Despre caracterul pisicilor - Minunea albastra...

Una dintre cele mai inteligente pisici de rasa, Albastra de Rusia are o infatisare armonioasa, care se potriveste cu vioiciunea comportamentului ei jucaus; este...

Una dintre cele mai inteligente pisici de rasa, Albastra de Rusia are o infatisare armonioasa, care se potriveste cu vioiciunea comportamentului ei jucaus; este curioasa, dar precauta, intotdeauna inventiva in jocurile ei. Motanii, fiind mai atletici decat femelele, au obiceiul - cand amuzant, cand suparator... - de a deschide usile sarind pe clanta.

Este o pisica ce nu se plictiseste niciodata si se multumeste cu orice jucarie, fie ea mai simpla sau mai sofisticata. Cand merg sa manance sau sa bea apa, isi ia adesea jucariile cu ea, iar cand i se face somn, le ascunde (daca in casa sunt si alte animale), inainte sa mearga la culcare.

Este foarte agila, iar instinctul de vanator si l-a pastrat aproape intact. Daca nu are ocazia sa vaneze altceva in afara de muste, o face cu maxima concentrare si seriozitate...

Cu gratia unei balerine...

... se strecoara cu abilitate, fara sa darame obiectele din jur.

Tot faptul ca este zvelta si gratioasa o ajuta sa fie o buna acrobata. A sari pe usi deschise, a se plimba pe piese inalte de mobilier, chiar si pe... sarmele pentru intins rufe, nu este un lucru neobisnuit. Relatia ei cu alte animale din casa este buna, mai ales daca au crescut impreuna.

Ii place jocul de-a vanatoarea impreuna cu alte pisici din casa, maraind si disputandu-si "vanatul" - de cele mai multe ori o jucarie de plus.

Relatia ei cu membrii umani ai familiei este speciala si uneori amuzanta. De obicei, se ataseaza de un anume membru al familiei, pe care il urmeaza peste tot prin casa. Felina se simte jignita, atinsa in sensibilitatea ei, daca este respinsa sau daca nu i se permite accesul acolo unde stapanul ei preferat are de lucru.

Discreta, dar insistenta...

... ii place sa fie tot timpul aproape de stapan. Astfel, face aport, adoarme pe masa pe care stapanul scrie sau sta lipita de computerul la care acesta lucreaza.
Datorita inteligentei ei si datorita legaturii stranse cu stapanul, ea pare a avea capacitatea de a intelege limbajul uman.

Daca zgomote puternice intrerup atmosfera placuta in care ii place sa traiasca (tunete, pocnitori, zgomotul facut de diverse utilaje cu care se lucreaza in cladirea in care se afla locuinta sau in vecinatatea ei), Albastra de Rusia isi priveste stapanul. Daca vede ca stapanul e linistit, isi da seama ca acele zgomote nu anunta un pericol si incearca sa le neglijeze...

Exuberanta stapanului o nemultumeste, preferand ca in asemenea situatii sa il urmareasca de la distanta. Cand se simte neglijata, nu se manifesta violent. Asta nu inseamna ca nu o doare lipsa ta de timp pentru ea... Pe deasupra, nu miauna mult, iar cand o face, vocea ei este de o caldura melodioasa si placuta.

Atitudinea ei fata de musafiri este rezervata, dar vazandu-si stapanul vorbind linistit cu ei, intelege ca nu are de ce sa se teama si vine langa grupul de oameni.



O "personalitate" fidela...

Nu este o pisica preocupata sa intre in gratiile musafirilor; pentru ea cel mai mult conteaza stapanul. Relatia ei cu copiii este buna din punctul de vedere al sigurantei acestora... Nu ataca niciodata si se ascunde daca odraslele o "iubesc" prea brutal.

O deranjeaza zgomotele stridente, muzica data tare, in aceste cazuri cautand un colt linistit in care sa se retraga.
Desigur, tot ceea ce am spus referitor la comportament este valabil doar in cazul felinelor socializate corect in primele luni de viata, langa mama pisica si cu concursul crescatorului.

"Umbra albastra" este o mama deosebit de devotata puilor, grijulie si atenta. Daca au pui in aceeasi perioada cu alte femele, le place sa "colaboreze" la alaptarea, ingrijirea si educarea puilor.

Masculul se poarta foarte atent cu puii sai, ingrijindu-i alaturi de mama pisica de multe ori, jucandu-se cu ei si dezmierdandu-i.


Cateva precautii...

Expozitiile nu sunt locul cel mai iubit de Albastra de Rusia, dar, daca aceste conditii de expozitie sunt civilizate, trece si prin aceste experiente, fara foarte mult stres.

In fine, nu se cunosc probleme de sanatate sau genetice asociate rasei, iar daca au atmosfera prielnica in cadrul unei familii iubitoare, daca au parte de hrana de calitate, speranta de viata este in jur de 15 ani.

Pentru cei ce au sau si-au adus de curand in casa o Albastra de Rusia, ei trebuie sa stie ca este indicata suplimentarea periodica a hranei cu vitamine, precum si preintampinarea eventualei tendinte de ingrasare (mai ales la exemplarele gurmande).

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod