Ce sa faci ca sa nu iti pierzi pisica

Credeti ca putem sa ne educam pisica? Raspunsul este, cu siguranta, afirmativ. Pisica invata prin asociatie. In practica, aceasta se traduce astfel: o actiune urmata...
Credeti ca putem sa ne educam pisica? Raspunsul este, cu siguranta, afirmativ. Pisica invata prin asociatie. In practica, aceasta se traduce astfel: o actiune urmata de o consecinta pozitiva (o recompensa) va fi repetata. Pe de alta parte, un comportament negativ nu se va mai repeta daca pisica este mustrata de catre stapan.

Pentru a o recompensa, trebuie sa ghicim ce ii place mai mult sau ce o poate stimula. Daca in cazul cainelui cea mai buna recompensa este mancarea, la pisica aceasta este utila doar cand ii este foame. Asa ca trebuie sa gasim o alta metoda de natura afectiva pentru a o rasplati.

Atat pisicile de apartament, cat si cele crescute la casa trebuie invatate sa raspunda atunci cand sunt strigate de stapan.
Ele considera ca, daca se ascund sau nu ne raspund, se joaca cu noi.

Capcanele din gradina...

Cate aventuri nu le asteapta in mijlocul naturii! Sunt rare pisicile care refuza o plimbare in gradina. Pentru ca aceste iesiri sa nu devina drame, stapanii trebuie sa ia unele masuri de precautie.

Daca gradina se afla in apropierea unei sosele circulate, asigurati-va ca mica felina nu poate escalada gardul. Daca detineti o curte mica, puteti sa-i ingraditi locul de joaca cu o plasa.

Inainte de a o lasa la plimbare, aflati ce fel de vecini aveti, daca iubesc sau nu animalele sau daca au un caine periculos.


Atentie mare la substantele chimice pe care le folositi in gospodarie, nu le lasati la indemana pisicii. Unele dintre substantele chimice solide seamana cu crochetele si pot fi consumate de patrupedele dumneavoastra. Daca tratati chimic plantele din gradina, pisicile pot lua pe labute otrava care le poate fi fatala. Pentru a evita un astfel de eveniment tragic, este de preferat sa tineti pisica in casa, cel putin 24 de ore dupa stropire.

Este cunoscut faptul ca pisicutele mananca plante. Asigurati-va ca nu aveti in gradina anumite specii, toxice pentru ele.

... Si capcanele din apartament

Traind intr-un mediu izolat, pisica de apartament nu stie sa se fereasca de anumite pericole, mai ales daca este scoasa din casa rar.

In primul rand, nu trebuie sa uitati geamurile deschise, deoarece pisicile sunt tentate sa vaneze si pot cadea de la etaj.
Este cunoscut faptul ca sunt atrase de orice miscare, mai ales de cea a pasarelelor din copaci. Daca totusi deschideti ferestrele, puneti plasa, pentru a evita accidentele.

Nu uitati usa de la intrare deschisa, deoarece zgomotele puternice pot speria pisica, iar tendinta acesteia este de a fugi.

Nu lasati niciodata apa fierbinte in cada. In joaca, animalutul dumneavoastra poate cadea si se poate opari.

Intre noi si pisica noastra trebuie sa existe o relatie bazata pe respect reciproc si incredere. Trebuie sa invatam sa-i oferim in fiecare zi dragoste, o mangaiere, o vorba blanda, pentru ca aceleasi lucruri le primim si noi de la ea, neconditionat, in fiecare clipa.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Simona pe 6 Feb 2020, 20:24
    tarc pt pisici

    Sfaturile dvs.sunt foarte bune dar , din pacate, nu gasesc nicaieri in Ro o firma care sa faca un tarc acoperit pentru pisici, ceea ce in SUA se numeste CATIO. Asa ceva este foarte practic si tine in siguranta pisicile afara.

    0
    0

  • temani pe 9 Nov 2008, 15:29
    foarte important

    ceea ce e scris mai sus e foarte important dar in cazul pisicilor ce stau numai in casa fara sa iasa vreodata prima parte nu e valabila dupa propria parere!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod