Se zice ca este foarte greu sa fotografiezi o pisica. Tu ai incercat?

Acest material se adreseaza celor care doresc sa realizeze fotografii cat mai reusite in care "fotomodelele" sunt felinele. Va prezentam regulile de baza, care...

Acest material se adreseaza celor care doresc sa realizeze fotografii cat mai reusite in care "fotomodelele" sunt felinele. Va prezentam regulile de baza, care va pot ajuta sa obtineti imagini corecte din punct de vedere tehnic si cat mai expresive, adresandu-ne in mod deosebit incepatorilor in ale fotografiei digitale.

Unul dintre cele mai importante aspecte care trebuie avute in vedere atunci cand dorim sa fotografiem animale de companie este scurtarea timpului de expunere folosit. Acest lucru vine oarecum in contradictie cu faptul ca sedintele foto au cel mai adesea loc in apartament, la interior, unde lumina naturala este, de obicei, deficitara.

Totusi, avandu-se in vedere ca ar fi extrem de greu sa convingem pisica sa stea pe cat posibil nemiscata pentru a realiza o fotografie, este absolut necesara scurtarea timpului de expunere pentru ca miscarile animalului sa nu genereze imagini neclare.

Cele mai multe aparate foto digitale au in meniu programul pentru fotografii sportive, program care este foarte potrivit si pentru fotografierea animalelor.

Selectarea acestui program duce la scurtarea automata a timpului de expunere si la reglarea corespunzatoare a diafragmei.

Daca aparatul dumneavoastra nu are aceasta functie, va trebui sa navigati prin meniu si sa setati timpul de expunere la aproximativ 1/250 secunde sau chiar mai putin, pentru a putea obtine imagini clare ale pisicii in miscare. Alegerea unui timp de expunere mic este ideala in cazul in care lumina este suficient de puternica, dar poate crea probleme atunci cand luminatia este insuficienta.

Pentru capturarea culorilor, toate camerele foto digitale se bazeaza pe descrierea spatiului de culoare, un algoritm de procesare ce analizeaza valorile de lumina capturate de senzorul camerei intr-un spatiu de culoare definit. Pentru a analiza si imprima corect culorile, acest senzor are nevoie de o lumina suficient de puternica sau de un timp de expunere mai mare.

Cum am stabilit deja ca este preferabila folosirea timpilor de expunere cat mai scurti, dat fiind specificul subiectului ales, este absolut necesar sa asiguram o intensitate corespunzatoare a luminii, mai ales daca alegem sa fotografiem la interior, prin folosirea unor surse suplimentare.

Desi cea mai la indemana solutie pare a fi blitz-ul aparatului, acesta se poate dovedi, in realitate, unul dintre cei mai mari "dusmani" ai sedintei foto.

Unul dintre argumentele principale este disconfortul provocat pisicii, aceasta putand avea reactii de stres - de la dorinta de a se "sustrage" sedintei foto pana la adoptarea unor atitudini nepotrivite cu intentiile noastre "artistice": refuzul de a deschide ochii sau lasarea urechilor pe spate. Cum nici unul dintre noi nu are ca scop sa surprinda imagini ale unui animal speriat sau nervos, este preferabila renuntarea la acest accesoriu care nici macar nu este esential.

Oricum, si din punct de vedere tehnic, este contraindicat sa folositi blitz-ul, chiar daca alegeti varianta de blitz pentru eliminarea efectului de "ochi rosii". Daca aceasta optiune functioneaza rezonabil in cazul fotografiilor cu subiecti umani, in cazul animalelor situatia este ceva mai dificila.

Ochii pisicii prezinta niste caracteristici diferite: in spatele retinei exista un strat reflectorizant numit tapetum lucidum, care are rolul de a imbunatati vederea pe timpul noptii.

Lumina puternica a blitz-ului, chiar daca acesta a fost reglat pentru inlaturarea efectului de "ochi rosii", face ca ochii pisicii sa apara in nuante de verde, rosu sau galben intens.

Pentru evitarea acestui neajuns, este recomandabil sa setati aparatul pentru fotografierea fara blitz si sa incercati sa suplimentati lumina in camera in care doriti sa realizati fotografiile prin adaugarea unor surse suplimentare. Astfel, chiar daca va aflati in plina zi, aprinderea unui bec in camera va imbunatati rezultatele obtinute, exceptie facand camerele puternic insorite, unde, de obicei, nivelul luminii naturale este corespunzator.

De asemenea, problema intensitatii luminii este depasita atunci cand alegem sa ne fotografiem pisica in spatii deschise, in aer liber.

Nu uitati ca, desi cunoasterea si respectarea unor parametri tehnici este importanta, in fotografie, ca in oricare arta, nu exista reguli stricte, trebuie sa profiti de tot ce ai la indemana pentru a surprinde imagini expresive care, chiar daca nu sunt foarte valoroase din punct de vedere tehnic, au, in schimb, o valoare sentimentala deosebita.

La nivel de hobby vorbind, nu este nevoie sa aveti o camera foto profesionala - si, implicit, foarte scumpa - si nici sa fiti cine stie ce asi ai manuirii ei: o imagine surprinsa fara nici un fel de pregatire speciala a aparatului si a decorului, imagine in care pisica dumneavoastra are o "mutrita" nostima sau tocmai face o boacana poate valora pentru dumneavoastra mai mult decat orice fotografie realizata dupa toate regulile artei!

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod