Nu-mi suport seful! Ce ma fac?

“Nu mai pot! Nu-l mai suport! Indiferent ce fac, lui nu-i convine. N-am auzit niciodata vreun bravo din partea lui! Ce sa mai vorbesc despre vreo marire de salariu sau vreo prima?”. Daca ai avut vreodata astfel de ganduri la adresa sefului tau, atunci categoric trebuie sa faci ceva.

“Nu mai pot! Nu-l mai suport! Indiferent ce fac, lui nu-i convine. N-am auzit niciodata vreun bravo din partea lui! Ce sa mai vorbesc despre vreo marire de salariu sau vreo prima?”. Daca ai avut vreodata astfel de ganduri la adresa sefului tau, atunci categoric trebuie sa faci ceva. In caz contrar, serviciul tau se va transforma, treptat, treptat, intr-o corvoada, iar rezultatele tale vor fi tot mai slabe.

Dar ce poti face daca ai un astfel de sef, mai ales acum, in “criza”, cand nu este asa de simplu de spus “imi dai demisia si plec in alta parte”? Cu ajutorul business-coach-ul Alin Ghizasan am identificat o strategie care se poate aplica in astfel de situatii tensionate.

Autoevalueaza-te!

Cel mai important lucru, spune Alin Ghizasan, este sa te autoevaluezi. Scrie pe o hartie ce realizari si ce esecuri ai avut la locul de munca si asigura-te ca pe viitor balanta se va inclina in favoarea rezultatelor pozitive.

Fa tot posibilul ca nivelul tau de competenta sa fie mereu tot mai ridicat. Pentru asta, mergi la cursuri de specialitate, fii mereu informata, fii la curent cu toate noutatile din domeniul tau de activitate.

Si “bossul” e om

Cert este ca te enerveaza, orice ar face. Te deranjeaza cand te ia peste picior, cand iti face observatii nejustificate ori cand promoveaza incompetenti si pe tine te foloseste ca pe o sclava. Insa si seful poate sa greseasca. Ia gandeste-te: daca tot tie iti da cele mai multe sarcini, chiar daca nu te lauda niciodata, inseamna ca are incredere in tine si ca stie ca “descurci” orice problema, indiferent cat de incalcita ar fi. Si apoi, s-ar putea ca nu tu sa-i cauzezi crizele de nervi, ci diverse probleme personale, cu care el vine la birou.
De aceea, cu toata teama si neincrederea ta, discuta cu superiorul tau si incearca sa afli care este problema lui reala!

Lista cu bile albe si negre

Inainte de a merge la discutia cu seful, alcatuieste o lista, eventual pe parcursul mai multor zile de lucru, in care sa scrii ce anume nu ti-a placut la el, dar si ce ti-a placut. Evident, din punct de vedere profesional.

Inarmata cu lista plangerilor, mergi la sef si arata-i cum s-a comportat cu tine de-a lungul unei saptamani. Poate asa va realiza ca te persecuta si isi va schimba comportamentul.

Cauta-ti aliati!

Pentru ca este posibil ca superiorul sa te expedieze in doua minute si sa te trimita la plimbare cu tot cu lista ta, spunand “nimeni nu s-a mai plans!”, este bine ca, din timp, sa-ti faci cativa aliati. Daca mai multi angajati ii vor spune ca are un comportament deranjant, poate ca seful va incerca sa se schimbe.

Mergi la superiorul lui!

Daca nici in acest caz nu ajungi la o intelegere cu seful, atunci, fara niciun regret, trebuie sa mergi la superiorul ierarhic urmator si sa-i prezinti problema. Daca tu ai dreptate, acesta ar trebui sa-i atraga atentia.

In fond, frustrarile acumulate, reduc performanta si niciun angajator nu vrea asta.

Solutia extrema: demisia

Evident, exista si situatia in care seful tau sa nu aiba niciun sef. Prin urmare, ori il faci sa inteleaga problema, ori te resemnezi si incerci sa-l accepti asa cum este. In cazul in care nu ai incotro si alegi a doua varianta, incearca sa-i vezi partile bune (fiecare om are!), iar atunci cand te enerveaza, sa te gandesti doar la acestea.

Ultima solutie este data de demisie, insa aceasta este indicata doar dupa ce esti sigura ca ai o oferta mult mai buna si dupa ce te asiguri ca la viitorul job relatia cu seful ar putea fi una normala.

 

Comentarii (9)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • iza pe 25 Iul 2010, 18:07
    sefa de cosmar

    Si eu am o asemenea sefa de cosmar, nici nu imi vine sa ma mai duc la munca. face crize de isterie din orice, injura tot timpul si, bineinteles, e si jignitoare.Am de gand sa imi dau demisia cat de curand si abia astept sa-i zic in fata tot ce gandesc despre ea.

    1
    0

  • aime pe 10 Nov 2009, 17:23
    groaznic

    Seful meu se poarta foarte frumos cu toata lumea dar cand suntem numai noi doi, ma jicneste si imi spune ca eu sunt amator si el profesionist. ma cearta ca nu am lasat in excel clicul in A1 si ma suprasolicita. Muncesc pana noaptea tarziu si daca ii spun ca e mult el imi raspunde ca pt asta sunt platita. Nu pot avea nici pauza de masa nu mananc decat seara.....

    0
    0

  • Scrie Articole pe 30 Apr 2009, 23:00
    Scrie Articole

    Fa bani de acasa scriind articole. www.scriearticole.wordpress.com

    0
    0

  • flory pe 16 Apr 2009, 13:35
    nu-l suport

    Imi vine sa-l dau cu capul de toti peretii, orice fac nu-i convine.

    0
    0

  • conopida pe 26 Mar 2009, 14:02
    verze.ro

    daca ar fi lumea mai relaxata si nu ar mai pune pe primul plan serviciul, poate ca ar fi mai fericiti...

    0
    0

  • IULIA-TITINA pe 24 Mar 2009, 08:34
    MANIPULARE DE MANIPULARE

    Cum sa ne folosim de orgoliul sefului? Dar cum sa ne ferim de provocarile colegilor? Am putea spune ca – în mod simbolic – fiecare dam zilnic mai multe „batalii” în care câstigam ori pierdem (uneori chiar fara sa ne dam seama de asta). Una dintre miscarile care înclina de multe ori balanta într-o parte ori în alta este arta manipularii. Cel care o stapâneste îsi adjudeca de multe ori victorii importante (chiar daca se comporta neetic). Persuasiunea era numita, odata, de cineva în felul urmator: „sa te conving pe tine ca este în avantajul tau sa ma lasi pe mine sa câstig când tu pierzi!”. Este deci util sa cunoastem armele folosite de cei care ne manipuleaza pentru a imagina strategii de evitare a lor.

    0
    0

  • IULIA-TITINA pe 24 Mar 2009, 08:32
    COLEG DE COLEG

    Tehnica insultei: cum te împinge colegul sa risti La celalalt pol se afla tehnica insultei. Asta pentru ca de multe ori în comunicare si un aspect, si opusul sau pot conduce uneori la unul si acelasi rezultat. Atunci când cineva ne acuza de ceva ce nu sta în caracterul nostru, ar trebui sa ne întrebam ce se afla în spatele unei astfel de învinuiri. Spre exemplu, cunoscutul îndemn cu care tinerii conving pe unul dintre ei – mai ezitant – sa se implice într-o actiune riscanta: „esti las!”, „nu esti în stare!”. Provocat astfel, insultat, respectivul va tinde sa dovedeasca contrariul, facând în fapt exact ceea ce dorea cel care lansase provocarea. Cum scapam de tehnica insultei? Spre exemplu, apelând la un mod de echilibrare a balantei: întorcând provocarea. „Dar tu faci asta? (trebuie sa alegem ceva pe care celalalt nu l-ar face indiferent de consecinte) Nu? Înseamna ca esti las!” Vom accentua astfel faptul ca legatura între cuvântul „las” sau neputinta si realizarea lucrului ce ni se cerea este fortata.

    0
    0

  • IULIA-TITINA pe 24 Mar 2009, 08:30
    SEF DE SEF!!!

    Tehnica lingusirii: cum cad sefii in capcana Sa începem cu o veche si cunoscuta metoda: tehnica lingusirii. Stim ca functioneaza, dar de ce functioneaza ea? Raspunsul este simplu: nevoia de aprobare a fiecaruia dintre noi, fiecare om doreste sa fie admirat, apreciat, sa primeasca din partea celorlalti confirmarea ca este „OK”. Or, lingusitorul speculeaza aceasta nevoie, în special în directia persoanelor cu autoritate si putere. Pe de alta parte, cu cât o persoana are mai multe responsabilitati, cu atât sentimentul de nesiguranta pe care îl poate încerca creste, ceea ce poate fi o sursa de putere pentru lingusitor. Doua tipuri de astfel de persoane se întâlnesc mai frecvent: cel care îsi lauda seful, exagerându-i calitatile si trecând sub tacere defectele, si individul care - orice ai spune - este de fiecare data de acord cu tine. Ce este de facut? Cum sa demascati un astfel de impostor? Încercati de pilda sa spuneti ceva sau sa faceti ceva despre care stiti ca este gresit. Spre exemplu veniti la serviciu cu un nou sacou si întrebati-l pe cel pe care îl suspectati de lingusire: cum îmi sta? Daca va lauda, oferiti-i lovitura de gratie: mie nu îmi place deloc! Deloc paradoxal, de cele mai multe ori, lingusitorul, încercând sa se replieze, va spune si el ceva de genul „nici mie nu îmi placea, dar nu am vrut sa va supar!”. Sau spuneti o prostie si apoi întrebati-va colaboratorul. Daca va continua sa fie – si de data asta – de acord cu dumneavoastra, l-ati prins!

    0
    0

  • matilda pe 24 Mar 2009, 01:12
    nu-l suport

    Mie imi vine sa-l strang de gat in fiecare zi si sa-l dau cucapul de toti peretii!

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod