Dai un "Click" si l-ai dresat!

Fata de vocea umana, care poate avea diferite inflexiuni atunci cand rostim acelasi cuvant, sunetul unui clicker este la fel de fiecare data. Mesajul lui este mereu acelasi.

Pentru oameni, cuvintele reprezinta baza comunicarii, dar acest lucru nu este valabil si pentru animale. Este foarte greu pentru un animal sa desluseasca intelesul unui cuvant din multitudinea de cuvinte pe care le aude in fiecare zi. Insa semnificatia clickerului este intotdeauna foarte clara si are o conotatie pozitiva pentru animal.

Claritatea sunetului cu care ajutorul caruia dresorul comunica cu animalul respectiv este foarte importanta pentru relatia dintre cei doi.

Cum functioneaza dresajul cu clicker?

Dresorul foloseste clickerul chiar in momentul in care se executa o anumita comanda. Cand calul ridica piciorul si copita, se aude un clic. Cand cainele executa comanda "Sezi", dresorul foloseste clickerul. Sunetul clickerului este asemenea unei poze pe care dresorul o face pentru a surprinde un anumit gest al animalului.


Dupa ce a fost "imortalizat" momentul, dresorul ofera animalului ceea ce ii place, de obicei ceva de mancare, dar poate fi si un alt fel de recompensa. Foarte repede (uneori dupa 2 sau 3 clicuri), animalul va asocia sunetul produs de clicker cu ceea ce ii place: recompensa.

Dresorii care folosesc clickerul au alte metode decat dresorii traditionali, in sensul ca, inainte de a folosi o comanda, ei asteapta pana cand un anumit comportament este bine inteles de catre animal. Cand clickerul este folosit de cateva ori, iar animalul repeta increzator o anumita actiune, aratand in acest fel ca stie exact de ce a meritat clicul si recompensa, inseamna ca este gata sa invete numele actiunii respective.

Ce facem daca animalul nu respecta comanda?

Daca animalul intelege sensul comenzii si doreste recompensa, el va indeplini actiunea ceruta. In caz contrar, dresorul nu va considera totusi ca animalul este neascultator.
Dresorul trebuie sa incerce sa gaseasca raspunsul la urmatoarele intrebari:

1. A inteles animalul semnificatia comenzii?
2. Animalul cunoaste semnificatia comenzii doar in contextul in care a fost invatat prima data?
3. Recompensa este suficient de motivanta pentru animal?

In momentul in care dresorul poate raspunde la aceste intrebari, el isi va revizui procesul de dresaj pentru a se asigura ca animalul cunoaste perfect semnificatia comenzii in orice context si este motivat sa primeasca recompensa.

Clickerul si recompensa se pot folosi mereu pentru orice tip de comportament?

Clickerul nu trebuie folosit intotdeauna. O data ce un anume comportament a fost invatat si acest lucru se vede prin felul in care animalul raspunde la comenzi, nu mai este nevoie de clicker. Dresorul foloseste clickerul pentru a inlocui o recompensa speciala.

Un anumit comportament se poate rasplati cu o recompensa care nu se leaga neaparat de mancare.
De exemplu, atunci cand un caine asteapta linistit in fata usii, este recompensat prin deschiderea acesteia, astfel incat sa poata iesi sa se plimbe. In acest caz, dresorul poate pastra clicul sau o alta recompensa pentru un alt lucru pe care cainele il va avea de invatat.

Dresajul cu clicker poate fi folosit pentru orice animal?

Raspunsul la aceasta intrebare este unul afirmativ. Dresajul cu clicker a fost folosit foarte mult in cazul delfinilor, pentru a-i invata un anumit comportament fara a folosi forta. Ulterior, a fost aplicat cu succes si pentru alte specii de animale domestice sau salbatice, mai mari sau mai mici: caini, pisici, pasari, leoparzi, sobolani, iepuri, pesti si altele.

Dresorii care folosesc clickerul au la dispozitie cateva tehnici care le permit sa analizeze comportamentul animalelor, sa adapteze anumite metode pentru fiecare individ in parte sau sa creeze altele noi acolo unde este cazul.
Aceasta flexibilitate face ca tehnicile dresajului cu clicker sa fie mereu reinventate in noi forme, care functioneaza in diferite situatii si pentru diverse animale. Aceleasi principii au fost aplicate si in cazul atletilor, dansatorilor sau patinatorilor. Astfel, clicul este utilizat ca un semnal marcator, pentru a invata cu precizie o anumita miscare.

Dresajul cu ajutorul clickerului este intr-adevar o metoda sau doar o simpla filozofie?

Uneori, oamenii sunt surprinsi de entuziasmul si de felul in care dresorul aplica metoda de dresare cu clicker. Acesti dresori folosesc clickerul la inceput ca pe o metoda de dresare a propriului caine, dar foarte curand isi dau seama ca principiile fundamentale ale acestui tip de dresaj pot fi aplicate si in alte situatii.
 

Comentarii (4)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Ciprian pe 30 Dec 2010, 17:52
    Carte dresaj si clicker!!!

    Clicker pentru dresaj si carti de dresaj.100%calitate-dresajul cainelui acasa ieftin,de catre staoan. www.dresajul-cainelui.cabanova.com

    0
    0

  • Alexandra pe 7 Mar 2009, 13:37
    Clicker

    As dori ji eu un clicker dar pe unde am cautat nu am gasit(am gasit doar pe net un produs unde existau mai multe lucruri pt dresaj iar eu vreau doar clickerul)ji kt ar costa?multumesc!

    0
    0

  • Cristi pe 18 Nov 2008, 16:04
    Clicker

    De unde pot achizitiona un clicker, am cautat, nu are nimeni

    0
    0

  • Lilia pe 6 Mai 2008, 20:15
    de nota 10

    aceste informatii mi-au folosit foarte mult !!! va multumesc!!! sunteti super !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod