Ce animal de companie ai alege pentru micutul tau?

Cei mai multi copii indragesc animalele si isi doresc, la un moment dat, sa aiba un micut animal de companie - sau chiar mai multe, daca este posibil. Sunt relativ putine sanse sa rezisti...
Cei mai multi copii indragesc animalele si isi doresc, la un moment dat, sa aiba un micut animal de companie - sau chiar mai multe, daca este posibil. Sunt relativ putine sanse sa rezisti rugamintilor inflacarate ale prichindelului, insotite de multe ori de smiorcaieli.

Inainte de a porni spre magazin insa, sfatuieste-te cu partenerul si incercati sa ajungeti la o solutie de compromis: un animalut care sa le aduca tuturor din casa bucurie, dar fata de care stiti ca sunteti in masura sa va purtati responsabil. Ce ai putea alege?

Pestisori de acvariu


Se potrivesc: In general, oricarei familii, indiferent cati copii are si ce varsta au acestia. Singura conditie este ca macar unul dintre adulti sa aiba grija sa le schimbe apa cu regularitate si sa-i hraneasca, in conformitate cu necesitatile lor (care difera de obicei, in functie de particularitatile fiecarei specii, de varsta pestilor si de cate exemplare se gasesc intr-un acvariu).

Daca va hotarati, ar trebui sa incepeti cu pasi mici - adica, achizitionati un acvariu micut si un cuplu de pestisori nu foarte pretentiosi. Nu uita sa te informezi cu strictete in legatura cu ceea ce ai de facut pentru a-i ingriji.
Nu-ti va parea rau... psihologii au ajuns la concluzia ca a urmari pestisorii de acvariu timp de jumatate de ora zilnic reprezinta unul dintre cele mai bune antidoturi pentru stres.

Speranta de viata: Daca sunt bine ingrijiti, pestisorii aurii pot trai intre cinci si sapte ani. Nu suna deloc rau, nu? Mai ales ca vor aparea si puii...

Broasca testoasa


Se potriveste: Familiilor care au copii suficient de mari incat sa inteleaga faptul ca nu este un animal de companie obisnuit si ca necesita conditii ceva mai aparte.

O broscuta testoasa nu este greu de intretinut, ea avand nevoie de un spatiu personal (acesta difera in functie de specia broscutei: de apa sau de uscat) si de o sursa de lumina. Tot in functie de specie ii vei asigura si hrana, pentru care cel mai bine ar fi sa te sfatuiesti cu un medic veterinar. Cu siguranta nu este cel mai interactiv animal, dar sunt multe persoane care agreeaza sa aiba o mica broscuta. Si nu este deloc pretentioasa...

Speranta de viata: Ingrijita corespunzator, o broasca testoasa poate atinge varsta de 35-40 de ani.

Hamster


Se potriveste: Familiilor ai caror copii nu mai sunt sugari si sunt in masura sa stie ca trebuie sa se poarte delicat cu un animal atat de mic si de fragil.

Cel mai bine ar fi sa-i pui la dispozitie un acvariu captusit cu rumegus, care ar trebui schimbat aproximativ de doua ori pe saptamana. Tine cont ca hamsterului ii place sa aiba la indemana si un locsor unde sa se poata retrage cand are chef - de exemplu, o cutiuta de plastic gen "iglu", plasata in acvariu.
Hamsterii nu sunt greu de intretinut; poti, fie sa cumperi mancare speciala de la magazine de profil, fie sa-l hranesti cu spanac proaspat, salata verde, morcovi sau mere.

Speranta de viata: Intre doi si patru ani. Daca ai copii mai sensibili, ar trebui sa reflectezi serios la modul in care vor reactiona atunci cand micul animal nu va mai fi.

Papagal


Se potriveste: Si familiilor care au bebelusi, conditia fiind ca acestia sa nu fie in masura sa ajunga la colivie.

Iata o alta vietate a carei ingrijire nu presupune mare bataie de cap. Poti sa-l hranesti cu seminte speciale si morcovi. Pune-i la dispozitie o colivie suficient de mare, astfel incat sa nu se simta claustrat. Colivia ar trebui sa aiba si bare orizontale in interior, pe care papagalul sa se poata catara, precum si un mic "balansoar". Ii poti pune la dispozitie jucarii care il vor tine ocupat. Curatenia in colivie se face, in principiu, zilnic.

Speranta de viata: Aceasta variaza in functie de specie, dar media variaza intre 15 si 20 de ani.

Pisica


Se potriveste: Oricarei familii ai caror copii au depasit, de preferinta, stadiul de sugari. Dat fiind riscul toxoplasmozei, ar trebui sa eviti sa iei o pisicuta daca planuiesti sa ramai (din nou) insarcinata.


Nu este foarte greu sa ai grija de o pisica. Aceasta are nevoie de o cutie cu nisip special, hrana specifica varstei si apa proaspata. Multe pisici sunt perfect multumite daca stau toata ziua in casa, asa incat, din acest punct de vedere nu ar trebui sa apara probleme. Dar este adevarat ca ideal ar fi ca posesorii unei pisici sa locuiasca la curte, si nu la bloc.

Cat rasa pisicii este mai pretentioasa, cu atat ingrijirea ei va fi mai laborioasa. Daca nu ai foarte mult timp la dispozitie, ar trebui sa te orientezi catre o rasa obisnuita, ale carei rigori nu sunt foarte mari (nu are parul foarte lungi si deci nu trebuie periata zilnic, de exemplu).

Speranta de viata: Media se situeaza intre 15 si 18 ani. Poate ai norocul unei pisicute longevive...

Caine


Se potriveste: Familiilor care dispun de suficient spatiu, timp si energie si ai caror copii nu mai sunt bebelusi.

Ultimul dar, cu siguranta nu si cel din urma, despre caine se poate spune ca este un animal pretentios. El trebuie scos la plimbare macar de doua ori pe zi, are nevoie de spatiu pentru a se putea juca in aer liber, mananca de doua-trei ori pe zi si este, in general, destul de sensibil din punct de vedere al sanatatii.


Dar bucuria pe care o aduce este enorma... Daca te hotarasti, ia in calcul faptul ca exista rase de caini care se adapteaza mult mai bine intr-un mediu in care sunt si copii - de exemplu, Cocker Spaniel.

Speranta de viata: Variaza in functie de rasa, dar media se situeaza intre 10 si 15 ani.

 

Comentarii (3)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ela pe 31 Mar 2012, 18:02
    Dar IEPURASUL de ce nu e pe lista?

    Cred ca iepurasii pot fi o alegere foarte buna pentru familia in care exista cel putin un adult care iubeste animalele si isi asuma ingrijirea lor corecta (bine documentata inainte) dar si educarea potrivita a copiilor in privinta intractiunii cu iepurasii (pana la urma, asta e valabil in cazul oricarui animalut, atunci cand in familie exista si copii). Cu exceptia cazurilor in care copiii sunt extrem de agitati si iresponsabili sau au alergie la fan sau blanita de iepuras, cred ca un iepuras (de marime medie, de preferinta - chiar daca familia sta la bloc) ar putea fi o surpriza placuta pentru toata lumea. Stiu multe cazuri de copii (mai ales in strainatate, unde iepurasii au devenit animalute de companie deja obisnuite) foarte atasati de iepurasii familiei si de parinti care se bucura ca au facut alegerea asta. Pentru ca animalutul langa care am trait una din cele mai frumoase experiente din viata mea a fost un iepuras, daca as avea de ales, eu as alege tot un iepuras si pentru viitorii mei copii.

    0
    0

  • Dana pe 19 Nov 2008, 19:26
    cocker

    Cockerul NU este un caine pentru copii. Este rasa cu cele mai multe atacuri la adresa oamenilor. Si nu la noi ci in SUA. Asa ca, atentie....

    0
    0

  • diana pe 5 Nov 2008, 14:03
    cainii

    cainii sunt niste fiinte foarte devotate. de axemplu pentru cainele meu eu reprezint aerul pe care il respira. ma iubeste enorm,mai mult decat pe toti ceilalti din casa sunt minunati si merita sa le acorzi toata atentia si dragostea

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod