Pericolul muncii peste program

De la 9 la 17 sau de la 10 la 18. Practic, opt ore pe zi. Atat ar trebui sa stai, zilnic, la birou.
De la 9 la 17 sau de la 10 la 18. Practic, opt ore pe zi. Atat ar trebui sa stai, zilnic, la birou. Insa, nu-i asa, zi de zi se gasesc tot felul de treburi care te fac sa mai ramai la serviciu si peste program. Iar in felul acesta, incet, incet, constati ca ajungi la birou pe la 9-10 si pleci abia seara, tarziu, eventual folosind scuza ca trebuie sa astepti sa se mai elibereze traficul.

Mirela V. este jurnalist la un cotidian din Iasi si spune ca petrece la serviciu si cate zece ore pe zi. Si Ana L., director de vanzari la o firma de curierat din Bucuresti, sta la job “cam cate 11 ore”. De ce? Pentru ca, spun ele, au foarte multe de facut si vor sa isi indeplineasca foarte bine sarcinile, astfel incat seful sa nu le reproseze nimic.
In plus, sustin ele, le place mult ce fac.

Specialistii atrag insa atentia asupra pericolului lungirii benevole a programului. “Treptat, se poate ajunge la izolare sociala. Motivand lipsa de timp, intalnirile fata in fata cu prietenii sunt tot mai rare. Se prefera conversatiile pe chat, care fura si foarte mult timp”, spune Alina Negrea, senior partner al A Plus Performance, din Bucuresti.

Iti furi singura caciula


Expertii in resurse umane mai spun ca persoanele care stau peste program doar pentru ca “da bine” in ochii sefului, de fapt, isi fura singure caciula. “Un sef competent nu va aprecia oamenii dupa cat timp petrec la serviciu, ci dupa rezultatele pe care le obtin.
Degeaba stai peste program, daca nu aduci plusvaloare companiei”
, explica business-coach-ul Alin Ghizasan.

El spune ca mai sunt firme unde, prin imitatie, se sta foarte mult peste program, pentru ca “stau si colegii”. O astfel de situatie se intalneste cu precadere in colectivele nou formate, dar si in echipele unde concurenta este la cote ridicate.

Pe de alta parte, daca stai peste program in speranta ca seful te va remarca si vei obtine promovarea mult dorita, s-ar putea sa te trezesti cu o surpriza neplacuta. Orele suplimentare, e adevarat, sunt apreciate de multi sefi, insa exista si varianta “daca sta asa de mult peste program, inseamna ca nu este capabila sa rezolve ce are de facut in opt ore!”.

Ce e de facut?


Daca te numeri printre persoanele care stau prea mult la serviciu, zi de zi, este cazul sa te intrebi, foarte serios, de ce. Daca nu o faci cat mai repede, s-ar putea sa ramai, destul de curand, fara viata personala si sa confunzi serviciul cu familia, ceea ce, spun expertii in resurse umane, ar fi o mare greseala.

“Este necesara o autoanaliza, pentru a vedea unde sunt hibele.
Poate este vorba, pur si simplu, de o proasta gestionare a timpului, de nestiinta organizarii. Insa astfel de aspecte se pot remedia, mai ales ca exista si cursuri si carti de specialitate”
, recomanda Alin Ghizasan. El mai spune ca este greu sa pleci “la timp” in primele zile. Practic, este ca la lasatul de fumat.

Dar, dupa o perioada in care vei respecta ora plecarii, vei constata, cu siguranta, beneficiile lucrului de fix opt ore: vei avea timp si pentru tine, si pentru familie si prieteni, vei fi mai bine dispusa si vei lucra cu chef de munca, a doua zi, inca de dimineata. Iar toate acestea se vor vedea in rezultate bune, la serviciu, care, evident, iti vor putea aduce si promovarea la care visai.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • Georgiana pe 1 Feb 2010, 08:26
    pericolul muncii peste program

    Sunt total de acord cu ce spun specialistii referitor la pierderea timpului liber,al tau, ca angajat, relativ la familie siprieteni.Insa, exista cazuri,caal meu, in care nu mai am timp nici de mine, nici de familie sau prieteni pentru ca mi se dau prea multe sarcini, imposibil fizic de rezolvat in programul de 8 ore."seful" este constient de cantitatea sarcinilor ce mi le atribuie.Ce ma sfatuiti sa fac?

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod