Arta alintului

Pisicile raspund in mod diferit la mangaiere. Unele prefera sa fie atinse usor cu varfurile degetelor intre ochi sau sub barbie, in timp ce altele - sa fie framantate precum...
Pisicile raspund in mod diferit la mangaiere. Unele prefera sa fie atinse usor cu varfurile degetelor intre ochi sau sub barbie, in timp ce altele - sa fie framantate precum aluatul. Faptul ca o mata zgarie sau musca mana care o... mangaie este generat, spun specialistii, si de factori genetici, insa acest tip de comportament isi are sursa, in mod special, in slaba socializare a pisicii si lipsa pregatirii in acest sens, din primele sale luni de viata.

Nu o lasa sa te agreseze

Este important sa nu lasi puiul de mata sa te agreseze in joaca. El va intelege ca esti un fel de jucarie si comportamentul agresiv se va perpetua, pe masura ce armele naturale ale felinei se dezvolta. Intr-un final, mata iti va produce rani, lucru nu tocmai placut.

Directioneaza agresivitatea pisicii catre obiecte sau jucarii. Niciodata nu o pedepsi violent, daca te-a ranit in joaca. Nu vei obtine decat o satisfactie trecatoare, iar consecintele sunt greu de indepartat. Aminteste-ti ca este vina ta daca se comporta asa. Ea, oricum, nu va intelege ca este pedepsita si, in cel mai rau caz, va ataca pentru a se apara.

Masura in care pisica este dispusa sa accepte si sa se bucure de mangaieri depinde si de rasa, de dimensiuni, varsta si activitatea pe care o depune de-a lungul zilei.
Matele de dimensiuni mai mari si cele mai putin active, de pilda, sunt de regula dispuse sa stea in brate vreme indelungata, pentru a fi alintate. Matele de talie mica si cu un temperament mai activ prefera, de obicei, sa fie mangaiate un timp, apoi sa fie lasate in pace.

"Toleranta" la mangaiere poate fi marita insa progresiv, daca stapanul acorda destula atentie iubitei pisici. Ce anume trebuie urmarit? In primul rand, este vorba despre limbajul corpului pisicii, care iti va "spune" aproape imediat daca alintul ii face placere sau o deranjeaza.

Unde o mangai?

Dar, mai ales, trebuie sa avem in permanenta in vedere ca unele zone ale corpului pisicii sunt mai sensibile decat altele, iar pisicile nu permit oricui accesul la spatiile sensibile. Mata nu se lasa atinsa (pentru multa vreme sau deloc) in zona stomacului.

Gestul de a se intinde pe spate, expunandu-si in acest fel abdomenul, este unul care exprima multa incredere. Pisica ii "spune" astfel celui care i se afla in fata ca ii este prietena. Asa ca nu ar trebui sa abuzezi, sa produci animalului suferinta apasand prea tare sau masand prea energic, cand se expune in acest fel.

Daca ea nu-si expune burtica, e riscant sa incerci sa o masezi. Cele mai multe mate raspund violent - cu muscaturi si zgarieturi - acestui tip de atingere.
Daca stii ca pisica este ceva mai agresiva si prefera sa fie lasata in pace, e preferabil sa o mangai usor in zona din spatele urechilor, sub barbie sau la baza cozii (nu dedesubt!). Pisoii nu ar trebui mangaiati apasat, de-a lungul coloanei. Majoritatii n-o sa-i produca placere.

Nu te grabi!

Prelungeste incet-incet sesiunile de alint si, mai ales, nu o lua prin surprindere, cand ai de gand sa o mangai! Trebuie sa te vada si sa se bucure, constientizand ca urmeaza o sesiune de placere. Daca o sperii, risti sa te alegi cu niste zgarieturi, iar sansele ca mata sa te lase sa o mangai in urmatoarele cateva zeci de minute sunt mici.

Cand o iei in brate, nu o apuca violent de ceafa, nici chiar daca e vorba despre un pui! Gestul va fi perceput de majoritatea matelor ca o forma de agresiune. Ca sa o faci sa se simta in siguranta, apuc-o usor, cu ambele maini, de sub piept si picioarele din spate.

Nu exagera!

Mangaie mata in zonele unde iti este permis, urmarind in permanenta "indicatorul felin al insatisfactiei" - leganatul cozii... Imediat ce ai sesizat o miscare, cat de usoara, a cozii, opreste-te si permite-i felinei sa plece, daca vrea. Se prea poate ca ea sa iti ramana pe genunchi vreme indelungata sau sa "o taie" imediat. Lasa decizia in seama ei.
Poti prelungi sistematic perioadele de alint, adaugand, eventual, cate o delicatesa preferata de pisoi.

Multor mate le place la nebunie sa fie mangaiate, asa ca vor ramane in brate o perioada indelungata, in timp ce te uiti la televizor, mangaindu-le. Exista riscul sa ratezi semnalele saturatiei si sa te trezesti cu mana intre caninii ei si cu niste gherute infipte sub piele... In aceste conditii, reactia cea mai buna este... lipsa totala a reactiei. Nu face nimic, iar pisica se va prinde ca nu ai intentionat sa o agresezi. Se va linisti si va renunta. In nici un caz nu o pedepsi fizic.

Mata-sutra sau tehnici ale alintului

De obicei, persoanele care nu iubesc pisicile in mod special prefera sa le alinte lovindu-le usor si repetat cu varfurile degetelor, pe cap. Gestul este cam neplacut, deoarece face capul matei sa vibreze. Asa ca se va plictisi repede si va pleca.

Multi prefera sa mangaie pisica cu intreaga palma, de-a lungul corpului, incepand din dreptul cefei si pana in varful cozii. Nu apasa prea tare si mangaie in directia firului de par. Daca iti desparti degetele pe masura ce ajungi catre coada, mata va fi foarte satisfacuta. Sesiunile de mangaiere nu vor fi foarte lungi. In multe cazuri, in functie de gradul de incredere acordat celui care o alinta, mata isi va expune burtica sau va pleca.


Mangaierea abdomenului este o adevarata provocare. In cele mai multe cazuri, iubitorii de caini au tendinta de a dezmierda in acest fel pisicile. Cei mai multi isi dau repede seama ca o astfel de confuzie costa.

Scarpinatul in apropierea urechilor este apanajul celor care chiar se pricep la pisici. Cel mai dificil este sa prinzi capul matei in palma, apoi sa o mangai usor cu degetele, in spatele urechilor. Aceasta zona este una extrem de sensibila, asa ca nu trebuie sa apesi prea tare si, in nici un caz, sa-i introduci degetul in ureche! Daca o faci cu blandete, pisica se va inmuia imediat.

O alta tehnica dificila este mangaierea cozii. Nu trebuie confundata cu trasul de coada, gest care produce felinei neplacere, iar stapanului - urme adanci de gheara pe mana... Incepe usor, de la baza cozii, si indreapta-te, incet, catre varf. Iti vei da imediat seama daca pisicii ii place sau o deranjeaza. In caz ca acest gest ii face placere, mata isi va cambra usor coada, pentru a pastra contactul cu mana. Daca nu, te vei trezi cu mana intre doua labute si vreo patru canini... E vremea sa te opresti.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod