Cum sa obtii ceea ce vrei la o negociere

Ce ai de oferit?


In definitiv, acesta este unul dintre punctele-cheie ale unei negocieri. Fiecare are ceea ce isi doreste celalalt, numai ca depinde cum stiu ambii sa isi sustina punctul de vedere si sa speculeze avantajele pe care le detin.

Dar in context, una dintre deprinderile care apar numai cu timpul este aceea de a realiza cand partenerul pretinde mai mult decat este constient ca poate primi; in momentul in care vei invata sa recunosti acest lucru, vei putea profita de ocazie.

"Intr-un proces de negociere, trebuie sa fii un bun psiholog", mentioneaza Andreea Dumitrache.

"Sa-i anticipezi miscarile celuilalt, sa ii cunosti cat mai bine interesele si, deloc in ultimul rand, sa ai carisma. Sa 'simti' momentul si, daca din diverse motive atmosfera devine incordata, trebuie sa stii cand si mai ales cum, sa o detensionezi".

Fii pregatita sa "lasi de la tine"; de fapt, pregateste-ti o rezerva din care sa poti scadea la nevoie, pana cand vei ajunge la ceea ce ti-ai propus, de fapt, sa obtii; numai ca "adversarul" nu are de unde sa stie acest lucru si va ramane cu impresia ca ti-a facut o favoare.
Bineinteles ca ideal ar fi sa iti faci temele in prealabil si sa te orientezi in legatura cu oferta pe care ai putea sa o faci. Oricine are un asa-numit "calcai al lui Ahile" si nu intotdeauna acesta poate fi descoperit; dar, cu siguranta, merita incercat.

In alta ordine de idei, site-ul salary.com iti atrage atentia sa nu uiti faptul ca o negociere presupune ca ambele parti sa aiba de castigat; nu este o lupta in care trebuie sa existe, obligatoriu, un invingator si un invins.

"Negocierea poate fi comparata cu un tango", mai spune Andreea Dumitrache.
"Un pas inainte, unul inapoi, dar armonios; fiecare are propriul ritm, insa miscarile ambilor se conduc reciproc si, in acelasi timp, sunt interdependente".

 

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod