Cum te organizezi dimineata?

De cate ori nu ti-ai promis tie insati ca maine dimineata o sa faci mult mai multe lucruri... Cand vine, insa, amiaza, iti dai seama ca ai pierdut timpul afland de la colegi ultimele noutati, verificand mailurile interminabile sau pur si simplu visand la pauza de pranz. Si inca nu ai apucat sa te gandesti la o tactica de abordare a sarcinilor zilnice.

Trei manageri iti marturisesc cum fac ele fata primelor ore ale diminetii si cum se organizeaza, ca intreaga zi sa fie mai usoara. Obstacole exista, insa, daca le abordezi cu optimism si energie, le castigi de partea ta. Eu am luat la cunostinta, am notat si de maine promit sa fiu mai eficienta, sau cel putin sa privesc cu tot atata energie si optimism viata.

Energie la primele ore ale diminetii

Pentru Liliana Urziceanu, Human Resources Director Praktiker Romania, dimineata fiecarei zile are misterele ei: "Fiecare zi este o noua provocare si imi place sa ma gandesc asa de cum ma trezesc".

Pentru ca ziua sa decurga bine, Liliana Urziceanu nu se abate de la obiceiurile zilnice care ii asigura succesul: "Pentru ca aceasta zi sa inceapa cat mai bine, am cateva lucruri pe care le fac acasa si apoi la birou, in mod constant.

Mai intai ceaiul hepatic si sucul de morcovi si mere (natural, preparat acasa) sunt nelipsite din alimentatia zilnica. Urmeaza apoi micul dejun la un interval de cel putin 40 minute dupa ceai si suc. Am invatat de-a lungul timpului ca a pleca de acasa fara micul dejun nu este un lucru indicat.
Incerc sa-mi planific din mers traseul asa incat sa-mi eficientizez deplasarile".

Adevaratul ritm matinal se simte la birou: "Odata ajunsa, imi salut colegii si intru la mine, unde imi verific email-urile rapid si vad prioritatile. Sunt situatii cand ii salut si fiind inca acolo incepem deja abordarea 'urgentelor'.

Colegii mei vin si-mi expun prioritatile lor - acolo unde este nevoie de suportul meu sau aprobarea mea. Discutam impreuna si incercam sa rezolvam cat mai multe. Imi place sa le las libertatea de actiune si decizie".

Liliana Urziceanu precizeaza ca dimineata este momentul decisiv pentru marile decizii: "M-am obisnuit sa rezolv mai mult dimineata problematicile mai complexe. Energia mea este mare si ma simt pregatita sa pot aborda astfel de subiecte. In mod normal, dimineata imi da mult optimism si motivatia de a merge inainte".

Dimineata de dimineta, Liliana Urziceanu isi pastreaza motivatia, fie ca are o dimineata insorita, preferata ei, sau dimineata 'gri': " Dimineti mai neplacute, dar de care reusesc sa trec".

Care este secretul? Raspunsul Lilianei Urziceanu este simplu: "Colegii mei din echipa sunt un tonic foarte bun pentru astfel de dimineti. Interactiunea cu ei ma ajuta foarte mult sa-mi recapat buna dispozitie".

Dimineata si scenariile posibile

Nora Ionita, Managing Director Lowe Public Relations, precizeaza ca exista doua "scenarii" posibile despre cum isi petrece diminetile. Inainte de aparitia celui mai tanar membru al familiei, Radu, despre care spune cu mandrie ca "este foarte frumos", programul ei era mai riguros structurat.


Pentru Nora Ionita, orele diminetii sunt cele mai importante si isi aduce aminte de zilele cand obisnuia sa vina la birou cu o ora inaintea celorlalti. Pentru ca "poate sa fie marti, poate sa fie 13, daca ajungi cu o ora mai devreme decat ceilalti, esti un invingator relaxat toata ziua", apreciaza Nora.

"Colegii apar in jur de 9,30, asa ca la 8,15, cand intru pe usa, ma mir daca mai gasesc pe cineva.
1. Pregatesc o cafea la filtru (lunga, fara zahar si cu putin lapte) in cana verde Lowe.
2. Citesc mailurile si raspund la cele mai importante.
3. Citesc fluxul de stiri media&advertising din ziua precedenta. Ma uit si pe cateva site-uri de stiri.
4. Incep sa ma gandesc la prioritatile zilei si notez cateva 'to do'-uri importante.
5. Deschid agenda la saptamana in curs si vad ce intalniri am, cu cine si de ce.
6. Am uitat sa spun ca la punctul 3 am deja cafeaua de la punctul 1 pe masa. Mananc o eugenie.
7. Ma uit pe ziare repede, doar pe prima pagina.
8. S-a facut 9 jumate si apar si ceilalti. Sunt gata pentru o noua zi!"

Statutul de mamica a produs schimbari in programul matinal al Norei Ionita: "Din ianuarie 2006, de cand m-am intors la agentie dupa sase luni de stat cu micutul nostru acasa, lucrurile nu mai stau asa.

La ora 9 fara un sfert apare bona care imi spune ca a intarziat pentru ca a schimbat traseul si acum face si mai mult pe drum. Imi povesteste ce a facut Radu ieri in parc. Cand a adormit si ce a mancat. Si ce silabe a mai zis si cat e de destept cum se uita pe fereastra cand zice ea: mergem afara?".


8,15, ora de sosire la birou, s-a transformat in 9,45, dar rigurozitatea cu care se numara orele exacte a ramas aceeasi. "Realitatea zilei de azi. La 9 ii spun bonei repede din usa sa mai puna cateva legume noi la supa. La 9,10 sunt in masina, in trafic, si vorbesc la telefon. Exista clienti care incep serviciul la 8 (cred) si trebuie sa le spun cu ton vioi cand trimitem lista cu jurnalistii invitati la eveniment. Ma suna si de la birou sa imi spuna ca a venit cineva pentru interviu. Le rog pe fete sa o pofteasca pe posibila viitoare colega pe terasa, ca apar si eu acum. Ma opreste politia pentru ca vorbesc la telefon.

Nu ma amendeaza, caci le spun ca vorbesc cu doctorul copilului si promit mereu ca nu se va mai intampla. Ajung pe straduta spre birou. Nu gasesc loc de parcare si mai fac un tur. Am gasit, am parcat, am urcat. E 9,45 si sunt obosita. Deja imi fac ceilalti programul iar eu trebuie sa fac fata. Din tot scenariul de mai sus ramane doar eugenia. Pe care o mananc".

Cu optimism, Nora Ionita isi promite ca "voi chema bona mai devreme de maine, ca sa ma pot intoarce la stilul de viata invingator! Imi promit ca asa cum spuneam, cele mai importante ore sunt ale diminetii".

Micul dejun, un ceremonial

Responsabilitatile zilnice ne tin departe, de multe ori, de cei dragi. Angrenati in ritmul trepidant al vietii, uitam in cursul zilei sa ii sunam, iar cand ne aducem aminte, ne linistim cu gandul ca ne vom reintalni cu totii acasa. Dar cat de mult poti sa comunici seara, dupa cel putin opt ore petrecute la birou? Eu, una prefer sa port discutiile serioase dimineata, pentru ca atunci mi-e mai usor "sa pun tara la cale" si sa ma bucur in tihna de viata de familie.


Si Rodica Paturan, manager Evoline Impex, MasterFranciza Bata, profita de linistea diminetilor ca sa se consulte cu sotul ei: "Eu sunt o persoana hiperactiva, asa ca dimineata, dupa ce fac ochi, simt nevoia sa ma informez si sa ma ancorez in realitate. Apoi fug la dus si dupa ce sunt total pregatita imi beau cafeaua de dimineata si imi mananc micul dejun alaturi de sotul meu.

Ne facem planuri pentru ziua in curs sau ne consultam asupra deciziilor pe care trebuie sa le luam. Micul dejun e un moment important din ceremonialul zilei, pe care tin sa mi-l petrec in familie. Ma incarca cu energie. Dupa aceasta mica sedinta matinala, sar in masina si merg spre birou".

Sarcinile matinale de la birou solicita din partea Rodicai Paturan aptitudini polivalente: "Aici fac cate 3 lucruri deodata: citesc mailurile, corespondenta, ma uit peste ziare si reviste. Si nici nu apuc sa termin bine ca intru in intalnire. Prima dintr-un lung sir de intrevederi pe ziua in curs....".

In incheiere, noi iti dorim in continuare o zi placuta si spor la lucru.
 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod