Pune capat conflictelor dintre colegi

Etapa 2: Comunica, utilizand CPR-ul


Atunci cand te duelezi cu cineva, construieste-ti bine discursul, iar cand il rostesti, fii calma, politiocoasa si rationala (CPR). Sunt cele trei atitudini pe care trebuie sa le tii minte si sa le adopti atunci cand esti in conflict cu un coleg.

Concentreaza-te pe faptele dezbatute si evita sa amintesti barfele din birou sau atacurile personale. Fii mereu constienta de cum te exprimi. Postura ta, expresia fetei si tonul vocii trebuie sa arate ca esti sigura pe tine fara insa a fi agresiva.
Doar iti doresti sa rezolvi conflictul si nu sa il agravezi.

Etapa 3: Asculta-ti interlocutorul


Dupa ce ti-ai exprimat punctual de vedere, e randul tau sa tii urechea ciulita! Fii rabdatoare si asculta tot ce are celalalt sa iti spuna. Ce vrea de fapt? Fa tot ce poti pentru a-i intelege punctual de vedere. Exprima interes pentru ceea ce iti spune si ia-i ideile in considerare. Cand termina de vorbit, spune-i ceva de genul: "Iti inteleg punctul de vedere, dar al meu este...". Daca ii arati intelegere, ai sanse sa o lase si el mai moale.

Etapa 4: Ofera solutii


Fii clara si exprima ceea ce vrei, comunica asta in mod eficient. Ofera sugestii pozitive si recomandari.
Fii flexibila si deschisa la unele compromisuri.

Etapa 5: Vorbeste-i sefului


Daca o problema cu un coleg dificil persista si incepe sa afecteze grav munca ta si confortul la serviciu, este dreptul tau sa ii vorbesti despre acest lucru sefului. Superiorul tau trebuie sa afle primul, in timp ce resursele umane trebuie sa fie ultimul sprijin la care faci apel, in cazul in care etapele de mai sus nu dau rezultate. Indiferent cu cine discuti, nu uita de CPR.
 

Comentarii (2)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • ano pe 23 Sep 2010, 14:21
    .

    tot articolul e de kkt . n`ai cu cine vorbi in ziua de azi si eu sunt implicata intr`o situatie perfect asemanatoare si nu prea am incotro s`o i`au decat sa parasesti locul de munca .

    1
    0

  • pisocmariana pe 25 Aug 2008, 14:19
    probleme cu colegii

    etapa a 5-a nu cred ca e o idee prea buna atunci cand este vorba despre niste persoane cu un caracter dur.la defectele pe care ti le gasesc colegii s-ar mai adauga si cel de turnator

    1
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod