Ciudatenii comportamentale

Cu toate ca pisicile sunt considerate a fi animale solitare si nesociabile, ele sunt totusi organizate in grupuri sociale de tip matriarhal (dominate de femele). Masculii...
Cu toate ca pisicile sunt considerate a fi animale solitare si nesociabile, ele sunt totusi organizate in grupuri sociale de tip matriarhal (dominate de femele). Masculii devin membri ai acestor grupuri doar cand femelele intra in calduri. De regula, acestia sunt prezenti pe un teritoriu bine stabilit, unde se afla pisici sau grupuri de pisici, si au ca scop alungarea celorlalti masculi si indepartarea puilor care provin de la acestia.

Cum recunosc motanii ai cui sunt puii?

Motanii se bazeaza pe miros si pe marcarea teritoriala, care ii ajuta la depistarea celorlalte pisici.
Daca descopera ca anumiti pui provin de la un rival, ii pot omori pentru a se asigura ca femela respectiva nu va creste puii altui mascul. O alta explicatie a acestui comportament este faptul ca in urmatoarele zile femela va intra in calduri.

Comportamentul femelelor fata de pui

Datorita mirosului ei foarte bine dezvoltat, pisica poate depista puii bolnavi. Ca si in cazul altor animale, femela poate decide daca este cazul sa-l indeparteze pe cel bolnav, pentru a nu pierde din energie cu ingrijirea lui.


De asemenea, in timpul fatarii, pisica isi poate manca partial sau total puii, nu numai placenta. Pentru a evita aparitia pradatorilor in apropierea culcusului, pisicile pot sa manance puii nascuti morti.

Pisica simte daca puii ei sunt in pericol si, datorita instinctului de protectie, va incerca sa-i ascunda in alt loc. Totusi exista cazuri in care pisica isi omoara puii accidental atunci cand ii transporta dintr-un loc in altul.

Dupa nastere, puii sunt foarte fragili, putand fi foarte usor raniti (si) din cauza unei ingrijiri excesive din partea pisicii mame (de exemplu, linsul exagerat).

Comportamentul motanilor fata de pui

Motanul poate distruge orice pui sub o anumita varsta, pentru a-si intemeia propria familie.
Sunt cazuri rare cand motanii isi ucid proprii pui. Desi ei nu contribuie la cresterea puilor, au momente in care se joaca cu ei, au tendinta de a-i muta sau chiar ii hranesc. Motanii ataca puii de pisica doar in momentul in care mamele acestora sunt plecate. Motanii castrati sunt mult mai binevoitori fata de pui, iar comportamentul agresiv fata de acestia este limitat.
 

Comentarii (5)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • adriana pe 11 Apr 2014, 08:55
    ce sa fac ?

    pisica mea este insarcinata ,de o saptamana se comporta mai ciudat : nu mai mananca , nu se mai joaca si eu sunt speriata deoarece este prima oara cand naste . CE SA FAC SI CUM SA FAC ?

    4
    0

  • Covaciu Floare pe 3 Iun 2013, 19:15
    dezechilibru speciei provocat de sterilizare

    Toti posesorii de animale de companie au sterilizat cainii si pisiciile si acum s-au salbaticit si isterizat si chiar isi ucid puii .AU TURBAT SPECIALISTII CU PRACTICILE LOR IN PROTECTIA MASCULILOR .AS VREA SA SE FACA SI ACTE PT ACESTE ANIMALE SI SA SE VERIFICE DEZECHILIBRULINTRE SEXE .

    3
    0

  • radu alexandru pe 3 Aug 2011, 19:15
    a nascut pisica

    buna ziua am o pisica care de curand a nascut am mutat pisica cu tot cu pui iar ea acum vrea sa ii manance cum o pot face sa numai manance puii multumesc anticipat astept raspuns urgent!!!

    5
    1

  • carmen pe 13 Iul 2010, 17:06
    ce sa fac?

    Am o pisica care de curind a fatat,dar pt.ca a facut 5 puisori e foarte greu sa ii alapteze pe toti,de vreo 2 zile am observat ca laptele ei e pe sfarsite,problema e ca puisorii deabia cum incep sa-si deschida ochii,cum pot sa-i hranesc eu?va rog ajutati-ma pt.ca nu as vrea sa moara nici un pui,va multumesc.

    5
    0

  • daniela pe 11 Iun 2010, 10:00
    eu nu am pisici

    nu imi place ceea ce fac pisicile cum ar fi: sa omoare puii ei sa ii alunge sa ii care cu gura si sa -I PARASEASCA

    1
    3

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod