Terapia naturista si utilizarea acesteia la pisici

Folosirea remediilor naturale, alaturi de tehnici si metode diverse de stimulare a reactivitatii, reprezinta o parte din principiile terapiei naturiste. Fitoterapia...
Folosirea remediilor naturale, alaturi de tehnici si metode diverse de stimulare a reactivitatii, reprezinta o parte din principiile terapiei naturiste. Fitoterapia este terapia care foloseste ca si mijloace de tratament plantele. Planta poate fi utilizata intreaga sau se pot folosi doar anumite parti componente ale acesteia (radacina, floarea, frunzele sau fructele), ca atare, sau folosind anumite metode de extragere (infuzia, decoctul, maceratul, tincturi, uleiuri).

Cele mai utilizate si cele mai sigure, atunci cand vorbim despre pisici, sunt infuziile, dar si atunci putem ramane surprinsi ca exista pisici care nu se apropie de vasele de hrana in care a fost pusa infuzia respectiva. In ceea ce priveste uleiurile, acestea trebuie folosite cu prudenta, indiferent de modul lor de utilizare (local, administrare interna, inhalare), deoarece pisica este mult mai sensibila la actiunea unor hidrocarburi prezente in aceste uleiuri, existand chiar unele pe care pisica nu le poate metaboliza.


Cele mai frecvente afectiuni tratate cu ajutorul plantelor sunt cistitele, unele afectiuni renale, constipatia, diareea, dischinezia biliara, afectiuni respiratorii sau remedii din plante, care se pot folosi pentru stimularea imunitatii.Pentru tratarea cistitelor si a unor afectiuni renale se pot folosi albastrelele, coada calului, coada soricelului, cozi de cirese sau porumbul.

Florile de albastrele (Centaurea cyanus) contin principii active cu actiune diuretica, antidiareica, antiinflamatoare, calmanta. Pentru pisici, se pot folosi infuziile din 0,5-2 g plante la 100 ml de apa fierbinte.

Coada calului (Equisetum arvense) contine principii active cu rol antimicrobian, antiseptic si dezinfectant urinar, diuretic, scade aciditatea gastrica, expectorant si bronhodilatator.
Pentru pisici, se poate folosi infuzia a 0,5-2 g planta la 250 ml de apa clocotita. Vasul se lasa acoperit 20-30 de minute. Pentru unele afectiuni ale pielii (eczeme, plagi atone), se poate folosi decoctul din aceasta planta.

Coada soricelului (Achillea millefolium) se poate utiliza sub forma de infuzie (0,5-2 g planta sau floare, la 100 ml de apa clocotita), pentru tratarea unor nefrite, pielonefrite, cistite si pentru stimularea digestiei si reglarea functiei hepato-biliare.

Pentru constipatie, se pot utiliza cicoarea, crusinul, lemnul dulce, floarea soarelui, ricinul. De la cicoare, se folosesc atat frunzele, cat si radacina, care au proprietati depurative, laxativ usor, coleretic si colagog, tonic general, remineralizant. Se folosesc infuziile si decocturile pentru tratarea constipatiei.


Crusinul se utilizeaza sub forma de infuzie sau ca decoct (din scoarta acestui arbust), pentru actiunea lui purgativa in constipatiile cronice. Este bine de stiut ca administrarea de scoarta verde, frunze si fructe poate duce la intoxicatii, care se manifesta prin tulburari digestive (voma, diaree, diaree hemoragica).

Tot pentru actiunea lor laxativa se mai pot folosi si uleiurile de floarea soarelui si cel de ricin, in doze de 2-20 ml.

Lemnul dulce se poate utiliza pentru tratarea constipatiilor, gastroenteritelor sau a bronsitelor, fie sub forma unor decocturi, fie sub forma unui macerat, ajungandu-se la utilizarea a 0,02 g pana la 1 g planta.

Pentru diaree, se pot utiliza patlagina, izma (menta - Mentha piperita), visinul. Patlagina se foloseste pentru tratarea diareei, dar si in tratamentul bronsitelor, laringo-traheitelor, sub forma de infuzii, decoct, macerat crud sau sirop.
Izma se recomanda in tratarea enteritelor, indigestiilor, dispepsiilor, diareei sub forma de infuzie.

Toate aceste remedii se pot folosi ca adjuvanti in terapia medicamentoasa sau dietetica indicata de medicul veterinar.Folosirea infuziilor, a decocturilor, a uleiurilor sau a tincturilor din diferite plante este recomandata doar de catre medicul veterinar, in urma consultului pisicii careia i se vor administra aceste remedii naturiste.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • andreea pe 17 Dec 2011, 12:06
    ficat gras,icter

    buna,am un motanel de 3 ani bolnavior de ficat,face tratament ,...as fi interesata sa apelez la un tratament homeopat sau sa i fac transplant de ficatel va rog sa mi dati un sfat ,multumesc

    3
    0

  • alice pe 31 Aug 2010, 20:40
    raspuns

    Buna, Laxavetul este bun pentru constipatia la pisici(asta daca isi mai face efectul). Cel mai bine e sa ii faca o clisma.

    0
    0

  • sigrid pe 4 Iul 2010, 17:59
    intrebare importanta

    buna ziua,am si eu o intrebare pisicul meu a suferit o operatie de amputare de coada si nu face lipsa mare de 1 saptamana,are legatura cu operatia???a vrut sa faca odata si a mieunat probabil de durere,ce sa fac???ii dau ulei de parafina dimineata si seara asa mi-a recomnadat doctorul ,altceva ii mai pot da sa ii provoace scaunul????astept urgent raspuns.....msss muult de toot

    1
    0

  • econinja pe 22 Ian 2010, 13:23
    INTREBARE IMPORTANTA

    Este strigator la cer si extrem de rasist faptul ca:am trimis mesaj in trei locuri punand urmatoare intrebare :argila algo este buna si pentru caini?si:nu am primit raspuns.Scuze daca nu mi sa primt mesajul,dar :umanocentrisamul si dispretul,indiferenta fata de animale este mare in romania. In unele cazuri sunt discriminat pentru ca ofer o alimentatie cainilor mei mai neobisnuita si de neconceput pentru unii/le,anume:alimentatie Vegana cu hrana speciala Bio preparata de mine.Vedeti ce nu ati vazut inca pe google.ro:Vegan dog food. Acum gasesc cu bucurie aceasta pagina unde se scrie despre tratamente naturiste pentru pisici.Puteti sa mi raspundeti la intrebarea de mai sus? citat"animalele impart cu noi privilegiul de a avea suflet"-Pitagora,vegetarian. "daca vrei sa fii puterni/ca asa ca bivolul mananca ce mananca bivolul nu il manca pe bivol"proverb chinezesc. "ma dedic in egala masura Drepturilor Animalelor ca si Drepturilor Omului.Asta ma face un om complect"citat de Abraham Lincoln.

    7
    1

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod