..veterinari sunt foarte parsivi si nici nu rezolva cazul..va rog cine cunoaste in domeniu sa imi trm e-mail..multumesc

    12
    7

  • popa ionela pe 31 Iul 2009, 14:46
    nevoie de ajutor f mare

    am o catelusa rasa pitbull de 8 luni si de cateva zile are niste bube si ii cade parul am fost cu ea la medic i a facut o injectie si mi a spus sa vin peste 3 4 zile dar pe mine ma ingrijoreaza k parca i a aparut mai multe de aseara?va rog mult sa imi raspundeti va multumesc

    13
    7

  • toma danut pe 27 Iul 2009, 22:16
    intrebare

    buna ziua am un ciine canis si ia cazut parul are rani mari de la scarpinat nu stiu ce sai fac ce tratament exista pt boala de piele cum sa procedez va multumesc? raspuns urgent

    9
    7

  • alexandru pe 1 Iul 2009, 21:10
    nevoie de ajutor

    salut.am si eo 1 caine pekinez de 10 ani,kre i-a aparut niste rani foarte mari pe spate banuiesc k si d la scarpinat,tot c m ingrijoreaza este k nu am mai vazut asa cva la el,nu ii s-a mai intamplat asa cva.eu m gandesc s nu fie d la mankre k ii dau mankre gatita si s nu-i fi priit,darcineva mi-a spus k a mai vazut asa cva si k ar fi din cauza unei boli d fikt,dak e asa c sa-i fac, cu c il tratez??? eu l-am spalat pt prima oara q 1 sampon special happy sbfp,nu l-am mai spalat nici1data q asa cva si m gandesc s nu fie si d la asta.c s fac ajutatima.pls

    6
    4

  • yna pe 23 Iun 2009, 11:02
    ajutor

    nu stiu ce sa ma mai fac! am un caine si paroape in fiecare an ii apare ceva pe piele!se mananca deasupra cozii, isi face bube si ii cade parul. nu stiu ce sa-i mai fac.va rog ajutati-ma!!!!!!

    9
    6

  • Berechet pe 22 Iun 2009, 13:57
    Caine bolnav

    Am un mascul de 7 ani. Este o incrucisare de schnautzer cu ciobanesc mioritic. Are blana lunga. De anul trecut din vara au inceput sa-i apara niste "negi" pe spate, spre coada, facea ca un fel de matreata si-i cadea blana, se scarpina cu dintii pana isi facea rana. L-am dat cu rivanol, cu unguent de kanamicina, i-am dat si tetraciclina oral si incepuse sa se vindece blana. Bubele-negii i-au ramas, dar pielea a ramas cam uscata si solzoasa. Din primavara aceasta a inceput sa-i mearga tot mai rau. Au inceput sa-i apara tot mai multi negi si sa-i cada blana si pe coada si se extinde spre gat. I-am gasit la palpare un neg si pe o labuta din fata. A inceput sa-i cada blana si pe un cot. Cum pot sa-l ajut?

    9
    4

  • liviu pe 26 Mar 2009, 07:52
    bubite galbene

    Am un caine rasa rodwailar caruia i-au aparut niste bubite galbene pe piele la care se scarpina foarte tare .Ma puteti ajuta cu ceva?

    8
    1

  • stefania pe 8 Mar 2009, 11:01
    boli de piele

    am un caniche de 9 ani. De 1an are probleme la unghiute si pernite, adica cred ca are mincarimi in jurul unghiutelor sau intre degete sau la pernite. Se linge pina ii apare roseata, ii care parul in zona respectiva .Am facut investigatii de laborator(bacterian), i s-a dat un tratament dar recidiveaza mereu.

    8
    1

  • simona pe 9 Feb 2009, 12:30
    pisica mea

    Buna ziua.Am o pisicuta de un an si e foarte sensibila. Acum doua zile i-a cazut parul de pe spate(cam cat o moneda)si pielea e rosie.nu stiu ce sa fac ,va rog sa ma ajutati.mentionez ca mananca doar hrana umeda(conserve din peste pt.pisici)nici nu iese afara si nici nu a stat in contact cu alte pisici.va multumesc

    10
    2

  • andreeeee pe 17 Ian 2009, 18:19
    un suflet..o fiinta..

    am gasit o catelusa mica..pe str.are o boala de piele dar nu stiu cum se numeste..as vrea sa o ajut dar nu am bani!oare nu exista oameni.veterinari..ceva..pe gratissss?pls...ajutor/..

    4
    6

  • Doina pe 23 Nov 2008, 11:30
    competenta veterinarilor

    Veterinarii romani se pricep doar la vaci, oi, porci etc. Pe vremea comunistilor nu avea multa lume din orase catei sau pisici de rasa ca sa nu fie acuzati de tradarea idealurilor clasei muncitoare cu pasiuni decadente! Rezultatul este incompetenta veterinarilor cand vine vorba de animale de companie iar diagnosticele si tratamentele se fac pe ghicite. Am o catelusa...dar ce spun eu..pentru mine este ca o fiica, o iubesc mult iar ea nu cred ca stie ca este catel. De cateva saptamani se scarpina si pierde mult par. I-am schimbat alimentatia, - manca prea multe proteine - si pare ca merge spre bine. Morcov ras, ardei gras taiat bucatele, portocale, orez fiert cu legume, cartofi fierti in sare, s.a.m..d. Va asigur ca functioneaza!

    1
    1

  • alex pe 21 Oct 2008, 04:07
    dog de bordeaux

    Am un dog de bordeaux de 10 luni si are o boala de piele....Nu are par pe spate si pe coaste. Ce pot sa ii fak sa il tratez?? ast un rasp pe adresa mea de e-mail. Va multumesc

    6
    0

  • Costin Chirnoaga pe 7 Aug 2008, 16:29
    rodwailar

    Am un caine rasa rodwailar caruia i-au aparut niste bubite galbene pe piele la care se scarpina foarte tare .Ma puteti ajuta cu ceva?

    1
    0

  • Nedelcu Elena pe 2 Aug 2008, 15:18
    Ce boala e ? Cum se trateaza?

    Buna!Am o prietena care are un catel de rasa Spaniel Tibetan caruia i-au aparut niste bubite rosii pe piept la care se scarpina.Puteti sa-mi spuneti de ce le-a facut , si cum se trateaza ?

    7
    4

  • alexandra pe 29 Iul 2008, 10:39
    toti doctorii sunt niste profitori

    buna ziua am o catelusa mica de 8 ani care de vreo 2 saptamani face cojite pe pielea din zona coditei si lombara.am fost cu ea la doctorul veterinar si i-a prelevat probe de par si de piele. cand am venit pente ru rezultat mi-a zis din aer rezultatul analizelor fara sa-mi de-a si mie o foaie care sa arate asta. dupa care vroia sa-mi bage pe gat nu stiu cate feluri de medicamente si tratament care ar fi costat peste 500 de roni. si nu este singurul doctor care face asa ceva. nu am intalnit nici unul care sa fie pasionat sau macar sa se comporte ca un profesionist in domeniul lui.nici nu stiu unde sa ma mai duc cu catelusa. cred ca o sa apelez la cei de la universitatea de medicina veterinara.

    0
    2

  • lucia pe 4 Iul 2008, 20:58
    ce boala e?

    am o catelusa de 6 - 7 luni si are probleme cu pielea . a fost tratata impotriva scabiei si niciun rezultat.se manifesta in urmatorul fel ii cade blana ,o mananca pielea pe cap i s a incretit , pe tot corpul pielea i s a ingrosat .prezinta pete negricioase si pare k se ezxoliaza pielea.dak m ati putea ajuta prin a spune ce tratament sa ii aplic

    3
    0

  • MIroiu MIrcea Viorel pe 18 Iun 2008, 18:37
    Bolile de piele la caini

    de ce nu exista un grup care sa contribuie la vindecarea bolilor de piele la caini

    2
    2

  • codrina pe 17 Iun 2008, 12:59
    personal

    Buna Alina, daca o parte din scoala ai facut-o in Vaslui, atunci cred ca am fost colege.Sunt in Bucuresti de ceva vreme si daca doresti sa luam legatura ai adresa mea. Numai bine, Codrina

    0
    1

  • ghinea silvia pe 2 Iun 2008, 20:18
    bolile de piele la caini

    Am un caine cu varsta de 7 ani care, atunci cand se schimba anotimpul ( primavara-vara, vara toamna) ii apar pe blana niste bube mari de marimea unei palme ,cu sange , ii pica blana si are mancarimi.Ce sa fac?Cineva mi-a spus ca de vinas este faptul ca nu i-am facut vaccin inainte de a implini 3 luni.Cainele nu este chiar de rasa, este corcitura.

    0
    1

  • lavinia pe 1 Iun 2008, 20:57
    boli de piele

    am o catelusa pechinez de 4 ani, vaccinata, deparazitata,spalata cu sampon de caini.hrana consta in mancare pe catei si mancare de la noi. .incepand de anul trecut din toamna a inceput sa-i apara niste bube de culoare portocalii si in acelasi timp o si mancau.din cauza mancarimii incepe sa-i cada parul in locurile unde are bubitele.se scarpina foarte execiv.cum pot sa o ajut sa scape de aceste bube?

    4
    1

  • alexandrumirabela pe 18 Mai 2008, 12:13
    catel

    ma scuzti ca am scris aici da nu am stiut unde sa intru am si eu un catelusi cred ca are 1 luna l-am gasit pe strada era plin de pureci si de paduchi lam spalat cu sampon antiparazitar. cand ;lam luat nu mai avea par pe sub burta akum ii sa jupuit o bucata dfe blan dupa spate ce credeti ca are va rog sami rasp cineca o avea raie?

    2
    2

  • florentin pe 16 Mai 2008, 22:54
    nu stiu ce sa mai fac

    acum cateva zile am cumparat un catel ciobanesc caucazian de aproximativ doua luni iar cand am ajuns acasa am constatat ca acesta este grav bolnav adica avea o tuse pana i se facea voma,iar la scurt timp am vazut ca acesta se scarpina de numa numa avea numai rani pe corp de cum se scarpina,supura pe partea dorsala ce sa mai zic imi este mila de nu mai pot.Ce credeti am mers la un veterinar si mi a recomandat safac tratament injectabil cu vitB1 siB6 si enrofloxacina 5%cate1,5 ml timp de 5 zile si un sampon germostop ca sai fac baie dar catelul continua sa se scarpine in continuare,vazand acestea am fost la un alt medic veterinar si mia zis ca trebuie sa ii fac vaccinurile ca in caz contrar se poate imbolnavi de altea boala iar acesta ia facut un vaccin Vanguard Plus 5 si leptoferm o pastiluta galben verzui sinu mai stiu ce ca nu mia spus,dupa care mi a zis ca la 3 zile sai fac un moldamin de 300000 si sa repet la 6 zile si mi a mai dat o solutie de facut baie cyper vet.totodata catelusul are si un miros urat ce credeti se mai face bine sau il impusc ca sai curm suferinta,va rog din suflet sa ma ajutati ca nu am nici cu cine sa ma consult in comuna la mine doar sa ma faca sa cheltui bani.Multumesc frumos

    1
    0

  • hambaras florin pe 23 Apr 2008, 17:39
    caderea parului la caini

    Am o catea de 7ani,deparazitata,vaccinata periodic,spalata cu sampon pt caini o data la 2luni.Sta cu noi in casa.Hrana consta in hrana uscata80%-20%mancare de la noi(tinem regim)+minerale.De vreo un an ii tot pica parul intr-o veselie!!!!! Ce analize se pot face pt a depista eventuale boli ale pielii?!? Apropos,bine documentat articolul!NOTA ZECE!

    4
    0

  • ancuta pe 20 Apr 2008, 17:01
    ajutor

    nu stiu ce sa ma mai fac! am un caine batran si paroape in fiecare an ii apare ceva pe piele!se mananca deasupra cozii, isi face bube si ii cade parul. am incercat si cu pastile pentru paraziti si pentru ficat dar tot nu-i trece. nu stiu ce sa-i mai fac.va rog ajutati-ma!!!!!!

    1
    12

  • crina pe 29 Mar 2008, 21:30
    boli de piele

    nu stiu ce sa ma mai fac,am o catea de 8 ani si de 3 ani ma lupt cu o boala de piele apare primavara si o tine cateva saptamani bune bube multe ,omananca si i pica parulacolo unde i iasa bubele....multumesc

    3
    1
Pagina « 1 2 »

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod