Erori care pot fi evitate cand iti planifici cariera

Daca vei crede ca locul ideal de munca ar trebui sa cuprinda toate activitatile care iti fac placere si sa te multumeasca pe deplin, atunci inseamna ca ai ajuns la una dintre sursele obisnuite care genereaza erori in procesul de planificare profesionala. Pe de alta parte, acest lucru nu inseamna ca nu este necesar sa-ti placa domeniul de activitate pe care ti l-ai ales, insa nu vei putea avea drept prioritate toata seria de activitati si hobby-uri pe care ti le-ai notat.

De exemplu, s-ar putea sa-ti placa enorm sa dansezi, insa nu vei reusi sa castigi foarte multi bani alegandu-ti drept cariera dansul.
Pe de alta parte, dansul este un hobby important pentru tine. Poti continua sa dansezi de placere, dar separat de activitatea ta profesionala de zi cu zi.

3. Nu confunda un aspect al profesiei tale cu intreaga ta profesie

Ceea ce iti place tie sa faci s-ar putea sa nu fie continut de ceea ce faci. De foarte multe ori oamenii se identifica exact cu lucrul care le place sa-l faca - crezand ca trebuie sa devina acel lucru in loc sa-l faca.

Un exemplu obisnuit este cineva caruia ii place foarte mult sa scrie.
In loc sa caute modalitati prin care sa poata scrie, el va gandi ca trebuie sa devina scriitor. El va urma strict aceasta cale si va dori sa-si construiasca o cariera de scriitor, jurnalist sau traducator, cand ar trebui de fapt sa se gandeasca si la o functie de asistent in relatii cu publicul, editor sau purtator de cuvant guvernamental.

Un ultim sfat: incearca sa te gandesti cat se poate de creativ atunci cand iti cauti un loc de munca sau domeniul de activitate pe care vrei sa-l desfasori dupa terminarea studiilor.
S-ar putea ca optiunile tale sa fie mult mai variate decat iti poti imagina.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod