Montarea unui calorifer

Avand in vedere faptul ca suntem in plin sezon al reamenajarilor si ca, in cadrul acestuia, inlocuirea instalatiei de incalzire este una din operatiile fundamentale pentru...
Avand in vedere faptul ca suntem in plin sezon al reamenajarilor si ca, in cadrul acestuia, inlocuirea instalatiei de incalzire este una din operatiile fundamentale pentru realizarea unui excelent confort al locuintei, va prezentam etapele montarii unui calorifer.

Etape de lucru:

Lucrarile demareaza cu o masurare atenta a distantei dintre conductele de tur si retur. In functie de aceasta distanta, se va alege pozitia caloriferului pe perete. Este foarte important ca masuratoarea sa fie foarte exacta, mai ales in cazul in care se vor folosi conducte metalice care, din cauza rigiditatii lor, trebuie sa se imbine exact cu orificiile robinetilor.

Cu ajutorul unui poloboc, se va stabili locul in care urmeaza sa fie montate consolele de prindere.
Pentru o pozitionare exacta a caloriferului, trebuie ca acestea sa fie aliniate perfect atat pe verticala, cat si pe orizontala.

Se pozitioneaza consola de prindere pe perete si se marcheaza, prin orificiile acesteia, locul in care trebuie gaurit peretele pentru a se introduce holtzsuruburile.

Consolele de prindere se fixeaza in suruburi autofiletante. Daca peretii prezinta mici neregularitati, puteti apela la un artificiu: intre consolele de prindere si perete se monteaza placi din gips-carton. Datorita placilor din gips-carton se obtine o mai buna planeitate a caloriferului.

Cu ajutorul unei masini de gaurit se realizeaza orificiile pentru prinderea consolei.

Dupa ce s-a fixat prima consola, in functie de aceasta, se vor fixa si celelalte trei.
Distantele dintre acestea vor fi verificate permanent cu ajutorul polobocului.

Este de preferat sa se utilizeze conducte din pexal, rezistente la temperaturi inalte. Acestea se taie, dupa ce au fost masurate cu atentie, cu ajutorul unui cleste special.

Datorita maleabilitatii, conductele din pexal se deformeaza in zona de taiere. De aceea, inainte sa fie montate, este necesara recalibrarea lor. Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui calibru flexibil din metal, care are diametrul egal cu diametrul de interior al conductei conectorilor.

Pe filetul conectorilor de prindere se infasoara canepa impreuna cu pasta de etansare. In locul acesteia din urma se poate folosi banda de teflon.
Aceasta prezinta avantajul ca se muleaza pe piesa, neexercitand presiune asupra acesteia.

Cu ajutorul a doi clesti, robinetul se infileteaza pe conector.

De asemenea, conducta din pexal se cupleaza la coloana principala de incalzire. In prealabil, aici se monteaza un robinet, care are rolul de a inchide fluxul de apa in calorifer in cazuri de avarie.

Dupa ce conducta din pexal a fost prinsa de robinetul caloriferului cu ajutorul conectorului, acesta este fixat pe calorifer.

Este de dorit ca tevile din pexal sa fie pozitionate foarte aproape de perete. Se recurge la acest lucru in vederea finisarii peretelui.

In final, conductele din pexal se ingroapa in tencuiala, dupa ce, anterior, robinetii au fost infasurati cu o banda protectoare.


Materiale folosite:

2 robineti tur/retur ½ toli - 66.000 lei/buc: 132.000 lei;
pasta etansare (verde) - 48.0000 lei/460 g (sau banda de teflon 10.000 lei/rola);
canepa: 18.000 lei/fuiorul;
consolele de prindere si dopul aerisitor sunt incluse in pretul caloriferului;
2 m pexal - 12.000 lei/m: 24.000 lei;
pretul caloriferului variaza in functie de dimensiuni, model, material si de firma producatoare.
 

Comentarii (11)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • gabi_o pe 25 Nov 2012, 16:39
    a

    Cum prind un calorifer de otel pe un perete izolat cu polistiren de 5cm?

    0
    0

  • laurentiu pe 18 Aug 2012, 09:42
    are cineva idee cum pot prinde radiatoarele pe un perete izolat cu polistiren de 5

    are cineva idee cum pot prinde radiatoarele pe un perete izolat cu polistiren de 5

    0
    0

  • lucian pe 17 Nov 2011, 11:00
    Montat calorifer pe perete regips

    Console de pardoseala

    0
    0

  • valy pe 11 Sep 2011, 12:31
    raspunsuri

    un calorifer de otel se monteaza pe un perete de rigips fixandu-l pe profilul metalic ce sustine rigipsul, kiar si cu clamele speciale de rigips, caloriferul avand circa 25-40kg plus ink 5kg (greutatea apei), acestea nu vor sustine cu brio greutatea unitatii....cat despre fixarea robinetilor de tur /retur, optim acestia ar fi montati in diagonala, ex: TUR dr.sus, RETUR st.jos, insa ii puteti monta pe amandoi pe linia de jos la capete opuse, sau kiar la acelasi cap, dak aveti accesoriul necesar, insa acest lucru scade drastic randamentul caloriferului, astfel de la un output optim de 2.3kw pt un calorifer de otel de 600/1000, poate fi redus randamentul la doar 1.x kw....bafta tuturor

    4
    0

  • RODICA pe 11 Aug 2011, 08:38
    montare calorifer

    turu si returu la un calorifer se pun pe acees parte¿?

    41
    7

  • Claudiu pe 19 Mar 2011, 12:15
    montare calorifer

    exista intr-adevar dibluri pentru gips carton dar nu o sa sustina greutatea unui calorifer(o sa mai die si plin cu apa)....montarea se face numai pe structura din spatele placii

    7
    5

  • costin pe 8 Nov 2010, 20:14
    montare calorifer pe gips carton

    exista dibluri pentru gips carton!!!!!!!!!!!!! SuCcEsD!!!!

    3
    6

  • Marius pe 6 Apr 2009, 14:49
    Montat calorifer pe perete regips

    Buna ziua si eu tot de acelasi raspuns am nevoie, cum se poate monta un calorifer de otel (tip panou) pe un perete de rigips!? Multumesc!

    8
    3

  • radu pe 11 Mar 2009, 19:22
    Montat calorifer pe perete regips

    Va rog sa dati raspunsul la intrebarea lui Aurel. Cum se monteaza caloriferele pe un perete placat cu regips? Multumim

    1
    3

  • aurel pe 2 Nov 2008, 12:29
    cum?

    cum montez`i un calorifer de otel pe un perete plac cu rigips??!!...va rog ajutati\-ma!!

    5
    7

  • marian pe 26 Sep 2008, 14:01
    montaj

    cum se monteaza un calorifer de bae pe perete si de ce turul si returul se pun la partea de jos si nu in diagonala .adica turul in partea de sus [stg/drp.] si returul in partea de jos [stg/drp].

    40
    4

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod