Despre litiera pisicii

Nu trebuie sa te astepti ca acelasi tip de litiera sa ii foloseasca pisicii tale de la nastere pana la adanci batraneti, dar nici nu este indicat ca, o data ce ai descoperit un anumit tip care ii face placere, sa il schimbi de repetate ori. Nici o pisica nu seamana cu alta, asadar nevoile lor sunt diferite.

6. Intimitatea

Ceea ce oamenii numesc intimitate difera foarte mult de intimitatea de care au nevoie pisicile; intimitatea noastra se rezuma la o disputa serioasa cu pisica atunci cand e nevoie sa ne folosim de spatiul baii; intimitatea lor inseamna posibilitatea de a ascunde in liniste orice urma care ar putea permite pradatorilor sa le descopere.

Ascunderea urmelor este pentru pisici un ritual, pentru a carui indeplinire e nevoie de liniste si izolare. Din acest motiv, litiera trebuie amplasata intr-un loc destul de retras, putin tranzitat de oameni sau de alte animale.



7. Mai multe pisici, mai multe litiere

Intr-o casa unde exista mai multe pisici sub acelasi acoperis, cu siguranta ca va fi nevoie si de mai multe litiere. Pisicile sunt animale cu un instinct al proprietatii foarte dezvoltat, asadar nu vor accepta sa-si imparta litiera cu o alta, putand deveni chiar agresive. Mai mult decat atat, exista pisici care nu accepta o singura litiera pentru urinat si defecat. Aceste pisici sunt cu adevarat pretentioase... Intr-o lume ideala a lor, ar fi nevoie ca fiecare pisica sa aiba propria litiera.

8. Schimbarile frecvente ale asezarii litierei

Imediat dupa curatenia de toamna, ai decis ca e mai bine sa alegi o alta camera unde sa asezi litiera pisicii, dar e posibil ca ea sa fie de alta parere. O camera unde copiii se joaca pe calculator Counter Strike (fara casti...) sau unde televizorul merge tot timpul pe MTV reprezinta o reala sursa de stres pentru pisica si nu-i permite sa se concentreze suficient pentru a-si face treaba.


Nu numai zgomotele din interior ii pot distrage atentia, ci si cele din exteriorul casei, provenind de la pisicile de pe strada. Toti acesti factori perturbatori ii provoaca teama si este posibil ca, prin analogie, ea sa evite camera respectiva si, implicit, litiera. Totul depinde si de gradul de socalizare a pisicii pe care o ai.

9. Teritoriu invadat

O pisica se simte cel mai vulnerabila atunci cand doarme, cand mananca si cand foloseste litiera. Tocmai de aceea, isi va alege intotdeauna un loc de dormit suspendat undeva, la inaltime, pentru a avea posibilitatea de a trage cu ochiul la ce se intampla in jur.

Daca o alta pisica isi face aparitia atunci cand ea se afla in litiera, cu certitudine se va simti stresata si data viitoare va evita litiera, de teama ca cealalta pisica sa nu o deranjeze din nou.

Acelasi lucru se poate intampla si daca litiera este asezata langa un geam sau o usa de sticla, de unde ea poate vedea eventualele pisici hoinare, plimbandu-se prin apropiere.
Isi va inchipui atunci ca pisica straina se afla tot acolo unde se afla si litiera si va decide ca pe viitor sa evite asemenea intalniri neplacute.

10. Tactici de pedepsire

Sincer vorbind, de cate ori nu ai apelat la cel putin o metoda de a-ti pedepsi pisica, dupa ce ai gasit o surpriza neplacuta in spatele canapelei din sufragerie sau in ghiveciul cu flori? De cele mai multe ori, se ia pisica si se foloseste pe post de mop pentru a curata zona cu pricina sau (tot pisica) se tavaleste bine de tot prin nisipul din litiera, ca sa se invete minte odata... Din acel moment, pisica va asocia litiera cu un loc interzis, pe care nu are nevoie sa-l foloseasca si, din nou, va alege alte locuri din casa pentru a-si satisface necesitatile.

Marea majoritate a pisoilor invata sa foloseasca litiera in jurul varstei de 4-6 saptamani. Iata alte cateva puncte importante de tinut minte pe parcursul acestei perioade de initiere intr-ale litierei.


litiera pisoilor trebuie sa fie tot timpul curata;
incearca sa amplasezi mai mult de o litiera in spatiul frecventat de pisoi;
respecta preferintele pisoiului tau;
pentru inceput, cea mai buna alegere o reprezinta o litiera pe baza de nisip;
amplaseaza litiera intr-o zona retrasa;
nu folosi produse pentru parfumarea nisipului;
nu folosi asternut de tip aglomerant pentru pisoii mai mici de 4 luni;
nu amplasa litiera in apropierea vaselor de hrana sau de apa;
nu folosi produse pe baza de amoniac pentru curatarea litierei;
nu permite cainilor, copiilor sau altor pisici sa-i restrictioneze accesul pisoiului la litiera.

 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • carmen pe 20 Apr 2008, 14:35
    despre litiera pisicii

    Pisicutele mele n-au auzit de fitele de litiera. Toate au facut la aceeasi litiera, n-am avut niciodata reclamatii. :)

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod