Detergentii naturali, o adevarata comoara!

Chimic sau natural?

Am lasat la urma sapunurile. Nu vrei sa stii ce se afla intr-un sapun clasic, cel care costa 1-3 lei pe piata. Din punct de vedere chimic, sapunul este un amestec facut la rece sau cald, de grasime, apa si cenusa. Cu siguranta, ai auzit (sau ai folosit) sapun de casa, cel facut la tara, din resturi de grasime, uleiuri si lesie. Lesia este tocmai amestecul de apa si cenusa si este componenta acida a sapunului.

Sapunurile din comert contin foarte multi produsi chimici, unii daunatori sanatatii.

Verifica eticheta sapunului pe care il ai in baie si vei vedea ca are in compozitie terpinol, benzaldehida, acetat-benzil, sulfat de sodiu, triclosan, toate chimicale de cea mai rea speta, sa spunem asa, care irita, produc alergii, dermatite, unele sunt cancerigene recunoscute, altele se depoziteaza in ficat, pentru ca pot trece prin piele si asa mai departe.

Voi insista doar asupra triclosanului, care este la moda si caruia i se recunosc doar calitatile de antibacterian, fara a se lua in seama efectele negative, care duc la dermatite si iritatii, cancere pancreatice si hepatice.

Daca folosesti sapunuri populare, renunta la cele care se declara antibacteriene, pentru ca distrug flora activa naturala de la suprafata pielii. Alege sapunurile lichide, ceva mai blande decat cele solide. Nu folosi sapunurile obisnuite pe pielea copiilor si "indulceste" efectele dure ale sapunurilor cu substante naturale: oua pentru par, lapte, in apa de baie, miere, ceaiuri de plante.

Sapunurile naturale raman cea mai buna varianta, dar sunt foarte scumpe. In general, o bucata de 100 de grame poate costa intre 8 si 15 lei.

Insa merita cu prisosinta. Le gasesti foarte usor, fie in magazine specializate, fie in magazinele virtuale.

Din pacate pentru noi, cele care traim in orase, la bloc, este, practic, imposibil sa preparam in casa sapunuri naturale, dar, daca ai ocazia sa cumperi sapun facut in casa, nu ezita, indiferent cat de urat arata. De fapt, aceasta este si ideea: sapunul frumos colorat si puternic parfumat este rau, rau, rau!

Sapunurile naturale sau hand-made (facute manual), au culori sterse, sunt destul de moi, nu au mirosuri puternice, sunt crapate sau se usuca destul de usor.

Dar sunt o binecuvantare si pentru piele, si pentru mediu!

Ma voi gandi mereu cu nostalgie la bunica, la momentele in care imi spala hainele cu sapun de casa, aromat cu frunze de pelin. Acum, cand scriu toate acestea, imi dau seama ca am uitat cum miroase pelinul...

Un articol de Otilia Ignat

 

Comentarii (14)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • oana pe 9 Oct 2013, 19:57
    natural

    Eu folosesc detergenti si sampon bio,sunt un pic mai scumpi dar sunt mult peste cei clasici,eu ii achizitionez dupa net,magazinul meu preferat este www.sabedoria.ro, au preturi mai bune si mereu au reduceri la produse

    0
    0

  • voica pe 15 Mar 2013, 16:03
    intrebare

    cu ce detergent eco se spala ouale ? multumesc

    0
    0

  • Marta pe 4 Feb 2013, 13:51
    da!

    De cativa ani folosesc exclusiv sapunuri naturale. Sunt multi producatori mici pe piata, le iau online. Le prefer oricand pe cele cu unt de dafin, clorofila, unt de shea, sau cafea, exfoliant anticelulitic. Iar pentru par folosesc ori sampoane solide (cu shikakai, trebuie incercate!), sau un sampon masca cu galbenus de ou si ricin. Face spuma buna si imi hraneste parul.

    0
    0

  • Sis-Bio pe 30 Apr 2012, 11:09
    Detergenti naturali

    Pentru sanatatea copiilor si a familiei, datergentii naturali (organici) sunt cea mai buna alegere , mai ales ca nu sunt cu mult mai scumpi decat cei din supermarket http://bio-trade.ro/

    1
    1

  • sarariustela pe 3 Ian 2012, 12:50
    mirosulneplacutdeciinedincasa

    cumscapidemirosulneplacutdeciinedincasa

    5
    0

  • elena pe 15 Apr 2010, 13:48
    detergenti bio

    detergenti foarte buni, super concentrati si o gama larga se gasesc si pe www.organicbaby.ro preturi foarte bune!!!

    1
    0

  • dinescu pe 11 Apr 2010, 12:10
    sapun de casa

    sunt pensionara, fac sapun de casa in fiecare an, daca cineva doreste sa cumpere contactati-ma pe emailul : kayland84@yahoo.com Trimit prin colet postal oriunde in tara

    0
    0

  • adutza36 pe 7 Apr 2009, 08:56
    Produse naturale

    Da aveti dreptate exista din fericire si la noi in tara produse bio de curatenie si sunt foarte bune.Am gasit destul de greu aceste produse pe piata noastra ,,cam scumpicele" la prima vedere dar nu am realizat pana in momentul in care am vazut cat de mult timp imi ajung si cat sunt de bune.Daca va intereseaza aceste produse le gasiti pe www.elemental.ro

    0
    0

  • Cristina pe 12 Feb 2009, 11:19
    Detergenti naturali

    Exista detergenti bio la pretul detergentilor chimici. Detergentul bio este diferit de cel natural. Cel natural poate contine derivate din petrochimie pe cand cel bio este fara. Eu folosesc numai produse bio, nemtesti, certificate... pt baie, bucatarie, haine.

    0
    0

  • faura pe 28 Dec 2008, 16:52
    bicarbonatul de sodiu

    Bicarbonatul de sodiu este excelent pentru curatirea farfuriilor de grasimea depusa in timp si care nu iese cu detergentii de vase. De asemenea bicarbonatul de sodiu curata foarte bine si vasele de plastic, de asemenea paharele. Nu lasa urme deloc, ramane curat ca si cristalul

    1
    0

  • danacecilia pe 6 Dec 2008, 12:54
    detergenti naturali

    Andrea, te rog sa-mi spui de unde ai cumparat samponul solid? Multumesc anticipat.

    0
    0

  • Bianca pe 28 Mar 2008, 15:22
    exista detergenti naturali, organici mai ieftini decat cei din comert!!!

    doar ca acestia nu se gasesc pe piata, prin magazine...pentru mai multe informatii- puteti sa ma contactati pe adresa de mail!

    0
    1

  • Olga pe 27 Mar 2008, 10:25
    Super articol

    Otetul est bun in cantitati foarte mici si pentru spalarea tenului (se adauga cateva picaturi intr-un bol cu apa - ve deduriza apa).

    0
    1

  • Andrea pe 27 Mar 2008, 09:18
    natural

    Unde se gaseste otet 100% natural? Eu folosesc otet din comert si apa pt curatarea pressoului de cafea(1:1) si este foarte eficient, chiar si bicarbonatul, iar sapunurile hand-made sunt ok (exista si sampoane solide),am cateva de la Lush si sunt multumita, si samponul solid imp.caderii parului il am de anul trecut, tine mult mai mult decat un flacon cu sampon obisnuit, miroase a scortisoara.... In schimb cu galbenus am incercat sa ma spal, a fost groaznic. Poate nu stiu sa-l folosesc! O zi mirifica sa aveti!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod