Latratul si maraitul - probleme comportamentale ale catelului tau

Cainele tau incepe sa latre sau sa maraie de fiecare data cand un strain se apropie de usa apartamentului sau cand ceva se aude bubuind in plina noapte? Daca raspunsul...
Cainele tau incepe sa latre sau sa maraie de fiecare data cand un strain se apropie de usa apartamentului sau cand ceva se aude bubuind in plina noapte? Daca raspunsul la ambele intrebari este afirmativ, tinem sa iti spunem ca nu esti singura stapana de caini care se afla in aceasta situatie...

Cei mai multi caini fac astfel de "vocalize" in momentul in care sunt expusi unor situatii noi, intre acestea numarandu-se prezenta unor straini sau patrunderea altor animale pe teritoriul lor, expunerea la sunete noi sau alarmante, faptul ca sunt separati de restul "haitei", de mama sau chiar de membrii familiei. De asemenea, cainii pot incepe sa latre sau sa maraie in momentul in care isi zaresc "prada", cum ar fi veveritele.

Latratul reprezinta si o incercare a prietenului tau patruped de a-ti atrage atentia sau de a-ti cere de mancare. Maraitul sau latratul pot semnala faptul ca animalul se simte trist, deprimat sau sufera de anxietate.

Adesea, cainele isi poate arata coltii in cazul in care se teme de ceva sau cand incearca sa se impuna in "conversatie". Daca teama, asertivitatea sau incapatanarea cainelui sunt "alinate" prin marait sau latrat, animalul va invata ca acest comportament este acceptabil, lucru ce poate duce la agravarea sau repetarea sa.

Exista si unele afectiuni sau conditii medicale care pot cauza maraitul sau latratul excesiv.
Prietenii nostri necuvantatori in varsta, care sufera de episoade senile, pot avea probleme cu latratul. Latratul intens si continuu poate fi considerat compulsiv.

Consulta medicul veterinar pentru a evalua comportamentul patrupedului tau. Terapia medicamentoasa si sedintele de dresaj, pentru impunerea unui comportament corespunzator si pozitiv, pot contribui la ameliorarea acestei probleme, in special in cazul animalelor de companie care sufera din cauza unor afectiuni medicale, determinate (si) de batranete, sau a unor dereglari compulsive.

Socializarea - necesara chiar si pentru catelusi

Pe parcursul dezvoltarii sale, obisnuieste-ti catelusul cu o varietate de persoane, medii, situatii si zgomote, pentru a-l ajuta sa "scape" de temeri si anxietate. Asigura-te ca puiutul accepta sa stea singur mai mult timp - in acest fel, poti preveni instalarea anxietatii si a fricii de singuratate, atunci cand tu nu esti aproape de el. Dresajul este, de asemenea, crucial pentru prevenirea problemelor comportamentale, cum ar fi maraitul si latratul.

Corecteaza comportamentul necorespunzator

In primul rand, corectarea unei probleme legate de latratul sau maraitul in exces al cainelui necesita un control complet al animalului, care nu se poate obtine decat printr-un dresaj riguros.
O data ce ai obtinut acest lucru, poti incepe sa iti "antrenezi" cainele sa isi "indulceasca" latratul sau maraitul.

Astfel, poti incerca sa ameliorezi aceasta problema comportamentala in mod treptat, folosind recompense de fiecare data cand animalul tau de companie "imbratiseaza" comportamentul adecvat - asigura-te ca ai mereu la indemana, in acest scop, biscuitii sai preferati sau bucati de carne.

Pedepsele fizice sunt, de regula, lipsite de eficienta in corectarea problemelor legate de latrat. Mai mult decat atat, pedepsele repetate si exagerate pot agrava comportamentul negativ.

Incepe dresajul cu situatii pe care le poti controla cu usurinta, cum ar fi zgomotul produs de un membru al familiei, care il determina pe caine sa latre imediat. Treci apoi, incet-incet, la punerea in scena a unor situatii mai complexe si mai dificile - cum ar fi un animal strain adus pe "teritoriul" prietenului tau blanos, respectiv in curtea casei sau in sufrageria apartamentului tau. Daca animalul incepe sa latre reactionand la stimuli, cum ar fi zgomotul soneriei, imediat obliga-l, prin comenzi, sa isi intrerupa latratul.

Exista pe piata si unele produse care te pot ajuta in misiunea ta.
De obicei, diferitele dispozitive care pot fi activate de proprietari - cum ar fi un pulverizator cu apa, cutii de conserve pline cu monede, alarme sonore, dispozitive cu ultrasunete etc. - sunt eficiente, avand succes in intreruperea latratului animalului si in obtinerea unui raspuns pozitiv (si mai ales "linistit"!) din partea cainelui.

De asemenea, dispozitivele care se activeaza singure la latratul cainelui isi dovedesc si ele eficienta, efectul fiind imediat. Alarme, gulere, sprayuri cu apa, toate acestea il vor invata pe prietenul tau patruped sa renunte la latrat. Gulerele pe baza de socuri electrice ar trebui sa reprezinte optiunea finala, de vreme ce pot rani animalul sau pot fi folosite in scop abuziv.

Orice optiune ai fi tentata sa alegi, discuta despre avantajele si dezavantajele tuturor variantelor impreuna cu medicul veterinar al cainelui si luati impreuna o decizie, in functie de gravitatea problemei comportamentale a animalului si de progresele inregistrate pana in prezent, in urma dresajului. Dintre toate optiunile existente, cu siguranta una va fi potrivita cainelui tau.

In timpul dresajului, latratul cainelui trebuie intrerupt de indata ce incepe.
Doar in acest fel dresajul isi va dovedi eficienta. Repeta acest proces pana cand animalul tau de companie nu mai latra si/sau nu mai maraie la stimulii cunoscuti (anumite situatii, persoane, animale, sunete etc.).

Ofera-i recompense catelului tau de fiecare data cand, la comanda ta, a incetat sa mai latre. Rasplateste-l cu biscuitii sai preferati doar in momentul in care a tacut si, treptat, mareste perioada de timp in care cainele trebuie sa ramana linistit pentru a-si primi recompensa.

De indata ce constati ameliorarea acestei probleme, directioneaza-ti catelul spre comportamente adecvate, cum ar fi joaca. Garantam ca, in acest fel, neplacuta situatie de pana acum va deveni doar o amintire!
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod