Siguranta si confort... in cusca!

Daca doriti sa va deplasati impreuna cu pisica pe distante mari, mentinand la nivel minim stresul la care este supus/a "iubitica" sau "iubitelul", atunci aveti...

Daca doriti sa va deplasati impreuna cu pisica pe distante mari, mentinand la nivel minim stresul la care este supus/a "iubitica" sau "iubitelul", atunci aveti nevoie de o cusca speciala pentru transportul felinelor domestice. Nu o veti folosi prea des, ce-i drept, dar macar cu ocazia vizitelor periodice la veterinar tot veti avea nevoie de ea.

Totodata, ganditi-va ca s-ar putea sa fie nevoie vreodata sa plecati in graba, impreuna cu pisica. In acest caz, lesa ori bratele nu vor fi suficiente, indiferent cat de obisnuita ar fi mata cu zarva de afara, cu oamenii si cu traficul rutier.

Iar situatia pe care cei mai multi dintre noi nu vrem sa o luam in calcul - dar care poate avea loc - este ranirea accidentala a matei. In acest caz, va trebui sa mutati "ranitul" in conditii de siguranta maxima, traumatizandu-l cat mai putin posibil. Asa ca aveti nevoie de cusca pentru transport.

Cum alegem cusca potrivita?

Pasul 1 - studiati oferta
Cand incepeti sa cautati o astfel de cusca, incercati sa gasiti una care este practica pentru transport, confortabila si, in acelasi timp, sigura. Cautati in mai multe magazine, cereti in acest sens si sfatul unui veterinar sau al cunoscutilor care iubesc si ingrijesc mate.

Pasul 2 - alegeti o cusca rezistenta la socuri
Cusca poate fi deteriorata in timpul calatoriei, mai ales daca folositi mijloacele de transport in comun, asa ca alegeti una realizata dintr-un material mai solid.

De asemenea, unele animale mai nervoase au tendinta de a distruge lucrurile din jurul lor si de a intra in panica atunci cand sunt inchise intr-o cusca. Iar pisicile sunt specialiste in gasirea spatiilor prin care pot evada - chiar daca sunt stramte, pot fi cu destula usurinta largite. Asa ca faceti o investitie de viitor si cumparati un produs de calitate, unul rezistent.

Pasul 3 - cat de mare trebuie sa fie cusca?
Cusca trebuie sa fie destul de spatioasa pentru a permite animalului sa se ridice, sa se intoarca si sa se aseze intr-o pozitie confortabila. Totusi nu trebuie aleasa o cusca prea mare raportat la dimensiunile matei, caci altfel animalutul va aluneca dintr-o parte intr-alta, in timpul transportului, lovindu-se de peretii custii.

Pasul 4 - pastrati cusca curata
Materialul de pe fundul custii trebuie sa fie absorbant, pentru a evita scurgerile. Cusca trebuie sa poata fi dezasamblata, pentru a fi usor de curatat, dar partile componente nu trebuie sa reprezinte un pericol pentru animale - pisicilor le plac lucrurile mici si stralucitoare, cu care se pot juca. Din pacate, mai ales daca e vorba de puiuti, le pot si inghiti...

Pasul 5 - cusca trebuie sa permita circulatia aerului
O ventilatie adecvata este foarte importanta, mai ales in zilele caniculare, deoarece mijloacele de transport se pot supraincalzi si atmosfera poate deveni sufocanta.
In spatiul inchis al unei custi, senzatia de sufocare este si mai puternica, de aceea circulatia continua a aerului este atat de necesara.

Pasul 6 - o incuietoare sigura
Cusca trebuie sa aiba manere solide, pentru a fi usor de transportat. In plus, in acest fel, va fi mai usor de legat cu o centura de siguranta. Incuietoarea trebuie sa fie rezistenta si sigura, pentru a preveni deschiderea ei accidentala si pentru a impiedica animalul s-o forteze in timpul transportului. Nu vreti sa va treziti cu pisica alergand panicata prin masina, pentru ca usita custii este prea usor de deschis.

Pasul 7 - pozitia corecta a custii
Daca folositi un mijloc de transport in comun, aplicati pe exteriorul custii etichete care sa arate continutul acesteia. Folositi si colante cu sageti care arata directia de ridicare si transport, ca sa nu asezati - dumneavoastra sau altcineva, din graba sau neatentie - cutia intr-o pozitie incorecta. Matei nu-i va fi pe plac...

O cusca de calitate pentru transport va costa poate mai mult, dar va fi mai rezistenta in timp si va asigura animalutului iubit confort si siguranta in timpul transportului.

Cum transportam o pisica ranita?

Este foarte important sa cunoastem modalitatea de a transporta o pisica accidentata fara a-i provoca dureri sau fara a-i inrautati starea.


In primul rand, nu trebuie uitat ca aceasta dispune de cinci arme: gura si cele patru gherute. Este foarte posibil ca pisica respectiva sa fie si speriata si de aceea trebuie luate mai multe masuri de siguranta.

Daca pisica accidentata este transportabila si cooperanta, plasati o mana sub corpul pisicii, astfel incat sa-i puteti tine pieptul in palma. Luati ferm in brate pisicuta, astfel incat sa stea intre antebrat si pieptul dumneavoastra. Apoi asezati-o intr-o cusca pentru a o transporta la veterinar.

Situatia devine sensibil mai periculoasa - si pentru dumneavoastra si pentru matisorul ranit - in cazul in care pisica nu coopereaza si nu aveti pe cineva care va poate ajuta. Solutia este sa puneti un prosop sau o patura peste pisica, acoperindu-i si gherutele.

Legati capetele prosopului sau ale paturii, astfel incat sa formati un saculet si ridicati-l cu grija. Mergeti la veterinar. Daca nu aveti cusca pentru transport, va trebui sa folositi patura; in acest caz, verificati in permanenta starea animalului, deoarece exista riscul sa se sufoce.

Daca pisica are nevoie de o targa pentru a fi transportata, folositi patura si o bucata de scandura sau de carton mai tare.

Atunci cand folositi o patura, luati in brate pisica, plasand mana dreapta sub pieptul acesteia, asezati-o cu grija si strangeti usor capetele paturii. Incercati sa tineti patura intinsa, pentru a forma o targa, si transportati-o la veterinar. Veti avea nevoie de ajutor.

Daca aveti la indemana o bucata de scandura sau de carton mai rigid, infasurati pe aceasta cateva bucati de material si asezati pe ea pisica, respectand modalitatea de mai sus. Legati pisica de scandura ca sa nu alunece si mergeti cu ea la veterinar.

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod